Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vipavska dolina, Goriška Brda in Kras združili moči

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 14. 07. 2021 / 00:30
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2021 / 13:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vipavska dolina, Goriška Brda in Kras združili moči
Kromeberški grad. FOTO: Jože Potrpin.

Vipavska dolina, Goriška Brda in Kras združili moči

Priljubljene turistične lokacije Vipavska dolina, Goriška Brda in Kras so združile moči v akciji pod skupnim imenom Čas za vas.

»Nikjer na svetu ni na tako majhnem prostoru najti toliko žlahtnosti okusov in toliko skrbno negovane zapuščine prednikov,« so zapisali na uradni spletni strani Čas za vas. 

V akcijo je povezanih več kot 100 lokalnih vodnikov, več kot 40 gostincev in vinarjev, ter seveda več kot 20 priljubljenih turističnih znamenitosti. Poleg spoznavanja prelepih kotičkov Slovenije in ohranjanja kulturne dediščine, si obiskovalci lahko privoščijo tudi lokalne kuharske dobrote in pokušino vin. 

Grad Dobrovo. FOTO: Andrej Praznik.

Med številnimi znamenitostmi si lahko ogledate grad Dobrovo, poznorenesančni dvorec sredi Goriških Brd, grad Kromberk, ki je le nekaj kilometrov oddaljen od Nove Gorice, ter grad Rihemberk, ki stoji na strmem pobočju nad Branikom in je eden najslikovitejših gradov na Slovenskem. 

Sveta gora. FOTO: Tatjana Splichal.

Priljubljeno romarsko središče je Sveta Gora, na enem od gričev sredi Vipavske doline pa ponosno stoji Vipavski Križ, ki je bil kar nekaj stoletij sodno, upravno in kulturno središče doline. 

Vipavski križ. FOTO: Andrej Praznik.

Ogleda vreden je tudi Mirenski Grad (duhovno središče, kjer delujejo lazaristi, usmiljenke in Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote), še posebej pa samostan Kostanjevica, znotraj katerega je Škrabčeva knjižnica, ki je bila leta 1952 razglašena za kulturni spomenik. V njej se nahaja zbirka, ki obsega več kot 11.500 knjig v 25 različnih jezikih, vključno s 30 inkunabulami in prvo slovnico slovenskega jezika.

Mirenski grad. FOTO: Andrej Praznik.

Če pa bi se raje potepali po podzemlju, je nadvse zanimiva Divaška jama, v kateri je urejena in osvetljena približno 500 metrov dolga pot, ki je primerna za obiskovalce vseh starosti. 

Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh