Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vedno enaka spoved? Napišite nov scenarij! [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 12. 2023 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.12.2023 / 13:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vedno enaka spoved? Napišite nov scenarij! [VIDEO]
V adventnem času nas Cerkev prav posebej vabi k zakramentu sprave. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Vedno enaka spoved? Napišite nov scenarij! [VIDEO]

V adventnem času nas Cerkev prav posebej vabi k zakramentu sprave. Ali tudi vi pri spovedi vsakokrat ugotovite, da se vedno znova spovedujete istih grehov? Kako stopiti iz začaranega kroga »grešne rutine«?

Ameriški duhovnik Mike Schmitz, ki ga tudi pri nas poznamo po priljubljenih podkastih »Katekizem v letu dni« in »Sveto pismo v letu dni« ter zanimivih premišljevanjih, ki jih objavlja na svojem YouTube kanalu, je ob letošnjem prazniku vseh svetih spregovoril na temo »Vedno se spovedujem istih grehov …«

Priljubljeni duhovnik življenje vernikov primerja s filmom: »Ali se vaše življenje včasih zdi kot slab film, v katerem se vedno znova predvaja isti žalostni scenarij?« Kako pride do tega? »Spremenite scenarij,« priporoča »oče Mike«.

V videoposnetku opisuje napetost, v kateri živijo številni verniki: »Želim biti Gospodov, želim se odvrniti od tega greha, vendar mi vedno znova spodleti, pa si tega resnično ne želim. Kaj naj storim?« Mike Schmitz poslušalce vabi, naj s pomočjo treh korakov prekinejo svoje ponavljajoče se vzorce.


Prvi korak: prepoznajte in sprejmite, da določene razmere v vas sprožijo procese, ki jih sami težko ustavite. Primer: ste učitelj in se zavedate, da vam vedno znova spodleti, ko v zbornici govorite o drugih. Začne se povsem nedolžen pogovor in nenadoma zaidete v »opravljanje«. Nato zgroženo ugotovite: »Ampak tega nisem nameraval!«

Prvi korak k odpravi ukoreninjenih grehov je samozavedanje in pozornost.

»Toda to je zgodba, to je scenarij,« pojasnjuje Schmitz. V osnovi obstajajo različne vrste grehov. Nekateri so občasni grehi, ki jih ni težko opustiti. Težje pa je s tistimi grehi, ki so v nas globoko ukoreninjeni, »ki se nas držijo«, kot pojasnjuje duhovnik: to so jeza, poželenje, pretiran ponos ali zavist.

Prvi korak k odpravi teh grehov je samozavedanje in pozornost. Pomembno je vedeti, katere okoliščine so za vas »nevarne« in lahko v vas sprožijo proces, ki vas v tistem trenutku preplavi in ga ne morete več ustaviti.

Drugi korak: bodite dejavni in napišite nov scenarij! Recimo: veste, da vedno zaidete v opravljanje, takoj ko stopite v zbornico. Pomembno je, da ste pripravljeni, poziva duhovnik. »Že zdaj vem, kaj se bo zgodilo! To ni moj prvi rodeo!« je slikovit Američan: »Na prvi stopnji ste bili že tolikokrat, da scenarij dobro poznate!«

V navalu jeze se ustavite, vzemite si kratek odmor, zaprite prenosni računalnik in odložite telefon, da ne bi izrekli stvari, ki jih boste pozneje obžalovali.

Težava pri drugem koraku je, da nekaj poskusite in običajno ne deluje takoj. »Da bi se izognili govoricam, načnete drugo temo, morda spregovorite o vremenu,« pravi Schmitz. Toda včasih to ne deluje, ker drugi ne sodelujejo in takoj preidejo nazaj na opravljanje. Kaj storiti? Duhovnik svetuje, da nove strategije preizkusite večkrat, saj gre za »ponavljajoči se proces«, pri katerem se morate nenehno prilagajati in preizkušati, kaj deluje.

Če se hitro razjezite, vam nasvet »Umirite se!« ne bo pomagal. »Če bi se lahko kar tako pomirili, se ne bi več borili z jezo,« pravi Schmitz. Veliko koristneje je, da se v navalu jeze ustavite, si vzamete kratek odmor, zaprete prenosni računalnik, odložite telefon, da ne bi izrekli stvari, ki jih boste pozneje obžalovali.

Tretji korak: 30 sekund intenzivnega napora. Upiranje grehu boste včasih občutili kot poskus, da z avtomobilom izpeljete iz globokega blata. Mike Schmitz grehe primerja z globokimi kolesnicami, ki so se vkopale v naše življenje. Psihično vam bo v pomoč, če se zavedate, da boste za upiranje določenim okoliščinam najverjetneje potrebovali le pol minute.

Po 30 sekundah boste začutili novo svobodo in napisane bodo prve vrstice novega scenarija.

»Morate si reči: po 30 sekundah, ko bom živel ta novi scenarij, bo postalo lažje. Ne gre za 30 minut ali 30 dni intenzivnih naporov. Gre samo za ta trenutek, ko moram resno premisliti.« Po teh 30 sekundah boste začutili novo svobodo in napisane bodo prve vrstice novega scenarija.

Nalaganje
Nazaj na vrh