Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velik odziv na vatikanski vprašalnik o družini

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 02. 2014 / 09:46
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Velik odziv na vatikanski vprašalnik o družini

Velik odziv na vatikanski vprašalnik o družini

Nemški kardinal Kasper zagovarja spremembe v stališčih Cerkve do zakonske in spolne morale.

Svet škofovske sinode je v začetku tedna obravnaval izide vatikanskega vprašalnika o družini. Po navedbah škofovske sinode je bil odstotek prispelih odgovorov s strani škofovskih konferenc »zelo visok«, poroča Radio Ognjišče. Zasedanja se je v ponedeljek popoldne udeležil tudi papež Frančišek, s čimer je poudaril pomen, ki ga daje sinodi »kot izrazu zbornosti škofov« ter temi družinske pastorale.


Na temo družine je prejšnji teden za zaprtimi vrati zasedal tudi kardinalski konzistorij. Kardinali so v Rimu razpravljali o temi ločenih in znova poročenih, njihova mnenja pa so se močno razhajala, kot je po vrnitvi s konzistorija pojasnil münchenski nadškof, kardinal Reinhard Marx. Poudaril je, kako je nekaj povsem novega, da so kardinali obravnavali raznovrstna pastoralna vprašanja v takem obsegu in v papeževi navzočnosti.

Dveurno uvodno predavanje je pripravil kardinal Walter Kasper, v njem pa naj bi izrazil zahtevo, da Vatikan malce omili svoj odnos do zakonske in spolne morale. Po njegovih besedah zapovedi v Svetem pismu ne bi smeli razumeti kot »breme« in omejevanje svobode, ampak kot kažipot za izpolnjeno življenje. Slepo izpolnjevanje zapovedi ne bo nikogar prepričalo, je po navedbah nemških medijev pojasnil kardinal Kasper. Nekdanji vatikanski »minister za ekumenizem« zagovarja pot Cerkve med strogim izpolnjevanjem in bolj sproščenim odnosom do zapovedi. »Zakramenti niso nagrada za lepo vedenje in niso namenjeni zgolj eliti, saj ta izključuje tiste, ki bi zakramente najbolj potrebovali«.

Vir: Radio Ognjišče / Kathpress

Foto: arhiv Družine (O. N.)

Kupi v trgovini

Duhovnik tretjega tisočletja
Pričevanja
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh