Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veliki teden na malih ekranih in radijskih postajah (23.–29. marec)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 23. 03. 2024 / 10:00
Čas branja: 10 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2024 / 07:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Veliki teden na malih ekranih in radijskih postajah (23.–29. marec)
FOTO: Pexels

Veliki teden na malih ekranih in radijskih postajah (23.–29. marec)

Izbor TV in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v prihodnjem tednu (23.–29. marec) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Radijske in TV oddaje z versko vsebino

Otroci za mamice in babice

Sobotna iskrica

Radio Ognjišče v soboto, 23. 3., ob 9.00

Otroška oddaja, ki bo potekala na dan, ko bomo liturgično praznovali Gospodovo oznanjenje, bo v znamenju materinskega dne. Jure Sešek bo poskrbel za lep izbor pesmi, ki so namenjene mamam, skladb, ki opevajo veselje v družini in hvaležnost za skrb staršev. Iz množice zgodb, ki so bile spisane v pozdrav Marijinemu prazniku, bodo poslušalci lahko slišali pripoved o tem, kako nenadomestljiva je mama in kako pomembno je njeno varno zavetje, pa čeprav se otrokom včasih ne zdi, da je ravno tako. Omenjeni vsebini bomo dodali še veselje, ki se porodi ob prvih znakih pomladi in ob pogledu na koledar, ki sporoča, da je konec zime. Tudi najmlajše poslušalce Radia Ognjišče bo razveselila novica, da iz tedna Radijskega misijona prehajamo v veliki teden, ki bo poln lepega obredja, pomembnih delov Božje besede in pričakovanja praznika Gospodovega vstajenja. Na vse omenjeno se bomo pripravili skupaj.

Cvetna nedelja

Sledi večnosti

Radio Slovenija Prvi v soboto, 23. 3., ob 19.00

Šesta nedelja v krščanskem postu pred veliko nočjo je cvetna nedelja. Na ta dan se začne neposredna priprava na veliko noč, ki je najpomembnejši praznik v krščanstvu. Verniki na cvetno nedeljo prinesejo k blagoslovu butare in drugo zelenje. V oddaji Sledi večnosti bomo predstavili tradicionalno izdelavo butar, ki nam jo bodo predstavili v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani. O teološkem sporočilu cvetne nedelje pa bo premišljeval katoliški duhovnik Sebastijan Likar. Oddajo pripravlja Nataša Lang.

Sedem dni trpljenja – oratorij Aleksandra Grečaninova

Musica sacra

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 24. 3., ob 9.25

Strastnaya Sedmitsa (Sedem dni trpljenja) je naslov oratorija, ki ga je ustvaril Alexander Tihonovič Grečaninov, skladatelj, od čigar rojstva letos mineva 160 let. Njegov oratorij se nanaša na posamezne dni velikega tedna in čeprav naj ne bi bil namenjen liturgiji, je v njem opaziti izvrstno skladateljevo poznavanje in razumevanje liturgije velikega tedna in njene glasbene manifestacije.

Sporočilo Jezusovega prihoda v Jeruzalem

Sedmi dan

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 24. 3., ob 18.00 

Cvetno nedelja povezujemo z Jezusovo potjo, zelenjem in petjem hozane. Kako je ta praznik povezan s pripravami na veliko noč, kako so jo obhajali v zgodovini in kako danes? Kaj je temeljno sporočilo? Kako se praznovanje odvija v slovenskih župnijah in kako v bolniški župniji, kjer deluje naš tokratni sogovornik župnijski upravitelj Anže Cunk. Oddajo pripravlja Matjaž Vidmar.

Sveta maša

Prenos

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 24. 3., ob 10.00

Na cvetno nedeljo bo prenos sv. maše iz Izole. Daroval jo bo župnik Janez Kobal.

Kralj na osličku

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 24. 3., ob 11.25

S cvetno nedeljo kristjani vstopijo v veliki teden, na pot za Jezusom v Jeruzalem. Tu se udejanji njegovo poslanstvo, smrt na križu in vstajenje iz groba, zato da bi odrešil človeka. Prvi kristjani Jezusovega umiranja na križu niso upodabljali. Na ikonah je upodobljen le Kristus, ki je vstal od mrtvih. Naj v velikem tednu iz naše krhkosti spregovori veličina Boga. Ob postajah Kristusovega križevega pota podoživimo svoje bolečine. Spomnimo se svetega Frančiška iz Assisija. Pred 800 leti je v želji po okušanju ljubezni Boga tudi sam prejel stigme. Prisluhnite pričevanju in pesmi o tem, kaj nam v breznu noči prinaša upanje.

Kako ti nekdo izpred 800 let dokaže, da Bog je?

Sol in luč

Radio Ognjišče v torek, 26. 3., ob 17.00

Karel Gržan je v knjigi Od senc k svetlobi zbral različne zapise, iz katerih bomo črpali vsebine za tokratno oddajo. Avtor ima v mislih “tisto Sonce, ki nas svetli v naše notranje resnično – Jezusa”. V knjigi tudi o tem, kako je bolje, da v vas umrejo zamere, kot da umrete v zamerah vi sami.

Prenosi iz Novega mesta

Veliki teden

Radio Ognjišče v četrtek, 28. 3., ob 9.00

Z velikonočnim tridnevjem se končujeta veliki teden in postni čas. Z mikrofoni bomo povezani z novomeško stolnico, od tam bomo prenašali mašo zadnje večerje, bogoslužje velikega petka in vigilijo na veliko soboto. Vsi prenosi bodo ob 19. uri, na veliki četrtek pa bomo ob 9. uri prenašali tudi krizmeno mašo.


Filmi in druge oddaje

Osmošolka

ameriški film, 2018

POP TV v nedeljo, 24. 3., ob 14.20

Režija: Bo Burnham Igrajo: Elsie Fisher, Josh Hamilton, Emily Robinson, Jake Ryan

13-letna Kayla Day ves čas visi na telefonu in snema videe z nasveti vrstnikom. V njih z navdušenjem razlaga, kako naj premagajo občutke osamljenosti, negotovosti in nevidnosti. Težava je, da teh posnetkov nihče ne gleda, še več, tudi Kayla se težko znajde, ko jih mora sama prevesti v resničnost. A njenih stisk naj bi bilo kmalu konec: osnovna šola se končuje in Kayla upa, da bo na srednji šoli vse drugače. Ogled filma zaradi obravnavanih tematih odraščanja in spolnosti priporočamo v ogledu odrasle osebe.


Krvavi diamant

ameriški film, 2006

Kanal A v nedeljo, 24. 3., ob 20.00

Režija: Edward Zwick Igrajo: Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly, Djimon Hounsou, Michael Sheen

Solomon Vandy je miroljuben družinski človek, ki živi v vasici v Sierra Leone in upa na boljšo prihodnost za svojega sina. Ko izbruhne državljanska vojna v njegovo vas pridrvijo uporniki, ki prebivalce ugrabijo in pobijejo. Solomona ločijo od družine in ga pošljejo na prisilno delo v rudnike diamantov, ki financirajo trgovanje z orožjem. Tam nekega dne najde ogromen in neprecenljiv diamant, ki ga skrije in kasneje zakoplje. Nedolgo zatem oblasti izvedejo racijo, v kateri je ujet tudi Solomon, ki se tako znajde v zaporu skupaj s plačancem in tihotapcem Dannyjem Archerjem. Ta obljubi, da mu bo v zameno za diamant pomagal poiskati družino. Pri tem se obrne na ameriško novinarko Maddy Brown, ki v zameno za pomoč od Archerja zahteva informacije o pranju umazanih diamantov.

Vse moje bivše

ameriški film, 2009

POP TV v nedeljo, 24. 3., ob 22.10

Režija: Mark Waters Igrajo: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Michael Douglas, Lacey Chabert, Emma Stone

Connor Mead je fotograf, ki uživa v svobodi, zabavah in ženski družbi. Ker je zaprisežen samec, je prepričan, da bi takšni morali biti tudi drugi moški, vključno z njegovim bratom Paulom, ki pa se je na Connorjevo veliko presenečenje odločil, da se bo poročil. Ko Connor poskuša Paula tik pred njegovo poroko prepričati, da dela napako, Connorja obiščejo duhovi treh njegovih bivših deklet, ki naj bi ga z vpogledom v njegova pretekla dejanja prepričali, da dela narobe.


Na lovu za očetom

ameriški film, 2017

Kino v nedeljo, 24. 3., ob 20.00

Režija: Lawrence Sher Igrajo: Owen Wilson, Ed Helms, Glenn Close, J.K. Simmons, Terry Bradshaw

V komediji Na lovu za očetom Owen Wilson in Ed Helms igrata dvojčka, ki po naključju odkrijeta, da sta vse življenje živela z lažjo. Brata Kyle in Peter nekega dne zgrožena ugotovita, da jima je mati že od nekdaj lagala glede domnevne smrti njunega očeta. Prijazni moški na fotografiji na kredenci v resnici ni bil njun oče, temveč neposrečena domislica matere, da bi jima prikrila resnico. Oborožena s peščico namigov in podatkov se brata skleneta odpraviti na pot, da bi našla skrivnostnega moža. Med iskanjem svojega očeta naletita na vrsto odkritij in presenečenj, o svoji materi pa izvesta več, kot sta si želela ...


Vsi za naše!

PPOP TV v ponedeljek, 25. 3., ob 22.20

Vsi za naše! je oddaja, ki bo gledalce pospremila do evropskega nogometnega prvenstva. Do težko pričakovanega nogometnega spektakla, ko se bodo naši heroji pomerili na Euru 2024, sledi serija 12 oddaj, v katerih bomo nogometne zvezdnike spoznali v povsem drugi luči. Kdo so in kaj izven soja nogometnih reflektorjev počne ekipa Matjaža Keka? In kako veliko vlogo odigra 12. igralec – navijači? Voditelja oddaje bosta Gregor Trebušak in Sanja Modrić. Oddaja bo na programu ob ponedeljkih zvečer.

Sedmi sin

ameriški film, 2014

Kino v sredo, 27. 3., ob 20.00

Režija: Sergey Bodrov Igrajo: Ben Barnes, Julianne Moore, Jeff Bridges, Alicia Vikander

Po izgubi svojega še zadnjega vajenca, se bojevnik mističnega reda plemenitih vitezov odpravi na iskanje prerokovanega junaka – zadnjega sedmega sina, rojenega z neverjetnimi močmi. Nepričakovani mladi heroj se je v trenutku primoran soočiti z zlom in sprejeti svojo usodo. Loči se od mirnega podeželskega življenja in se s svojim izkušenim mentorjem poda na drzno reševanje človeštva. Njun cilj je uničenje temne kraljice in njene vojske nadnaravnih morilcev, preden slednja ovije kraljestvo v večno temo.

Camino

Danski film, 2023

TV SLO 1 v sredo, 27. 3., ob 20.05

Komična drama. Regitze se z očetom Janom sreča na pogrebu matere, ki je umrla za rakom. Z očetom sta odtujena in on do nje goji zamere iz preteklosti. Tudi Regitze očetu ne pove, da je zanosila z Nizozemcem, ki je poročen in ima otroke. Mamina zadnja želja je, da se Jan in Regitze skupaj odpravita na kamino v Santiago de Compostela. Čeprav si prav nič ne želita biti skupaj, vseeno upoštevata mamino željo in se odpravita na 260 km dolgo pot. Prve dni gre vse narobe, veliko je jeze, besnenja in nemoči, saj sta oče in hči tako različna. Med potjo srečujeta najrazličnejše ljudi, s katerimi navezujeta različne odnose. Med njimi je tudi Galicijčan Tito, s katerim se Regitze zbliža, a se je zaobljubil meništvu. Sicer ona ne verjame, da bi jo kdo maral, odkar je zanosila, vsekakor pa bo otroka obdržala, saj verjame, da bo dobra mamica. Prav tako tudi Jan verjame, da se še lahko popravi, in če že ni bil dober oče, bo vsaj dedek, ki bo vedno pri roki.
Film je ganljiv, prijeten, na koncu ljubezenski, in bi lahko bil film tedna. Ker pa je tudi cerkveno obarvan, a ne verski, je lahko tudi PIP za veliko noč ali pa film tedna v sredo okoli velike noči. Odlikuje ga odlična igra Danice Ćurčić in Larsa Brygmanna.


Volk in lev

kanadski film, 2021

POP TV v petek, 29. 3., ob 21.10

Režija: Gilles de Maistre Igrajo: Molly Kunz, Graham Greene, Charlie Carrick, Derek Johns

V osrčju kanadske divjine mlado dekle reši volčjega mladiča in izgubljenega levčka. Po dedkovi smrti se sklene 20-letna Alma vrniti v nekdanji dom iz otroštva, na otoček sredi kanadske divjine. Tam iz ostankov letala reši levčka, poleg tega pa se v njenem varstvu znajde tudi mladiček volka. Alma volka poimenuje Mozart, leva pa Dreamer. Vse bi bilo idilično, če ne bi bil lev namenjen cirkusu, volk pa znanstveniku, ki želi ohraniti redko polarno vrsto … Bo Almi uspelo obdržati oba živalska prijatelja in ju zaščititi?


Gospodar prstanov: Bratovščina prstana

ameriški film, 2001

Kino petek, 29. 3., ob 20.00

Režija: Peter Jackson Igrajo: Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Sean Astin, Liv Tyler

Ostareli hobit Bilbo Bisagin svojemu mlademu sorodniku Frodu zapusti Edini Prstan, najmočnejši in najnevarnejši čarobni prstan, ki ima absolutno moč. Če bi se do njega dokopal Sauron Veliki, Temni vladar Mordorja, bi lahko zavladal Srednjemu svetu in zasužnjil njegove prebivalce. Frodo se mora skupaj s pisano druščino odpraviti na nevarno in naporno pot v Mordor in tam Prstan uničiti. Toda Prstan je skoraj neuničljiv. S svojo modrostjo in mogočno magijo jih vodi Gandalf Sivi, eden najmočnejših čarovnikov Srednjega sveta.


Kupi v trgovini

Novo
Izvoljeni : Štirideset dni z Jezusom
Duhovna rast
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh