Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velik prijatelj Družine

Janez Gril
Za vas piše:
Janez Gril
Objava: 27. 01. 2021 / 08:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.01.2021 / 06:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Velik prijatelj Družine

Velik prijatelj Družine

Odšel je dolgoletni urednik avstrijske katoliške agencije Kathpress Erich Leitenberger (1944-2021).

FOTO: kathpress.at

V torek, 19. januarja, je dunajska katoliška tiskovna agencija Kathpress poročala, da so dan prej našli mrtvega njihovega nekdanjega dolgoletnega urednika Ericha Leitenbergerja (1944-2021). Vest o njegovi smrti je močno odmevala ne le v avstrijskem cerkvenem prostoru, v katerem je opravljal komaj pregledno število najrazličnejših vlog, temveč v celotnem srednjeevropskem katoliškem medijskem prostoru, v katerega je bil tesno vpet kot povezovalec in spodbujevalec že iz časov pred padcem železne zavese. Kot takega se ga spominja tudi dr. Janez Gril, nekdanji glavni urednik in direktor Družine. Rekvijem za pokojnim prijateljem Slovenije in zlasti tednika Družina bo v dunajski stolnici sv. Štefana v sredo, 3. februarja.

Z Dunaja je prišla žalostna novica, da je umrl Erich Leitenberger, dolgoletni urednik avstrijske katoliške agencije Kathpress in tiskovni predstavnik dunajske nadškofije. Bil je velik prijatelj slovenskih katoliških časnikarjev. Sedanji bralci Družine ne morete vedeti, da smo desetletja novice o življenju in delu Katoliške cerkve v Evropi in po svetu, pa tudi o drugih krščanskih cerkvah, večinoma dobivali od dunajskega Kathpressa prav po zaslugi urednika Ericha Leitenbergerja. Novice in članki so pristali na mizi urednika Ivana Merlaka, kasneje pa Jožeta Pavliča. Izbirala in objavljala sta tiste, ki so bile zanimive in pomembne za slovenskega bralca. Zaradi vesti iz krščanskega sveta je bila Družina takrat zelo drugačna od ostalih medijev, ki so zelo pazili, da se v njih ne bi pojavila kakšna pozitivna novica o Cerkvi. Cerkev je bila sovražnik številka ena in temu primerno jo je režim tudi obravnaval.

Zasluga Ericha Leitenbergerja in številnih drugih, danes skoraj že vseh pokojnih časnikarskih kolegov iz sosednje Avstrije, Nemčije in Italije, je bila v tem, da so nam odpirali vrata v svobodni svet zahodnih držav in nam pomagali pri strokovnem usposabljanju katoliških novinarjev. Vabili so nas v strokovna medijska združenja. Pisali so nam in pri naših oblasteh protestirali, če je kateremu izmed kolegov grozil politično motiviran pregon. Pokojni urednik Ivan Merlak je trdil, da bi njega, Draga Klemenčiča in Franca Boleta gotovo zaprli, če se oblastniki ne bi bali, da bodo Kathpress in druge medijske hiše razširile vesti, kaj pri nas komunisti počnejo s katoliškimi časnikarji.

Pokojni Erich Leitenberger je bil večkrat pri nas. Udeleževal se je mednarodnih simpozijev, ki smo jih organizirali tudi z njegovo pomočjo. Kar nekaj mlajših kolegov in kolegic se je na njegovo pobudo in z njegovo pomočjo strokovno šolalo na Dunaju in drugod. V Kathpressu je bil vedno prostor za novice iz življenja Katoliške cerkve in drugih cerkva v Sloveniji. Bil je velik zagovornik ekumenizma.

Leitenbergerjeva smrt je velika izguba za katoliške medije v Avstriji in pri nas. A hkrati tudi obveza, da nadaljujemo tam, kjer je on končal – pri prizadevanju za povezovanje, sodelovanje, boljše poznavanje in medsebojno pomoč. To potrebujemo vsi, mali narodi še posebej. Tudi sedanji urednik Kathpressa mag. Paul Wuthe je za sodelovanje. Le med nami manjka ljudi, ki bi to skrb in delo vzeli nase. Erich Leitenberger je svetal zgled!

Janez Gril,
nekdanji glavni urednik in direktor Družine


Erich Leitenberger z dunajskim nadškofom kardinalom Christophom Schönbornom FOTO: kathpress.at

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh