Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vine zmagovalec šeste etape Vuelte, Roglič peti

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 25. 08. 2022 / 19:37
Oznake: Dogodek, Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2022 / 20:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vine zmagovalec šeste etape Vuelte, Roglič peti
Zmagovalec šeste etape kolesarske dirke po Španiji je Jay Vine. FOTO: FB Jay Vine.

Vine zmagovalec šeste etape Vuelte, Roglič peti

Avstralec Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) je zmagovalec šeste etape kolesarske dirke po Španiji. V ciljnem vzponu na Ascension al Pico Jano je v izjemno slabih vremenskih razmerah za 15 sekund ugnal Belgijca Remca Evenepoela. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo Visma) je bil v zasledovalni skupini z minuto in 37 sekundami zaostanka na petem mestu.

Današnja etapa s startom v Bilbau, prva prava gorska, je z zahtevnim zaključnim vzponom po 181 kilometrih ponujala priložnost za menjavo vrstnega reda na vrhu seštevka, kjer je v sredo vodstvo in rdečo majico Rogliču odvzel Francoz Rudy Molard.

Najprej vzpon druge kategorije na Puerto de Alisas, dolg 8,7 kilometra in s povprečnim naklonom 5,8 odstotka, potem pa še zadnja tretjina etape s prvokategornim vzponom na Collado de Brenes in prav na koncu še 12,6 kilometra dolgim sklepnim vzponom prve kategorije do cilja - to so bili glavni izzivi današnje etape.

Odločitev je padla dobrih šest kilometrov pred koncem etape. Do takrat je bil v ospredju v begu Ukrajinec Mark Padun, ki pa ga je Vine ujel in brez težav prehitel ter nato sam krenil v zadnje kilometre. Za njim je bi najmočnejši Evenepoel. Sprva je bil v tej skupini tudi Roglič, a se ga je Belgijec na tem zadnjem vzponu otresel, z njim pa je ritem držal le še domačin Enric Mas, navaja STA.  

Roglič za vodilnim Evenepoelom zaostaja minuto

Roglič se je nazadnje za Evenepoelom in Masom ustalil v prvi zasledovalni skupini, ter tako ni izgubil preveč v primerjavi z Evenepoelom. Med Belgijcem in Masom, ki sta zaostala 15 in 16 sekund, je končal še domačin Juan Ayuso s 55 sekundami zaostanka.

»Vine je imel danes noge za zmago. Vsi smo seveda želeli zmagati, na koncu smo v seštevku vsi malo izgubili. A do konca dirke je še daleč. Bilo je tudi zelo netipično vreme za Vuelto, a gremo naprej,« je takoj po koncu etape za prireditelje dirke dejal Roglič.

Skupno ima zdaj Evenepoel 21 sekund naskoka pred do danes rdečo majico Molardom, tretji je Mas z 28 sekundami zaostanka, četrti Roglič z minuto in sekundo. Drugi slovenski kolesar na dirki Jan Polanc (UAE Emirates) je bil danes 40.

V petek bo na sporedu sedma etapa od Camarga do Cistierne, dolga 190 kilometrov.

Nalaganje
Nazaj na vrh