Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Vera brez ljubezni do bližnjega je kot drevo brez sadu«

Objava: 04. 02. 2013 / 10:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Vera brez ljubezni do bližnjega je kot drevo brez sadu«

V Vatikanu so objavili papeževo poslanico za letošnji postni čas: »Ljubezen do bližnjega pa ne sme postati zgolj nekakšen aktivizem z moraliziranjem ali pa se omejiti na solidarnost in nudenje človekoljubne pomoči.«

Krščanska vera je po besedah papeža Benedikta XVI. neločljivo povezana z ljubeznijo do bližnjega. Za kristjana si ne bi nikoli smeli priti navzkriž, je sveti oče zapisal v svoji poslanici za letošnji postni čas, ki so jo minuli petek predstavili v Vatikanu.

»Vera brez del je kot drevo, ki ne prinaša sadu.« Zato je zmotno, če veri dajemo tolikšno prednost, da ob tem pozabljamo na ljubezen do bližnjega in jo premalo cenimo. S takšno ljubeznijo namreč vero 'okronamo'. Nasprotno pa ljubezen do bližnjega zaradi pomanjkanja vere nikoli ne sme postati zgolj nekakšen aktivizem z moraliziranjem ali pa se omejiti na solidarnost in nudenje človekoljubne pomoči.

Papež nadaljuje, da 'vera pomeni prepoznati resnico in ji pritrjevati; ljubezen do bližnjega pomeni, da stopamo po poti resnice. Z vero gradimo naše prijateljstvo z Gospodom; z ljubeznijo do bližnjega to prijateljstvo živimo in negujemo.' Kot največje delo ljubezni do bližnjega Benedikt XVI. označuje oznanjevanje Kristusove ljubezni slehernemu posamezniku. Jezus je namreč učlovečena Božja ljubezen, ki je premagala zlo in smrt.

Kristjane papež poziva, naj postni čas, ki se letos pričenja 13. februarja, vzamejo resno in ga izkoristijo za spoved, kesanje in prejemanje odpustkov. Obdobje med pustnimi karnevali in veliko nočjo nas spodbuja, da pozorneje prisluhnemo Božji besedi in da rastemo v ljubezni do bližnjega.

Papeževo poslanico za letošnji postni čas z naslovom 'Vera v ljubezen kliče po ljubezni' so minuli petek predstavili na tiskovni konferenci v Vatikanu, ki jo je vodil predsednik Papeškega sveta Cor Unum, kardinal Robert Sarah. Kot je poudaril kardinal, 'ni vere brez dejanj. Kdor veruje, se mora obrniti k bližnjemu. Ljubezen do bližnjega pa zahteva vero, saj obenem pomeni tudi pričevanje', je pojasnil kardinal, ki prihaja iz Gvineje.

»Ravno danes moramo poudariti, kako zelo potrebujemo raznolikost ljubezni do bližnjega – Karitas, ki pozna različne oblike revščine, gorja in trpljenja'. »Ta ljubezen mora opozoriti nase in se usmeriti v nasilne spore, tudi tiste, na katere so mediji že malce pozabili. Gre za slabšanje življenjskih pogojev, gre pa tudi za delo: za prizadevanja na področjih, kjer dela primanjkuje, je premalo plačano ali pa ljudem jemlje dostojanstvo.«

Papež tudi spomni, da mora imeti naš odnos z Bogom vedno prednost. Zato je po njegovih besedah 'najvišje dejanje ljubezni do bližnjega evangelizacija, 'služenje Besedi'. Nič ni bolj človekoljubno kot 'skupno lomljenje kruha Božje besede'. Vstop v zvezo z Bogom je 'najvišja in najobširnejša zahteva človeka.' »Če evangelij prebiramo in mu prisluhnemo z vero, smo deležni pristne povezave z Božjim, ki lahko deluje tako, da se zaljubimo v ljubezen«, je zapisal Benedikt XVI.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh