Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nigerija: v velikem tednu skoraj sto mrtvih v napadih na krščanske skupnosti

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 04. 2023 / 07:40
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.04.2023 / 08:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nigerija: v velikem tednu skoraj sto mrtvih v napadih na krščanske skupnosti
Zadnji napadi so zlovešče znamenje naraščajočega nasilja, ki ga v Nigeriji izvajajo islamske milice. FOTO: Vatican Media

Nigerija: v velikem tednu skoraj sto mrtvih v napadih na krščanske skupnosti

V valu smrtonosnih napadov na krščanske skupnosti v zvezni državi Benue na severu osrednje Nigerije je v velikem tednu umrlo najmanj 94 ljudi, kar je zlovešče znamenje naraščajočega nasilja, ki ga v tem delu države izvajajo islamske milice.

Po navedbah tamkajšnjih medijev so oboroženi moški na cvetno nedeljo med bogoslužjem na cvetno nedeljo vdrli v binkoštno cerkev v mestu Akenawe-Tswarev v okrožju Logo v zvezni državi Benue, ubili dečka ter ugrabili duhovnika in skupino vernikov.

Tri dni pozneje, 5. aprila, so oboroženi neznanci v vasi Umogidi v okrožju Utokpo, ki je katoliška trdnjava v zahodnem delu države Benue, ubili najmanj 50 oseb. V noči na veliki petek je bilo ubitih več deset ljudi, ko so oboroženi pripadniki islamskih milic napadli stavbo osnovne šole v vasi Ngban, ki služi kot zatočišče za okoli sto razseljenih krščanskih kmetov in njihovih družin.

Opustošenje po napadu. FOTO: Vatican Media

Počasen odziv policije in vojaških enot

Po navedbah duhovnika Remigiusa Ihyule, ki vodi podružnico nigerijske katoliške človekoljubne organizacije Justice, Development and Peace Commission (JDPC) v zvezni državi Benue, je v napadu 7. aprila umrlo 43 oseb, več kot 40 pa je bilo ranjenih. Nekaj ur pred napadom je guverner omenjene zvezne države Samuel Ortom, ki se poslavlja s položaja, prebivalce v nagovoru opozoril, naj bodo pozorni, in odločno kritiziral po njegovem mnenju prepočasen odziv policijskih in vojaških enot na njegove prošnje za pomoč.

Zvezna zakonodaja v Nigeriji državljanom ne omogoča nakupa strelnega orožja za samoobrambo.

Ortom je štiri leta neuspešno zahteval spremembo zvezne zakonodaje, ki bi državljanom omogočila nakup strelnega orožja za samoobrambo. Pomočnica JDPC, ki je želela ostati neimenovana, je za ameriške katoliške medije povedala, da je jutro po napadu prišla oskrbeti preživele in se pogovarjala s policisti, ki so imeli nadzorno točko v bližini šole.

»Nekateri preživeli so mi povedali, da se je policija spopadla z napadalci in jih morda nekaj ubila, vendar je skupina napadalcev na poti iz šolskega okrožja pobrala svoje umrle, kar mi je povedala tudi policija,« je pojasnila. »Dvomim, da bi preživeli v napadu na osnovno šolo na velikonočno nedeljo lahko prišli v cerkev, saj potrebujejo zdravila in psihološko svetovanje po doživeti travmi,« je v pogovoru za medije pojasnil duhovnik Remigius Ihyula.

Nigerijski kristjani so prestrašeni in užaloščeni. FOTO: Vatican Media

Nigerijski kmetje ogroženi

Ortom je med obiskom pri preživelih v napadu 7. aprila v Ngbanu povedal, da je bilo v napadih v zvezni državi Benue v petih dneh ubitih najmanj 134 oseb. Po poročanju nigerijske tiskovne agencije ThisDaylive.com je bil med njimi tudi napad v Api 3. aprila, v katerem je umrlo 47 ljudi, potem ko so razjasnili, da so bili tudi tarče tega napada kristjani.

V zvezni državi Benue po nekaterih ocenah živi okoli 2 milijona razseljenih oseb, ki ne morejo bivati na svojih tradicionalnih kmetijskih zemljiščih, ker se bojijo, da jih bodo pripadniki islamskih milic ubili. Nekateri kmetje se podnevi odpravijo nazaj obdelovat svoja polja, ponoči pa se umaknejo v taborišča za razseljene osebe.

Kupi v trgovini

SOS kristjanov
Družbena vprašanja
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh