Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Večina Italijanov podpira prisotnost križev v šolah

Objava: 02. 02. 2010 / 10:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Večina Italijanov podpira prisotnost križev v šolah

Izsledki ankete kažejo, da 60% italijanskih državljanov ne nasprotuje prisotnosti krščanskega verskega simbola v javnih prostorih

Italijani večinsko zagovarjajo prisotnost križev v šolah in drugih javnih prostorih. Tako so pokazali izsledki ankete Inštituta za javnomnenjske raziskave ‘Eurispes’, ki so jih v vatikanskem dnevniku ‘L’Osservatore Romano’ objavili minuli konec tedna. 60,1% prebivalcev zagovarja prisotnost križev v javnih ustanovah, nadaljnim dvanajstim odstotkov pa se zdi njihova prisotnost ustrezna, če le ne žali čustev drugače verujočih. 10,1% izprašanih križe v javnih prostorih ocenjuje kot pomanjkanje spoštovanja do drugih religij, 7,1% pa se križi na stenah zdijo napad na svobodo veroizpovedi.

Po izsledkih ‘Eurispesa’ je 24,4% Italijanov dejavnih katoličanov, 52,1% pa se jih označilo za ‘katoličane’. 10,7% je neverujočih in 7,8% ateistov. Povezava z religijo je pri ženskah z 78% proti 74% višja kot pri moških. Kot ateistov se je označilo 10% moških in le 5,7% žensk, sodelujočih v anketi.

V začetku novembra je Evropsko sodišče za človekove pravice prisotnost križev v državnih šolah označilo kot napad na svobodo veroizpovedi in s tem ugodilo pritožbi neke matere, ki je trdila, da križ na steni učilnice žali verska čustva njenega otroka. Italijanski predsednik vlade Silvio Berlusconi je tedaj izjavil, da se mu ta razsodba ne zdi obvezujoča. Italijanska vlada se bo na odločitev Evropskega sodišča pritožila.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh