Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vedno več držav omejuje versko svobodo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 04. 2024 / 05:30
Oznake: Cerkev, Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2024 / 12:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vedno več držav omejuje versko svobodo
Omejevanje verske svobode v svetu je doseglo nov vrh. FOTO: Tatjana Splichal

Vedno več držav omejuje versko svobodo

Ameriški inštitut za javnomenjske raziskave Pew je v letošnjem marcu objavil najnovejše izsledke o spoštovanju pravice do verske svobode v svetu: v raziskavo je bilo vključenih 198 držav.

Kot je razvidno iz 14. letnega poročila omenjenega inštituta s sedežem v ameriški prestolnici Washington, je omejevanje verske svobode v letu 2021 po vsem svetu doseglo nov vrh, obenem pa so se zmanjšale sovražnosti do verskih skupin v določenih družbah.

Po podatkih raziskave med najpogostejše vrste omejevanja verske svobode v posameznih državah sodita vmešavanje v verske obrede in nadlegovanje verskih skupin, recimo z uporabo telesnega nasilja ali žaljivih pripomb s strani javnih uslužbencev. Slednje so izvajalci raziskave zabeležili v 183 državah. Poročilo glede tega izpostavlja primere v Nikaragvi, kjer so visoki državni uradniki besedno napadali katoliške duhovnike, ker so podpirali prodemokratične protestnike. Predsednik in podpredsednik sta katoliške duhovnike in škofe obkladala z žaljivkami, kot sta »teroristi« in »pučisti«.

Največ vladnih omejitev glede veroizpovedi so leta 2021 zabeležili na Kitajskem.

Nekateri ukrepi povezani še s koronaepidemijo

V 163 državah so vlade posegale v verske obrede, recimo z izdajanjem odlokov, ki so onemogočali verska zborovanja, zavračali verske dejavnosti ali omejevali dostop do verskih objektov. Nekateri primeri vladnih posegov v bogoslužja v letu 2021 so bili povezani s koronaepidemijo. V Kanadi so bile recimo cerkve in duhovniki kaznovani, ker so se upirali ukrepom vsesplošnega zaprtja.

Med najpogostejše vrste omejevanja verske svobode v posameznih državah sodita vmešavanje v verske obrede in nadlegovanje verskih skupin. FOTO: Pixabay

Na svetovni ravni se je kazalnik vladnih omejitev inštituta Pew povečal z 2,8 v letu 2020 na 3,0 v letu 2021, kar je najvišja vrednost, zabeležena od leta 2007, ko je inštitut Pew začel spremljati stanje verske svobode po svetu. Največ vladnih omejitev glede veroizpovedi so leta 2021 zabeležili na Kitajskem.

Poročilo o verski svobodi, ki ga inštitut Pew pripravlja vsako leto od leta 2007, temelji na več kot ducatu javno dostopnih virov informacij.

Veliko nasilja v Nigeriji

Medtem se je stopnja sovražnosti v družbi leta 2021 nekoliko zmanjšala, saj se je ocena kazalnika znižala z 1,8 leta 2020 na 1,6. Najvišja stopnja sovražnosti v družbi, povezane z vero, je bila zabeležena v Nigeriji: tam je večkrat prišlo do spopadov med krščanskimi kmeti in muslimanskimi pastirji zaradi tekmovanja za zemljo in naravne vire. Na obeh straneh so bile številne smrtne žrtve in poškodbe. V Nigeriji sta se leta 2021 nenehno pojavljali tudi nasilje teroristične skupine Boko Haram in teroristične milice Islamska država.

Poročilo o verski svobodi, ki ga inštitut Pew pripravlja vsako leto od leta 2007, temelji na več kot ducatu javno dostopnih virov informacij, vključno z letnimi poročili ameriškega zunanjega ministrstva o mednarodni verski svobodi ter poročili različnih evropskih organov, Združenih narodov in nevladnih organizacij.

Nalaganje
Nazaj na vrh