Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Večina Slovencev deli krščanske vrednote'

Objava: 27. 10. 2010 / 06:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Večina Slovencev deli krščanske vrednote'

Iz govora nove slovenske veleposlanice pri Svetem sedežu ob predaji poverilnih pisem.

Papež Benedikt XVI. je minuli petek sprejel novo slovensko veleposlanico pri Svetem sedežu Majo Marijo Lovrenčič Svetek, ki mu je izročila poverilna pisma. Po nagovoru svetega očeta je nekaj besed spregovorila tudi nova slovenska veleposlanica.

Kot je dejala, z veseljem prevzema veliko odgovornost, da prispeva h krepitvi in poglabljanju zelo dobrih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem, saj imajo ti odnosi trdno osnovo tako v krščanskih koreninah slovenske kulture kot v skupnih pogledih na številna vprašanja. Pojasnila je, da v Sloveniji visoko cenimo naklonjenost Svetega sedeža, ki sega v obdobje prvih korakov slovenske samostojnosti, in da so skupna prizadevanja za spoštovanje človekovih pravic ter za strpen dialog med različnimi narodi in kulturami med Slovenijo in Svetim sedežem stkala številne vezi.

Konstruktivna vloga in modrost Svetega sedeža v mednarodnih odnosih je po besedah Lovrenčič Svetkove tudi za Slovenijo velikega pomena in se je večkrat pokazala v zanjo pomembnih trenutkih začenši s podporo neodvisnosti, ki jo je Sveti sedež dal med prvimi. Tudi v novejšem času je bila Slovenija deležna pomembne podpore, ki je prišla ob pravem trenutku, meni nova veleposlanica, in v Sloveniji z velikim spoštovanjem spremljamo in cenimo zavzemanje Svetega sedeža za pravičnost v mednarodnih odnosih.

Lovrenčič Svetkova je tudi pritrdila, da so najučinkovitejša sredstva z promocijo mednarodne varnosti razvoj, pravičnost in mir, in toliko pomembneje je ta sredstav uporabiti v času, ko svet pretresa ekonomska in finančna kriza in smo priča številnim spremembam, ki jih prinaša globalizacija. Tudi republika Slovenija deli prizadevanja za takšno ukrepanje na multilateralni ravni, ki bo prispevalo k izboljšanju življenjskih pogojev za velik del človeštva. Predsednik republike dr. Danilo Türk se je v tem smislu septembra v Združenih narodih zavzel za izpolnjevanje Razvojnih ciljev tisočletja, slovenski narod pa po besedah veleposlanice na temelju svoje zgodovine in izkušenj ter globokega čuta za socialno pravičnost podpira takšno politiko.

Področja, ki nas povezujejo in kjer je stopnja razumevanja visoka, je nadaljevala Lovrenčič Svetkova, so številna, segajo od humanitarnih dejavnosti do razoroževanja in do varstva okolja. Vsem je skupna skrb za dobrobit človeka in za ustvarjanje pogojev, v katerih lahko do polne mere razvije svoj potencial. Izzivi današnjega časa odpirajo vedno nova vprašanja, o katerih je potreben razmislek, zato Slovenija, tako veleposlanica Svetkova, velik pomen pripisuje izmenjavi mnenj s Svetim sedežem.

Kot je še dejala, bo Slovenija prihodnje leto praznovala dvajseto obletnico svoje samostojnosti. V tem času je prehodila uspešno pot in dosegla večino zastavljenih ciljev. Postala je članica Evropske zveze, ki ji je v prvi polovici leta 2008 tudi predsedovala in se včlanila v vse pomembne mednarodne organizacije, nazadnje v OECD. Zdaj je po besedah veleposlanice nastopil čas, ko se lahko bolj kot v preteklosti posveča širšim vprašanjem mednarodne skupnosti in globalnim izzivom, in veleposlanica Svetkova je izrazila svoje prepričanje, da to pomeni tudi še več plodnega dialoga s Svetim sedežem.

Tudi v odnosih države s slovensko rimskokatoliško Cerkvijo je bil po mnenju veleposlanice dosežen napredek s sklenitvijo Sporazuma med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjih 14. decembra 2001, ki mu je sledila izmenjava ratifikacijskih listin 28. maja 2004.

Lovrenčič Svetkova je ob zaključku svojega nagovora omenila še Evharistični kongres, ki je 13. junija letos po obdobju skrbnih priprav potekal v Celju. Kongresa so se slovenski verniki množično udeležili, s svojo prisotnostjo pa ga je počastil posebni papežev odposlanec kardinal Tarcisio Bertone, državni tajnik Svetega sedeža. Po besedah veleposlanice je dogodek priklical v spomin iskreno množično navdušenje ob obisku papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji leta 1996 in zatem še leta 1999. Takrat je dobro prišlo do izraza dejstvo, je pojasnila veleposlanica Svetkova, da so Slovenci skozi stoletja zgodovine povezani s krščanstvom in da večina Slovencev deli krščanske vrednote. Nenazadnje o tem priča visoko število skoraj tri tisoč cerkva na majhnem slovenskem ozemlju.

Državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone je dan pred Evharističnim kongresom opravil tudi uradni obisk v Republiki Sloveniji in se srečal z njenimi najvišjimi predstavniki. Obisk je pomenil nadaljevanje rednih stikov na visoki ravni in je nedvomno dal novo vzpodbudo razvoju odličnih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem, je svoj nagovor zaključila veleposlanica Lovrenčič Svetkova in svetemu očetu zagotovila, da si bo pri izvrševanju svoje misije zavzeto in po najboljših močeh prizadevala, da bodo ti odnosi dosegli novo raven.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh