Zapri
Iskanje

Veseloigra Pri belem konjičku na Studencu

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 24. 07. 2021 / 16:04
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.07.2021 / 16:38
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Veseloigra Pri belem konjičku na Studencu

Veseloigra Pri belem konjičku na Studencu
Letos na Studenec vabijo z veseloigo Pri belem konjičku. FOTO: Poletno gledališče Studenec
Amatersko-profesionalna gledališko pevska skupina, ki jo v sklopu Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan pri Domžalah in poletnega gledališča Studenec že desetletja združuje in povezuje domačin, tudi režiser Alojzij Stražar, je po epidemičnem letu premora v petek, 23. julija, spet uprizorila premiero.

Letos se prek sto gledališčnikov predstavlja z veseloigro Pri belem konjičku. Predstavo po besedah režiserja Stražarja posvečajo 30-letnici samostojne Slovenije.

Dramsko besedilo v slovenščino prevedel Josip Mazi

Besedilo za spevoigro sta leta 1898 napisala Nemca Oskar Blumenthal in Gustav Kadelburg. Komična predstava je bila v preteklosti večkrat uprizorjena, pri nas sta jo med drugim postavili na oder profesionalni gledališči SNG Maribor (1996) in SLG Celje (v sezoni 1923/24). »V desetletjih prejšnjega stoletja so igro izvajali tudi številni manjši odri. Da je le bila gledališka skupina dovolj številčna in močna za tako množično in sorazmerno zahtevno predstavo,« pove Stražar

Režiser predstave Alojzij Stražar. FOTO: Janez Platiše

Dramsko besedilo je iz nemškega jezika v slovenščino v začetku prejšnjega stoletja prevedel Josip Mazi, doma iz Žirov na Gorenjskem. V izvedbi za gledališki oder na Studencu so v predstavo vključili več solističnih in zborovskih vložkov, besedila pesmi so napisana na novo in so delo Bernarda Miklavca, uglasbil jih je Slavko Avsenik ml.

V veseloigri nastopa tudi Jure Sešek v vlogi glavnega natakarja hotela. FOTO: Janez Platiše

Dogajanje postavljeno v Bohinj

Studenška priredba veseloigre prestavlja tudi dogajanje predstave iz nemških krajev v prelepi Bohinj. Osrednji lik je lastnica hotela Meta Klinar (Pia Brodnik), vdova, ki išče novega moža, saj bi potrebovala pomoč pri zahtevnem vodenju poslov. Snubcev ji sicer ne manjka, s vse zavrača, saj njeno srce hrepeni po postavnem in prikupnem advokatu dr. Kovaču (Jože Vunšek), ki že več let prihaja na počitniški oddih v Metin hotel. Tudi on opazi lastnico hotela, vendar se stvari zapletejo, ko uspešni podjetnik iz Novega Mesta, Oroslav Bucek (Marjan Bunič), s seboj na počitnice v Bohinj pripelje postavno in simpatično hčer Tilko (Nadia Ternifi). Z diplomatsko in pravniško zvijačnostjo dr. Kovač pridobi naklonjenost Tilke. Ob številnih komičnih in ljubezenskih zapletih se zgodba najbolj srečno razplete za Žana (Jure Sešek), glavnega natakarja hotela, ki mu uspe osvojit srce Mete, svoje šefice, za katero se ozira že od prvega dne zaposlitve v hotelu Pri belem konjičku.

Veseloigra s petjem bo razveselila ljubitelje ljudske dramatike, še posebej vse, ki imajo radi petje, tega v predstavi ob živi spremljavi glasbenikov ne bo manjkalo. (Alojzij Stražar)

V glavnih vlogah nastopajo priznani pevci in igralci, poleg 50-članskega igralskega ansambla nastopa še zbor, sestavljen iz okoliških pevk in pevcev ter članov in članic kamniškega zbora Šutna, vodi ga Karl Leskovec. FOTO: Poletno gledališče Studenec

Še enajst predstav

Založba Družina je medijski sponzor tradicionalne studenške domače gledališke predstave. Na sporedu bo še enajstkrat. Po sinočnji premieri še nocoj, 24. 7., nato pa še 30. in 31. julija ter 1., 5., 6., 7., 12., 13., 15. in 20. avgusta, vedno ob 21. uri.Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh