Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Večina Američanov verjame v Božjo navzočnost pri stvarjenju sveta

Objava: 21. 12. 2010 / 14:37
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Večina Američanov verjame v Božjo navzočnost pri stvarjenju sveta

Po najnovejši raziskavi inštituta Gallup kar 78% Američanov verjame, da je Bog odigral pomembno vlogo pri razvoju človeške vrste.

Po najnovejši raziskavi inštituta Gallup kar 78% Američanov verjame, da je Bog odigral pomembno vlogo pri razvoju človeške vrste. 40% jih verjame, da je Bog ustvaril človeka v takšni obliki, v kakršni še vedno prebiva na Zemlji, v zadnjih deset tisoč letih, kar je štiri odstotke manj kot leta 1982. 38% Američanov pa verjame, da je Bog odigral vlogo pri razvoju človeka skozi milijone let.

16% Američanov je prepričanih, da se je svet razvil brez Božje navzočnosti, kar je sedem odstotkov več kot leta 1982.

Pogledi Američanov na izvor človeške vrste se razlikujejo glede na stopnjo izobrazbe in na njihovo vernost. Manj izobraženi z večjo verjetnostjo verjamejo v Božje stvarjenje, univerzitetno izobraženi pa se bolj nagibajo k teorijam, ki vključujejo evolucijo.

Tisti Američani, ki redno zahajajo v cerkev, z večjo verjetnostjo sprejemajo teorije o razvoju človeka, ki vključujejo navzočnost Boga, kar seveda ne preseneča. Kljub temu se tudi med rednimi obiskovalci bogoslužij najdejo številni, ki ne zagovarjajo teorije stvarjenja v njeni polnosti.

Zanimiv je podatek, da Božjo navzočnost pri stvarjenju sveta podpira več republikancev kot demokratov, kar kaže na močno povezanost med vero in politiko v sodobni Ameriki. Več republikancev se redno udeležuje bogoslužij, tisti, ki redno zahajajo v cerkev, pa z večjo verjetnostjo podpirajo teorijo o stvarjenju.

V Boga veruje večina Američanov, in kar 85% se jih istoveti z neko obliko religije. Presenetljivo pa je, da je med tistimi, ki podpirajo teorijo o stvarjenju, tudi veliko število znanstvenikov. Odstotki se v zadnjih osemindvajsetih letih niso drastično spremenili.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh