Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vedno več otrok vsak dan raziskuje internet

Objava: 11. 08. 2010 / 10:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vedno več otrok vsak dan raziskuje internet

Nemška študija o medijskem vedenju šest- do trinajstletnikov ugotavlja, da se otroci vedno več igrajo pred računalniki.

Otroci vedno pogosteje uporabljajo elektronske medije. Minuli teden so v Berlinu predstavili izsledke raziskave o medijskem vedenju otrok, eno izmed osrednjih spoznanj pa predstavlja podatek, da trije izmed štirih otrok doma uporablja računalnik, več kot dve tretjini pa tudi internet. Še pred štirimi leti se je z internetom ukvarjala manj kot polovica otrok. Študija o medijskem in potrošniškem vedenju Inštituta za tržne raziskave je zajela več kot tisoč sedemsto otrok med šestim in trinajstim letom.

Izsledki kažejo, da okoli sedeminosemdeset odstotkov otrok med desetim in trinajstim letom uporablja internet. Delež tistih, ki to počnejo skoraj vsak dan, se je povzpel že na šestintrideset odstotkov. Okoli tretjina otrok prek spleta išče podatke, ki jih potrebuje pri učenju, šestindvajset odstotkov pa splet uporablja za klepetanje z vrstniki. Z osemnajstodstotnim deležem se je močno povečal ogled različnih filmov in videoposnetkov na spletnih straneh.
Kljub naraščajoči konkurenci elektronskih medijev pa je petindevetdeset odstotkov vprašanih navedlo, da v prostem času še vedno berejo knjige in revije. Delež takšnih otrok narašča glede na višjo izobrazbo staršev.

Digitalni svet pa določa tudi način igre med otroki. Po raziskavi sodeč je že dve tretjini šest- do devetletnikov ponosnih lastnikov ene ali več igralnih konzol – v najvišji starostni skupini ta delež dosega že triinosemdeset odstotkov. Najpogostejša prostočasna dejavnost pri deklicah pa zaenkrat ostaja ‘preživljanje časa s prijateljicami’, čemur sledi gledanje televizije. Pri dečkih je ta vrstni red zamenjan.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh