Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vera je skok v objem Boga

Za vas piše:
Barbara Kastelec
Objava: 09. 09. 2013 / 12:26
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vera je skok v objem Boga

Vera je skok v objem Boga

V galeriji Družina je bila tiskovna konfernca, na kateri sta škof Andrej Glavan in dr. Rafko Valenčič predstavila okrožnico Luč vere, Blaž Batagelj pa je predstavil knjigo Kjer je ljubezen, tam je Bog

Luč vere - prva okrožnica papeža Frančiška



V zbirki cerkvenih dokumentov je pri založbi Družina izšla prva okrožnica papeža Frančiška Luč vere – Lumen fidei. Na tiskovni konferenci v Galeriji Družina sta jo predstavila msgr. Andrej Glavan, novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference ter urednik zbirke dr. Rafko Valenčič. Knjigo Kjer je ljubezen, tam je Bog je na tiskovni konferenci predstavil prevajalec Blaž Batagelj.

Prva okrožnica papeža Frančiška je bila javnosti predstavljena že pred dvema mesecema, na praznik apostolov Petra in Pavla. »Prva okrožnica kakega papeža, tudi papeža Frančiška, predstavlja nekak program papeške službe novega papeža,« je dejal škof Glavan in pojasnil, da gre v marsičem za skupno okrožnico dveh papežev, saj je bila nova okrožnica že dalj časa pričakovana kot del trilogije okrožnic Benedikta XVI o temeljnih teoloških krepostih: veri, upanju in ljubezni.

Zasnovo in prvo različico okrožnice je pripravil papež Benedikt XVI, zaradi česar mu papež Frančišek izraža »globoko hvaležnost za njegovo dragoceno darilo in k besedilu dodaja še nekaj misli«. »Gre za skupni napor obeh papežev, da bi današnjemu svetu, tako ponosnemu na moč razuma in znanstvenih dosežkov od časa razsvetljenstva do danes, pozneje pa razdeljenemu zaradi vprašanja nasprotij med vero in razumom, danes pa razočaranem zaradi neuspehov v iskanju resnice, vrednot in harmonije na osebni in družbeni ravni, odprli »vrata vere«, in da bi sprejel luč vere kot zanesljivo življenjsko vodilo.«

Tudi urednik zbirke Cerkvenih dokumentov dr. Rafko Valenčič ugotavlja, da je dokument sad sodelovanja dveh papežev, kar je vendarle posebnost, čeprav sta nadgradnja in kontinuiteta pogosta praksa delovanja Cerkve. Ob natančnejšem branju dokumenta pa, tako Valenčič, se da s precejšnjo verjetnostjo razbrati, katere misli je prispeval kateri od papežev. Z okrožnico se zaključuje leto vere in 50. obletnica koncila. »Razni avtorji so navajali, da je vera skok v neznano, v temo. Sporočilo okrožnice je drugačno: vera je skok v objem Boga.«

Na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo prvo zares Frančiškovo okrožnico, sta sogovornika odgovorila, da tega sicer ne vesta, a zagotovo ne pred sklepom leta vere v mesecu oktobru.
Leto vere je z skrbno izbranimi naslovi podprla tudi založba Družina, med desetimi knjigami, ki so v tem obdobju izšle pri založbi, je Manica Ferenc na tiskovni konferenci izpostavila dve, ki sta posebej namenjeni mladim: Bog ljubi (katekizem za mlade) Andreasa Launa in Hobit, neizrečeno krščansko sporočilo Devina Browna.







Kjer je ljubezen, tam je Bog

»Najpomembnejša dodana vrednost knjige je ta, da je mati Terezija svetnica iz našega časa. Čeprav imajo svetniki, ki nam jih je Cerkev postavila za zgled, veliko povedati tudi po več sto letih, gotovo lahko sodobnega bralca še bolj nagovorijo prizori iz današnjega sveta, ki jih je svetnica iz Kalkute sama doživela in jih opisuje v preprostem jeziku,« je na predstavitvi dejal prevajalec knjige Blaž Batagelj. Po knjigi Pridi, bodi moja luč, ki nam mater Terezijo predstavlja predvsem kot pričevalko, nam nova knjiga predstavlja to veliko svetniško osebnost kot učiteljico in vodnico. Knjiga obsega pet delov, ki poskušajo izčrpno predstaviti učenje matere Terezije. V prvem delu spregovorijo o Bogu, ki je ljubezen, v drugem o Jezusu, tretji del je posvečen praktičnim napotkom, kako preseči ovire in zares ljubiti, četrti in peti del pa govorita o tem, kako udejanjati našo vero s pomočjo ljubezni in kako z življenjem v ljubezni prinašati srečo drugim. Knjigo sta v sozaložbi izdali založbi Novi svet in Družina.



Kupi v trgovini

Duhovnik tretjega tisočletja
Pričevanja
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh