Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velikonočna razstava v Jarenini

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 14. 04. 2022 / 09:34
Oznake: Praznik, Velika noč
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.04.2022 / 09:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Velikonočna razstava v Jarenini
FOTO: Anita Kirbiš

Velikonočna razstava v Jarenini

KS Jarenina, KUD Kajuh in Turistično društvo Outar iz Jarenine so pretekli vikend poskrbeli za pestro dogajanje v središču vasice ob cvetni nedelji oz. prihajajočem najpomembnejšem krščanskem prazniku veliki noči, k sodelovanju pa so povabili tudi najmlajše.

»Jareninska kostnica iz 12. stoletja je edinstven objekt, v Sloveniji so le še tri (poleg Jarenine še Libeliče in Trebnje), ki je preživela burno zgodovino in tako služila različnim namenom. Zadnjih 25 let pa je na pobudo domačega Turističnega društva Ovtar bila urejena kot razstavišče in gostila različne dogodke, tudi ob 880 letnici Jarenine, na kar smo Jareninčani še posebej ponosni. Z to kotnico je povezana tudi legenda o Cirilu in Metodu, ki naj bi se ustavila v Jarenini, o čemer piše v svoji knjigi dr. Marija Stanonik,« je povedala predsednica KS Aleksandra Kurnik. 

FOTO: Anita Kirbiš

Vrsto let smo bili v Jarenini priča odmevnemu Velikonočnemu sejmu na Dveri Paxu, ki pa ga v taki obliki vsaj letos ne bo. Članice ročnodelske skupine pri KUD Kajuh, ki se z največjim veseljem družijo sedem let, vodi pa jih predsednica Marjetka Krajnc, so si upravičeno nadele ime »Pridne mravljice«. 

Že od začetku leta so v delavnicah ustvarjale različne velikonočne dekorje (ovčke, zajčke, piščance, kokoši, barvita jajčka, košarice…) in pri tem uporabljale kot običajno samo naravne materiale. Pred nekaj dnevi so tako v kostnici, tik ob farni cerkvi, postavile na ogled Velikonočno razstavo. Svoj razstavni kotiček so dobili tudi otroci jareninskega vrtca. Nekaj veščin spretnih prstov so pokazale tudi na dan odprtja razstave, ki je bil osrednji dogodek. 

FOTO: Anita Kirbiš

Turistično društvo Outar je v soboto sočasno organiziralo tradicionalno izdelovanje presmecev in cvetja iz krep papirja. Zaradi dežja so aktivnosti iz prireditvenega prostora prenesli v prostore stare šole. Vrtec je poskrbel za mini delavnico, kjer so lahko otroci sami barvali jajčka z različnimi tehnikami. 

Članice turističnega društva so izdelovale barvito cvetje. Gneča pa je bila tudi ob stojnicah z zelenjem, kjer so si lahko obiskovalci ob pomoči izurjenih presmečarjev izdelali in okrasili tudi svojo butaro ter jo v nedeljo odnesli k blagoslovu. 

Ta dan je dobila epilog tudi zgodba o buči velikanki. Na dogodku »Dar jeseni« konec septembra 2021 so pod Cesarsko lipo postavili na ogled bučo velikanko, ki so jo predhodno komisijsko stehtali, težo zapečatili in odprli knjigo stav. Akcija je trajala do konca novembra, ko je buča »dotrajala«, njena semena pa je gojitelj buč velikank Anton Tasič skrbno shranil in so bila ta dan na voljo v zameno za prostovoljne prispevke. Zbrana sredstva v višini nekaj manj kot tristo tisočakov so namenili otrokom jareninske šole in jih bodo te dni predali ravnatelju Alenu Krajncu. Za vsakogar naj bo ob teh praznikih žarek upanja. Razglasili in nagradili pa so tudi zmagovalca, ki se je najbolj približal dejanski teži buče velikanke 206,11 kg – srečnež je bil Branko Galunič, ki je stavil na težo 205,20 kg. 

Dogodkov se je udeležil tudi pesniški župam mag. Gregor Žmak, zadovoljen z aktivnostmi društev, saj se v kraju stvari premikajo na bolje: »Skupaj z društvi v kraju se bomo trudili za ohranjanje kulturne dediščine. Vsi moramo delati na tem, da bo Jarenina lepša, boljša in bolj prepoznavna, za kar ima zagotovo potencial. V Jarenino prihaja kmalu obljubljen muzej izjemnega glasbena ustvarjalca Alfija Nipiča oz. Hiša štajerske glasbe, ki bo umeščena v sedanji stari osnovni šoli, kjer že delujejo nekatera društva, v njem pa bo tudi manjša trgovinica s spominki in lokalnimi dobrotami. Projekt je finančno podprlo Ministrstvo za kulturo, drugo polovico finančnih sredstev pa bo zagotovila občina Pesnica.« 

Vabljeni v Jarenino na ogled Velikonočne razstave ob sobotah in nedeljah od 9h do 19h vse tja do prvomajskih praznikov. Zadnjo nedeljo bo možno vse razstavljene izdelke, ki jih ni malo, tudi kupiti. Na velikonočni petek bodo otroci vrtca iskali zajčka s košarico, ki jih bo nagradil s čokoladnimi jajčki in nato odpeljal na skupinski ogled razstave v notranjost kostnice sv. Martina. Že danes pa »Pridne mravljice« snujejo ideje za tematski sklop ustvarjanja na temo božiča, ko bodo ponovno presenetile. 


Kupi v trgovini

Novo
Izvoljeni : Štirideset dni z Jezusom
Duhovna rast
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh