Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vietnam vatikanski delegaciji ne dovoli vstopa v državo

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 29. 03. 2012 / 10:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vietnam vatikanski delegaciji ne dovoli vstopa v državo

Delegacija naj bi v Hanoju prisluhnila pričam v postopku za beatifikacijo kardinala Van Thuana, ki je med leti 1976 in 1988 trinajst let preživel v komunističnih taboriščih, ne da bi pred tem prišlo do procesa.

Vietnam očitno blokira vstop v državo vatikanski delegaciji, ki je želela odpotovati v Hanoj v okviru beatifikacijskega postopka za vietnamskega kardinala Francisa-Xaviera Nguyena Van Thuana (1928-2002). Med Vietnamom in Svetim sedežem niso vzpostavljeni diplomatski odnosi, vatikanski delegaciji pa vize niso odobrili na vietnamskem veleposlaništvu v Italiji, kot je s sklicevanjem na azijske vire poročal Radio Vatikan.

Ob koncu prejšnjega tedna naj bi tričlanska delegacija pod vodstvom kardinala Petra Turksona odpotovala v Hanoj, kjer naj bi se sestala z desetimi pričami v beatifikacijskem postopku in jih tudi zaslišala. Vietnamski katoličani v zavrnitvi vstopnih viz vatikanski delegaciji vidijo ‘očitno kršenje verske svobode’ s strani vietnamske vlade. Beatifikacija kardinala Van Thuana je navsezadnje stvar vere in ne politike.

Kardinal je med leti 1976 in 1988 trinajst let preživel v komunističnih taboriščih, ne da bi pred tem prišlo do procesa. Po osvoboditvi leta 1988 je odpotoval v Rim, vendar se nikoli več ni smel vrniti v domovino.

Kot predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir ("Iustitia et Pax") je bil kardinal Van Thuan eden izmed redkih Azijcev na visokih vatikanskih položajih. Janez Pavel II. ga je leta 1994 povabil v Vatikan. Zaradi njegove življenjske zgodbe in neverjetnega osebnega žara je bil Van Thuan označen kot ‘papabile’, možen kandidat za naslednjega papeža. Leta 2010 so v Rimu pričeli z njegovim beatifikacijskim postopkom.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh