Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Verniki v Turčiji so ponovno odkrili lastno krščansko identiteto'

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 29. 06. 2009 / 09:32
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Verniki v Turčiji so ponovno odkrili lastno krščansko identiteto'

Predsednik Turške škofovske konference o vplivu Pavlovega leta na Cerkev v Turčiji

Pavlovo leto je vernikom v Turčiji pomagalo, da so ponovno odkrivali lastno krščansko identiteto, ter dalo nov ekumenski zagon, je za tiskovno agencijo Fides dejal predsednik Turške škofovske konference nadškof Luigi Padovese. Kot je dejal, je bilo Pavlovo leto pomemben cerkveni dogodek za Cerkev v Turčiji, saj so se skozi vse leto med seboj povezale cerkvene skupnosti, kar je dalo nov zagon ekumenskemu prizadevanju in sodelovanju. Izpostavljen je bil Pavel kot apostol edinosti in apostol vseh kristjanov.

Glede odkrivanja lastne krščanske identitete turških vernikov je škof Padovese dejal, da krščanski tisk, razna romanja mladih, posvečenih oseb in vernikov, veliko prispevajo k ponovnem premisleku o krščanski identiteti, ki jo je sveti Pavel zelo jasno oznanjal in branil. V pretežno muslimanski deželi je o tem vprašanju še toliko bolj pomembno razmišljati, se zavedati tveganja in nevarnosti, da se izgubi njen pravi pomen in vrednost.

Predsednik Turške škofovske konference je prav tako pokazal na pomen romanj, saj je kraje Pavlovega delovanja obiskalo na tisoče oseb in vernikov, ki so prišli kot romarji in ne kot turisti. Slednje je v javnem prostoru pustilo pozitivne vtise in spremenilo tudi splošna prepričanja o kristjanih kot ljudeh, ki so podvrženi sekularizmu in potrošništvu ter brez pravih verskih vrednot.

V Turčiji so zaključek Pavlovega leta obeležili minulo nedeljo v Antiohiji, s slovesnim evharističnim bogoslužjem, ki sta se ga poleg predstavnikov verskih skupnosti udeležila tudi predsednik Papeškega sveta za medverski dialog kardinal Jean Louis Tauran in ekumenski patriarh Bartolomej. Turška oblast pa zaključek Pavlovega leta obeležuje danes v Tarsu, z glasbo, govori, koncertom in v duhu medverskega prijateljstva.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh