Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Open Doors: versko spodbujeno nasilje se stopnjuje

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 01. 2024 / 09:45
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.01.2024 / 11:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Open Doors: versko spodbujeno nasilje se stopnjuje
Pri organizaciji Open Doors že 30 let sestavljajo lestvico 50 držav po svetu, kjer je preganjanje kristjanov najhujše. FOTO: Open Doors

Open Doors: versko spodbujeno nasilje se stopnjuje

Mednarodna človekoljubna organizacija Open Doors je v teh dneh znova objavila rezultate svetovnega indeksa preganjanja za minulo leto: po njihovih podatkih je bilo v zadnjem letu dni zaradi vere ubitih skoraj 5.000 kristjanov.

Sodeč po poročilu omenjene človekoljubne organizacije je po vsem svetu zaradi svoje vere preganjanju in diskriminaciji podvrženih več kot 365 milijonov kristjanov - to je vsak sedmi kristjan, poroča avstrijska katoliška agencija Kathpress. Podatki organizacije Open Doors kažejo, da naj bi bilo samo v obdobju od 1. oktobra 2022 do 30. septembra 2023 uničenih ali zaprtih 14.766 krščanskih stavb in ubitih 4.998 kristjanov, medtem ko naj bi bilo število neprijavljenih primerov še bistveno večje. Pri organizaciji Open Doors že 30 let sestavljajo lestvico 50 držav po svetu, kjer je preganjanje kristjanov najhujše.

Na vrhu lestvice držav z najhujšim zatiranjem kristjanov se je tudi tokrat znašla Severna Koreja, sledijo Somalija, Libija, Eritreja, Jemen, Nigerija, Pakistan, Sudan, Iran in Afganistan.

Na vrhu lestvice držav z najhujšim zatiranjem kristjanov se je tudi tokrat znašla Severna Koreja, sledijo Somalija, Libija, Eritreja, Jemen, Nigerija, Pakistan, Sudan, Iran in Afganistan. Najbolj naseljeni državi na svetu, Indija in Kitajska, sta se uvrstili na 11. oziroma 19. mesto.

Po podatkih svetovnega indeksa se je preganjanje v primerjavi s prejšnjim letom še okrepilo, diskriminacija kristjanov pa se kaže v grožnjah, pregonu in celo ubijanju vernikov. Preganjalci so vlade, recimo v Nikaragvi (30. mesto), kjer uničujejo cerkve ter preganjajo škofe in duhovnike, in skrajniške skupine, ki napadajo vasi in cerkvene ustanove, recimo v Nigeriji (6. mesto). Pogosti so tudi primeri, da cele rodbine ali družine preganjajo sorodnike, če se spreobrnejo v krščansko vero.

Skrajniške skupine v Nigeriji vse pogosteje napadajo krščanske vasi in cerkvene ustanove. FOTO: Vatican Media

Uničena krščanska infrastruktura

Po navedbah človekoljubne organizacije se nasilje nad kristjani v zadnjem obdobju poročanja najbolj kaže v uničevanju ali zapiranju krščanskih objektov, kot so šole, cerkve in bolnišnice. Cerkve na Kitajskem in v Indiji so najbolj izpostavljene nevarnosti zaprtja ali uničenja. Medtem ko na Kitajskem omejuje in nadzoruje predvsem vlada, v Indiji napade na cerkve izvajajo »nasilne množice«, po navedbah Kathpressa poroča organizacija Open Doors. V poročilu je zabeleženo, da so hindujski nacionalisti v Indiji zaradi vere umorili najmanj 160 kristjanov, medtem ko jih je bilo leto prej umorjenih 17. Samo v zvezni državi Manipur je bilo v letu 2023 uničenih več kot 400 cerkva.

Izjemno povečanje števila nasilnih napadov na krščanske cerkve in zgradbe v zadnjem letu bi moralo pretresti celoten zahodni svet in ga spodbuditi k ciljnemu ukrepanju.

Predstavniki organizacije Open Doors glede na razvoj dogodkov pozivajo k pogostejšemu in jasnejšemu obravnavanju nasilja. Kot pravijo, bi moralo izjemno povečanje števila nasilnih napadov na krščanske cerkve in zgradbe v zadnjem letu pretresti celoten zahodni svet in ga spodbuditi k ciljnemu ukrepanju, vpletene politične in verske skupine pa bi morale po njihovem mnenju »zavzeti stališče«. Vlade v posameznih državah bi morale zagotoviti zaščito pred nasilnimi napadalci ter zagotoviti pravico za žrtve in storilce privesti pred roko pravice. Z vsemi temi vprašanji bi se morali ukvarjati tako notranja kot zunanja politika in tudi diplomacija.

V Severni Koreji je približno 200.000 političnih in verskih zapornikov, od tega naj bi jih bilo od 50.000 do 70.000 zaprtih zaradi krščanske vere. FOTO: arhiv Družine

Severna Koreja še vedno na prvem mestu

Severna Koreja se je znova znašla na prvem mestu svetovnega indeksa preganjanja: pod komunistično diktaturo morajo kristjani svojo vero udejanjati v popolni tajnosti, v primeru odkritja pa so soočeni z grožnjo prisilnega dela. Po ocenah organizacije Open Doors je v Severni Koreji približno 200.000 političnih in verskih zapornikov, od tega naj bi jih bilo od 50.000 do 70.000 zaprtih zaradi krščanske vere.

Na Bližnjem vzhodu se val izseljevanja krščanskega prebivalstva še vedno ni ustavil: zaradi nasilja, gospodarske krize in izgonov se številni kristjani umikajo iz javnega življenja ali se izselijo.

Še naprej se dramatično slabša tudi položaj krščanskih vernikov v podsaharski Afriki. Poročilo navaja, da se je tako kot v prejšnjih letih večina umorov kristjanov zgodila v državah južno od Sahare, storilci pa so bile večinoma islamistične skupine. Samo v Nigeriji (6. mesto) naj bi bilo ubitih najmanj 4.118 vernikov. Skrajniške islamistične skupine, ki izkoriščajo nestabilne politične razmere, pa so razširjene po vsej afriški celini: po navedbah poročila so islamistične organizacije med drugim v Burkini Faso (20. mesto), Maliju (14. mesto), Mozambiku (39. mesto), Nigeriji (6. mesto) in Somaliji (2. mesto).

Na Bližnjem vzhodu se val izseljevanja krščanskega prebivalstva še vedno ni ustavil. Zaradi nasilja, gospodarske krize in izgonov se številni kristjani umikajo iz javnega življenja ali se izselijo. V poročilu je kot primer navedena tudi severnosirska pokrajina Afrin, kjer naj bi turški vojaki v beg pognali celotno krščansko prebivalstvo.

Predsednik Nikaragve Daniel Ortega. FOTO: Reuters

Latinska Amerika ne zaostaja

Po podatkih svetovnega indeksa preganjanja je tudi vlada predsednika Ortege v Nikaragvi (30. mesto) vedno bolj sovražna do kristjanov ter posledično zapira njihove cerkve, radijske postaje in univerze. Duhovnike in redovnike izganja iz države, škofu Rolandu Alvarezu so celo odvzeli državljanstvo: zaradi domnevnega izdajstva je bil obsojen na 26 let zaporne kazni, vendar je bil v začetku letošnjega leta izpuščen iz zapora in izgnan iz države. cerkvenemu dostojanstveniku so zatočišče ponudili v Vatikanu.

Pojem preganjanja žal ni splošno priznano pravno opredeljen, zato neodvisno preverjanje podatkov ni mogoče.

Podatkov človekoljubne organizacije Open Doors ni mogoče neodvisno preverjati. Kot priznavajo sami, pojem preganjanja ni splošno priznano pravno opredeljen: »Ni vedno jasno, ali je (zaznan) pritisk na kristjane ali dejansko nasilje nad njimi posledica njihove vere.« Kljub temu organizacija zagovarja svoje statistične podatke: od leta 1992 so podatke iz približno 100 držav ocenjevale cerkvene mreže, odvetniki za človekove pravice, analitiki in izvedenci njihove organizacije.

Nalaganje
Nazaj na vrh