Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velik molitveni dogodek v središču Ljubljane [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 08. 06. 2024 / 12:55
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.06.2024 / 11:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Velik molitveni dogodek v središču Ljubljane [FOTO, VIDEO]
Po maši se je dogajanje preselilo na prosto, na oder na Pogačarjevem trgu. FOTO: Mojca Purger

Velik molitveni dogodek v središču Ljubljane [FOTO, VIDEO]

V ljubljanski stolnici in na Pogačarjevem trgu pred njo je bil danes, v soboto, 8. junija 2024, popoldne odvija velik molitveni dogodek, Dan za Magnificat. Praznovali smo 10 let izhajanja revije Magnificat v slovenskem jeziku.

Na Pogačarjevem trgu je bilo že zgodaj popoldne vse nared za Dan za Magnificat. FOTO: Primož Jerman

Praznovanje se je začelo s sveto mašo, ki jo je daroval ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore.

Uvodoma je zbrane nagovoril Družinin direktor Tone Rode. »Nič ne koristi oznanjanje v širino, če ni prej sidra v globino,« je poudaril in časovni trak prevrtel več kot desetletje v zgodovino, ko sta z Družinino revijalno urednico Barbaro Kastelec potrkala na vrata ustanovitelja revije Magnificat Pierra-Marieja Dumonta in generalnega direktorja založbe Magnificat Romaina Lizeja.

Nagovor direktorja Družine Toneta Rodeta. FOTO: Mojca Purger

»Marsikaj se je spremenilo, a vezi so še močnejše,« je dodal direktor Rode in izrekel dobrodošlico vsem visokim gostom, med njimi poleg obeh omenjenih še uredniku francoske izdaje Magnificata Davidu Gabilletu ter direktorju marketinga in prodaje pri Magnificatu Dieudonneju de Lavennu, in seveda vsem molivkam in molivcem, prijateljem revije jubilantke.

Pritrkovalska skupina Župnije Vič:


V molitvi na skrivnosten način okušamo nebesa, je poudaril Tone Rode in podčrtal še, da smo združeni z vsemi bolnimi in trpečimi, ki danes niso mogli priti, pa tudi z zamejci in izseljenci. »Kako močno Slovenci potrebujemo molitev!« je še dejal Družinin direktor in besedo predal generalnemu direktorju založbe Magnificat Romainu Lizeju.

Nagovor direktorja založbe Magnificat Romaina Lizeja je iz francoščine prevajala urednica kulture pri Družini Tadeja Petrovčič Jerina. FOTO: Mojca Purger

»Vsak dan je dan za Magnificat,« je nato zatrdil br. dr. Miran Špelič, profesor na ljubljanski Teološki fakulteti, sicer pa urednik slovenskega Magnificata. Vsem se je zahvalil za zvestobo, da skupaj z Marijo poveličujemo Gospoda, in jih spodbudil, naj širijo Magnificat v svojem okolju, da ga spoznajo še drugi in da bo molitev našla prostor v naših življenjih.

Urednik slovenskega Magnificata br. dr. Miran Špelič. FOTO: Mojca Purger

Nadškof Stanislav Zore je v pridigi izpostavil, da je moč molitve v občestvu, kajti kadar koli kristjan sklene roke ali skloni glavo, zapre oči in se potopi v odnos z Bogom, to vedno počne v občestvu z vsemi drugimi, ki v istem času kjer koli na zemeljski obli iščejo Božjo bližino. Z vstopom v molitev vedno vstopamo v občestvo, je pojasnil nadškof.

Nadškof Stanislav Zore med pridigo. FOTO: Mojca Purger

»Zakaj so učenci prosili Jezusa, naj jih nauči moliti? Ker so ga videli pri molitvi. /…/ Jezusova molitev niso bili ne obrazci ne posnemanje kakršnega koli zgleda, temveč je bil živ odnos z Očetom – srečanje z Očetom, neizmerna bližina ljubezni in zaupanja, ki jih je tako prevzela, da bi tudi sami želeli tako moliti. Ob Jezusovi molitvi so spoznali, da molitev ni izpolnjevanje zapovedi in predpisov, pač pa je to življenjska bližina, za katero ni nujno, da izpolnjuje vse zahteve okolja in se prilega vsem običajem,« je dejal nadškof Zore.

Nadškof Stanislav Zore je snovalcem Magnificata in molitvenemu občestvu, ki ga ta revija uči in jim pomaga moliti, ob desetletnici iskreno čestital in se jim zahvalil, da v slovenskem narodu in drugod širijo prostor poslušanja in izpolnjevanja Božje volje. FOTO: Mojca Purger

Spoznali so, je dodal, da moliti pomeni tako zelo postati eno z Njim, s katerim se pogovarjamo v molitvi, da ob njem običaji okolja in ponudbe sveta postanejo nepomembni. Nadškof Zore je snovalcem Magnificata in molitvenemu občestvu, ki ga ta revija uči in jim pomaga moliti, ob desetletnici iskreno čestital in se jim zahvalil, da v slovenskem narodu in drugod širijo prostor poslušanja in izpolnjevanja Božje volje ter tako skrbijo za to, da »bo Sin človekov, ko pride, našel vero na zemlji«. 

Razstava na prostem s 33 likovnimi deli krščanske umetnosti po izboru Pierra Marieja Dumonta. FOTO: Mojca Purger

Poleg duhovne komponente je imel dogodek tudi kulturno-umetniški namen, saj so med drugim prisluhnili vrhunskim glasbenikom in odprli razstavo na prostem s 33 likovnimi deli krščanske umetnosti po izboru Pierra-Marieja Dumonta, ustanovitelja revije in poznavalca svetovne umetnosti.

Ustanovitelj Magnificata Pierre-Marie Dumont. FOTO: Mojca Purger

Dumont, ki je na praznovanje 10-letnice slovenskega Magnificata prišel z ženo Bernadette, je poudaril, da je Magnificat molitev Cerkve. »Vsakokrat, ko molimo, ne molimo sami, temveč smo množica molivcev. Smo Kristusovo telo, ki govori s svojim Očetom,« je dejal.


Pierre-Marie Dumont. FOTO: Mojca Purger

Po koncu svete maše se je dogajanje preselilo pred stolnico, na oder na Pogačarjevem trgu, kjer je najprej zadonela duhovna ritmična oziroma sodobna krščanska glasba v izvedbi zasedb Allegro, Alabaster in Pero+, v kateri sodeluje tudi Družinina sodelavka Lucia Jerman.

Ura meditacij in samospevov se je začela z nagovorom voditelja Blaža Lesnika z Radia Ognjišče, v katerem je kratko predstavil naslednja nastopajoča, basbaritonista Marcosa Finka in baritonista Lucasa Somozo Osterca, za klavirsko spremljavo pri samospevih je poskrbela Irina Milivojević.


V središču Ljubljane so tako zazvenele samospevi Ave Maria Frana Gerbiča, Pri Mariji Petra Griesbacherja, Marija, čuj me ti Georga Zangla, Mati svetih bolečin Lovra Hafnerja, Ave Maria Williama Gomeza, Rože za Marijo Stanka Permrla, Otrok sem tvoj Alojzija Mava, Ave Maria Franza Schuberta/Alojzija Mava in O Sanctissima Antonina Dvoraka.

Molivci in prijatelji revije Magnificat. FOTO: Mojca Purger

Marcos Fink je svetovno uveljavljeni basbaritonist, ki je nastopal v opernih gledališčih in koncertnih hišah po Evropi in drugje po svetu, tudi v Avstraliji, na Kitajskem, Japonskem in v ZDA; posnel pa je več kot 60 zgoščenk v šestih jezikih. Baritonist Lucas Somoza Osterc je končal študij opernega in koncertnega petja na v Buenos Airesu, kjer je tudi debitiral v vlogi Mercutia v operi Romeo in Julija, po več uspešnih solističnih vlogah se je odločil za selitev v Slovenijo, kjer kot solist nastopa v Slovenski operi, kot gost pa sodeluje pri različnih glasbenih projektih in snemanjih doma in po svetu.

Izbor meditacij je opravil urednik br. Miran Špelič. FOTO: Mojca Purger

Samospevi so se prepletali z meditacijami. Slišati je bilo Marijino molitev Magnificat v latinskem in slovenskem jeziku, pa tudi slovensko besedilo iz Dalmatinove Biblije. Sledile so homilije cerkvenih očetov na evangelij po Luku. Prisluhnili so Origenovemu besedilu iz tretjega stoletja po Kristusu in homiliji sv. Ambrozija iz 4. stoletja po Kristusu. Hvalnica Božji Materi je delo Cirila Aleksandrijskega prav tako iz 4. stoletja.

Program se je dotaknil zbranih obiskovalcev. FOTO: Mojca Purger

Za izbor besedil meditacij je poskrbel urednik slovenskega Magnificata br. dr. Miran Špelič, režisersko se je pod sklop meditacij podpisal Gregor Čušin. Nastopila je projektna amaterska igralska skupina ob likovnem ustvarjanju akademske slikarke Agate Pavlovec, ki je na platno naslikala, kar se je ujelo v njeno uho in srce.

Likovno je ustvarjala akademska slikarka Agata Pavlovec. FOTO: Mojca Purger

V zadnjem sklopu slavljenja v besedi in glasbi Moje srce se raduje sta avditorij navdušila Orkester Simfonija 23 in Akademski pevski zbor sv. Cecilije pod vodstvom Miha Zupanca Kovača in ob spremljavi Luke Štiftarja.

Orkester Simfonija 23 in Akademski pevski zbor sv. Cecilije (FOTO: Mojca Purger):


Izvedla sta naslednje pesmi: Raduj se, kraljica nebeška (Franz Kubik, prir. Matjaž Barbo), Stotisoč pozdravov (Breda Šček, prir. Matjaž Barbo in Miha Zupanc Kovač), Dajte mi zlatih strun (Elizabeta Kremžar, Franz X. Engelhart, prir. Lojze Mav), V nazareški hišici (Lojze Mav), Zakaj si Mati mi najdražja (Vinko Vodopivec, prir. Matjaž Barbo), Ave Maria (Louis-Marie Gaisne, prir. Lucija Muženič) in Ti, ki si najlepša (Hugolin Sattner, prir. Tilen Slakan).


Zaključek z večernicami in s potičko (FOTO: Mojca Purger):

Praznovanje 10-letnice slovenskega Magnificata so zaokrožile večernice. Potem ko je br. Miran Špelič z bogoslovci prinesel Najsvetejše na oltar na odru, so se zbrani ob tihi glasbeni podlagi pomudili v kratki molitvi v tišini. Po večernicah je urednik opravil še blagoslov z Najsvetejšim.

Češčenje Najsvetejšega. FOTO: Mojca Purger


Vtisi udeleženk

s. Mojca Šimenc, generalna tajnica SŠK:

Mojca Sojar, ljubljanska mestna svetnica NSi:

Magnificat tudi TUKAJ.

Nalaganje
Nazaj na vrh