Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veselje na Poljskem pred kanonizacijo Janeza Pavla II.

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 10. 2013 / 06:02
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Veselje na Poljskem pred kanonizacijo Janeza Pavla II.

Veselje na Poljskem pred kanonizacijo Janeza Pavla II.

Kampanja »Vsi smo lahko svetniki« naj bi Poljsko pripravila na slovesno kanonizacijo.

Napoved kanonizacije Janeza Pavla II. (1978-2005) je bila v njegovi domovini sprejeta z velikim veseljem. Varšavski kardinal Kazimierz Nycz je po navedbah nemške katoliške agencije KNA povedal, da se je Poljakom s tem izpolnila želja po čim hitrejši razglasitvi za svetnika. Skupna kanonizacija s papežem Janezom XXIII. (1958-1963) ima po kardinalovih besedah velik simbolni pomen. Koncilski papež Janez XXIII. je pričel z »vsesplošno prenovo Cerkve«, Janez Pavel II. pa je udejanil koncilske sklepe. Papež Frančišek je minuli ponedeljek napovedal, da bosta oba njegova predhodnika za svetnika razglašena 27. aprila 2014.

Predsednik poljske vlade Donald Tusk je izrazil upanje, da bi se slovesnega bogoslužja ob kanonizaciji Janeza Pavla II. v Vatikanu udeležilo čim več Poljakov. »Storil bom vse, kar je v moji moči, da bomo lahko podprli vse, ki bi tistega dne želeli biti v Rimu«, je pojasnil desnoliberalni poljski politik.

Nadškof Slawoj Leszek Glodz iz Gdanska je datum kanonizacije, nedeljo Božjega usmiljenja, označil kot »zelo primernega iz številnih razlogov«. Janez Pavel II. je ta praznik razglasil sam, poleg tega pa je po veliki noči že pomlad, kar je dosti primernejši čas za romanje kot denimo zima, je prepričan nadškof Glodz. Poleg tega Poljakom ostane še kar nekaj časa za temeljito duhovno pripravo na kanonizacijo.

Varšavski »Spominski center Janeza Pavla II.« je katoličane v poljski prestolnici z včerajšnjim dnem s kampanjo »Vsi smo lahko svetniki« pričel pripravljati na kanonizacijo »njihovega« papeža. Plakati po mestu bodo ljudi opominjali, naj bodo vsak dan iskreni, sočutni in pozorni do soljudi.

Janez Pavel II. je 31. Poljak, ki bo razglašen za svetnika. Po besedah tiskovnega predstavnika Poljske škofovske konference, Jozefa Klocha, bo poljska Cerkev z njim dobila tudi zavetnika svetovnega dne mladih leta 2016 v Krakovu.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh