Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Višji nadškof Ševčuk: »Čas za konkretne diplomatske ukrepe«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 03. 2022 / 09:04
Oznake: Cerkev, Škof, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.03.2022 / 09:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Višji nadškof Ševčuk: »Čas za konkretne diplomatske ukrepe«
Kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk. FOTO: arhiv Družine/Reuters

Višji nadškof Ševčuk: »Čas za konkretne diplomatske ukrepe«

Ko se med neprekinjenimi spopadi začenja nov krog pogovorov med ukrajinskimi in ruskimi pogajalci, kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk poziva k učinkovitim diplomatskim ukrepom za zaustavitev prelivanja krvi, carigrajski patriarh Bartolomej pa se pridružuje pozivu k takojšnji prekinitvi ognja.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Ruska invazija na Ukrajino je včeraj vstopila v 18. dan in višji nadškof Ševčuk je v svojem dnevnem video sporočilu vernikom znova pozval k hitremu in učinkovitemu diplomatskemu ukrepanju za zaustavitev spopadov.

Ukrajinski narod potrjuje svojo pravico do obstoja, svojo pravico do svobode, svojo pravico biti.

Ukrajinci se še vedno upirajo

Voditelj ukrajinske grško-katoliške Cerkve v včerajšnjem sporočilu izpostavlja, da se ukrajinsko ljudstvo kljub neusmiljenim bombnim napadom in trpljenju civilistov še vedno upira, kar kaže, da je »moč duha lahko močnejša od moči nasilnega orožja, ki ga uporabljajo drugi«. Ob tem dodaja, da »ukrajinski narod potrjuje svojo pravico do obstoja, svojo pravico do svobode, svojo pravico biti«.

Gasilci si prizadevajo pogasiti požar v stanovanjskem bloku v Kijevu, ki so ga zadeli ruski izstrelki. FOTO: Vatican Media

Mednarodna solidarnost

Višji nadškof Ševčuk se je zahvalil tisočem ljudi, ki so šli na ulice, da bi protestirali proti ruski invaziji, in poudaril, da nihče ne more imeti nevtralnega stališča do te agresije. Izrazil je tudi hvaležnost papežu Frančišku za vnovičen srčni poziv k zaključku teh »pobojev«.

Med nedeljsko opoldansko molitvijo angelovega češčenja je sveti oče znova pozval k takojšnji prekinitvi ognja in k vzpostavitvi humanitarnih koridorjev, ob čemer je imel v mislih predvsem oblegano pristaniško mesto Mariupolj na vzhodu Ukrajine, ki ga je označil za »mesto mučencev«.

Naj Gospod v svojem usmiljenju usliši naše molitve; naj pošlje svoje angele svetlobe, da ustavijo temo, ki visi nad Ukrajino.

Čas za učinkovite diplomatske ukrepe

Ševčuk se je v včerajšnjem nagovoru še zahvalil vsem državnim voditeljem in članom mednarodne skupnosti za iskanje mirne rešitve spora ter pripomnil, da zdaj ni več čas za izjave: »Poiskati moramo diplomatske mehanizme za zaustavitev vojne.«

Na koncu je vernike spodbudil k molitvi in postu v postnem času, da bi »hudega duha vojne lahko pregnali iz Ukrajine«. »Naj Gospod v svojem usmiljenju usliši naše molitve; naj pošlje svoje angele svetlobe, da ustavijo temo, ki visi nad Ukrajino,« je sklenil višji nadškof Ševčuk.

Pogled na bombardirano stanovanjsko četrt v pristaniškem mestu Mariupolj. FOTO: Vatican Media

Patriarh Bartolomej

Nov nujni poziv k miru v Ukrajini je izrekel tudi carigrajski patriarh Bartolomej. Voditelj Grške pravoslavne cerkve je minulo nedeljo v stolnici sv. Jurija v carigrajski četrti Fanar med slovesnim bogoslužjem izrazil zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja in spomnil, da »nasilje in vojna ne le nikoli ne rešita sporov, pač pa vedno povzročita bolečino in sejeta smrt ter ustvarjata še bolj kompleksne probleme«.

Dati je treba novo priložnost dialogu, ki je najpomembnejše sredstvo sprave in miru.

»Invazija in vojna se morata nemudoma končati, dati je treba novo priložnost dialogu, ki je najpomembnejše sredstvo sprave in miru,« je še dejal patriarh.

Nalaganje
Nazaj na vrh