Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veste, kaj je kamišibaj?

Za vas piše:
Melita Košir
Objava: 16. 05. 2016 / 08:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

Veste, kaj je kamišibaj?

V soboto, 14. 5., smo otroci in starši pozorno napeli ušesa, saj nam je bila neznana beseda kamišibaj silno zanimiva.

V soboto, 14. 5., smo otroci in starši zelo pozorno napeli ušesa, saj nam je bila neznana beseda silno zanimiva: KAMIŠIBAJ. Gre za japonsko zvrst pripovedovanja pravljic, ki nam jo je predstavila likovna oblikovalka Mavrice, likovna pedagoginja in vsestransko ustvarjalna sodelavka založbe Družina, Petra Korenjak Marčun.

Kako je nastal kamišibaj?



V dvajsetih letih prejšnjega stoletja je na Japonskem prišlo do globoke krize in veliko gledaliških igralcev je ostalo brez dela. Zato so sklenili, da bodo z majhnim vozičkom, na katerem bo zložen ličen »pripovedovalski oder«, potovali od vasi do vasi. Oder je bil podoben temu, ki ga je prinesla s seboj Petra.

Ko so prišli v vas, so najprej močno potolkli z lesenima ploščicama in zaklicali: Kamišibaj! Tako so prebivalci vedeli, da je čas, da odložijo delo in prisluhejo lepi zgodbi, ki jih bo razvedrila in dvignila duha.

Nato se je začelo pripovedovanje zgodbe. Igralci so ob ilustraciji, ki je bila v tistem trenutku na odru, povedali del zgodbe. Nato so sliko povlekli stran, pokazala se je nova slika in zgodba je tekla naprej. Ker pa so želeli, da bi jih vaščani prišli poslušati še naslednji teden in naslednjega, so začeli zgodbe pripovedovati v nadaljevanju! Tako so zgodbo takrat, ko je bila najbolj napeta, zaključili in jih povabili na predstavo naslednji teden. Ob koncu predstave so gledalci za majhen denar lahko kupili drobne riževe kolačke, ki jih je igralec pripeljal s seboj in mu tako pomagali preživeti.



Slike za odrček so igralci narisali sami. Zelo so se morali potruditi, da sta se pripovedovana zgodba in slike na odrčku zlile v celoto. Petri Korenjak Marčun je to v soboto uspelo: prevzele so nas tako njene lepe ilustracije, kot tudi način, kako bogato je zgodbo povedala.

Kje bodo naslednje Bralne mišice?

Tako smo se v tem šolskem letu srečali že na sedmih Bralnih mišicah. Osme bodo potekale na Rakovniku 11. junija med 9. in 12. uro. Gostili bomo dva znana ilustratorja, ki redno sodelujeta z revijo Mavrica: Andrejo Peklar in Damijana Stepančiča. Ob 12. uri bomo podelili knjižno nagrado vsem, ki ste skozi leto na kazalki zbrali 6 nalepk. Prisrčno vabljeni na Rakovnik!

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh