Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Verdijev Rigoletto v ljubljanski operi

Za vas piše:
K. H.
Objava: 24. 09. 2013 / 08:14
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Verdijev Rigoletto v ljubljanski operi

Verdijev Rigoletto v ljubljanski operi

V SNG Opera in balet Ljubljana bo v četrtek, 26. septembra, prva od štirih opernih premier v sezoni 2013/2014. V vlogi Rigoletta bo nastopil Marko Kobal.
V SNG Opera in balet Ljubljana bo v četrtek, 29. septembra, prva od štirih opernih premier v sezoni 2013/2014. V vlogi Rigoletta bo nastopil Marko Kobal.

V letu, ko se glasbeni svet spominja 200-letnice rojstva italijanskega skladatelja Giuseppeja Verdija, bodo v novi sezoni SNG Opera in balet Ljubljana na oder postavili dve njegovi operni deli: Rigoletto kot prvo premiero v sezoni, za marec pa napovedujejo še Ples v maskah.

Zgodba opere Rigoletto - po drami Victorja Hugoja Kralj se zabava je besedilo opere napisal Francesco Maria Piave – se dogaja v šestnajstem stoletju v Mantovi in bližnji okolici. Rigoletto je grbasti dvorni norec, ki svojo hčerko Gildo skriva pred svetom, še posebej pred vojvodo. Deklica lahko dom zapusti le ob nedeljah, ko gre v spremstvu varuške v cerkev. Tam jo vidi vojvoda Mantovanski, ki ji, preoblečen v študenta, na skrivaj izpove svojo ljubezen. Dvorjani misleč, da je Gilda Rigolettova ljubica, deklico ugrabijo. Da bi se maščeval nad vojvodo, ki mu je zavedel hčer, je Rigoletto pripravljen tudi ubijati … Ko najde umirajočo hčerko Gildo, Rigoletto spozna, da se je uresničilo davno grofovo prekletstvo …

Opero bodo izvedli v italijanskem jeziku s slovenskimi podnapisi.

Ob zboru in orkestru SNG Opera in balet Ljubljana bodo v vlogi vojvode Mantovskega peli Branko Robinšak, Aljaž Farasin, Jure Kušar in Mario Sofroniou, v vlogi Rigoletta Marko Kobal, Siniša Hapač in Jože Vidic ter v vlogi Gilde Martina Zadro, Irma Mihelič, Martina Burger, Linda Kazani in Manuela Kriščak. Opero je režiral Detlef Sölter, orkestru bo dirigiral Loris Voltolini.


Spored predstav na http://www.opera.si/sl/program/predstava/opera/rigoletto


Vlogo Rigoletta bo na premieri odpel Marko Kobal (foto Darja Štravs Tisu/ SNG Opera in balet Ljubljana)


Branko Robinšak, kot Vojvoda Mantovski (foto Darja Štravs Tisu/ SNG Opera in balet Ljubljana)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh