Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Violina iz ostankov begunskega čolna za papeža

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 02. 2022 / 10:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.02.2022 / 10:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Violina iz ostankov begunskega čolna za papeža
Med srečanjem v Vatikanu so gostje papežu izročili posebno darilo: sveti oče je prejel violino, ki je narejena iz ostankov lesa begunskih čolnov. FOTO: Vatican Media

Violina iz ostankov begunskega čolna za papeža

Papež Frančišek je včeraj sprejel delegacijo italijanske ustanove »Hiša Duha in umetnosti«, ki podpira socialne projekte v državi, njeni člani pa se trenutno posvečajo predvsem pomoči beguncem in zapornikom.

Po papeževih besedah ima njihovo delo krščansko simbolično vrednost, saj »pripravljajo hostije za evharistično daritev, izdelujejo glasbila iz lesa begunskih čolnov in proizvajajo vino, ki je simbol praznovanja«. Med srečanjem v Vatikanu so gostje papežu izročili posebno darilo: kot poroča spletni portal Vatican News, je sveti oče prejel violino, ki je narejena iz ostankov lesa begunskih čolnov. Frančišek se je darovalcem iskreno zahvalil za pomenljivi dar in družbene aktiviste spodbudil, naj še naprej stojijo ob strani pomoči potrebnim v zaporih in begunskih centrih.

Etnično pisana zbor in orkester ustanove sta svetemu očetu v živo izvedla skladbo filmskega glasbenika Nicole Piovanija z naslovom »Morska violina«, ki jo je maestro Piovani napisal posebej za to priložnost.

Omenjena človekoljubna ustanova, katere delegacija je Vatikan obiskala že pred štirimi leti, v središče vsakega projekta postavlja duhovno razsežnost in dostojanstvo vsake osebe, predvsem najšibkejših, med katerimi so zaporniki, migranti, mladi in družbeno izključene osebe, je dejal papež. Etnično pisana zbor in orkester ustanove sta svetemu očetu v živo izvedla skladbo filmskega glasbenika Nicole Piovanija z naslovom »Morska violina«, ki jo je maestro Piovani napisal posebej za to priložnost. Pred glasbenim nastopom je papež dejal:

»Pri Hiši Duha in umetnosti dajete znamenja, ki nasprotujejo žal razširjeni kulturi odmetavanja. Vi pa iz 'zavrženih kamnov' gradite dom, kjer je mogoče dihati ozračje družbenega prijateljstva in bratstva. Vemo, da ni vse preprosto, ni vse rožnato in ljubko! Vsak izmed nas ima svoje meje, svoje napake in svoje grehe. Toda Božje usmiljenje je večje, in če se sprejemamo kot bratje in sestre, nam On odpušča in nam pomaga hoditi naprej.«

Iz 'zavrženih kamnov' gradite dom, kjer je mogoče dihati ozračje družbenega prijateljstva in bratstva.

Ozadje

Ustanova »Hiša Duha in umetnosti« je nastala leta 2006 na pobudo Arnolda Mosce Mondadorija in Marise Baldoni. Kot so zapisali v predstavitvi na svoji spletni strani, gre za mrežo umetnikov in osebnosti »z visokim kulturnim in verskim profilom, ki se istovetijo s poslanstvom 'Fondazione Casa dello Spirito e delle Arti'. Člani ustanove si prizadevajo, da bi »vsaki človeški duši, brez razlike, dali možnost, da se udejanji v lepoti, medtem ko je soudeležena pri njenem opazovanju in oblikovanju«. Ustanova je dejavna tudi na afriški celini.

Nalaganje
Nazaj na vrh