Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Višji nadškof Ševčuk poziva k humanitarnim koridorjem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 03. 2022 / 08:21
Oznake: Cerkev, Škof, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2022 / 08:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Višji nadškof Ševčuk poziva k humanitarnim koridorjem
Višji nadškof Svjatoslav Ševčuk ukrajinskim vernikom vsak dan vojne v državi nameni video sporočilo. FOTO: Facebook/zajem zaslona

Višji nadškof Ševčuk poziva k humanitarnim koridorjem

Višji nadškof Svjatoslav Ševčuk, voditelj Grško-katoliške cerkve v Ukrajini, je izjemno zaskrbljen, ker prebivalcem ukrajinskih mest, ki jih oblegajo ruske čete, niso ponudili niti hrane niti prehoda na varno.

Voditelj ukrajinskih katoličanov je v včerajšnjem video nagovoru pozval mednarodno skupnost, naj pomaga ustvariti humanitarne koridorje, da bi se lahko vsaj nedolžni civilisti preselili na varnejša mesta in da bi humanitarna pomoč dosegla tiste, ki nosijo breme ruske »grozljive in krvave vojne«, poroča spletni portal Vatican News.

Sovražnik blokira in oblega velika mesta in prebivalcem ne daje možnosti, da bi mesto zapustili.

»Sovražnik blokira in oblega velika mesta in prebivalcem ne daje možnosti, da bi mesto zapustili, ne daje priložnosti za dostavo hrane, od zgoraj pa letijo sovražnikove bombe, ki sejejo smrt,« globoko užaloščen ugotavlja kijevski nadškof Ševčuk, ki vodi največjo Katoliško cerkev vzhodnega obreda na svetu.

Ujeti civilisti

Viri Združenih narodov so včeraj sporočili, da je bilo v Ukrajini ubitih najmanj 351 civilistov, ranjenih pa 707. S humanitarnimi koridorji, vrsto začasnega demilitariziranega območja, bi žrtvam oboroženega spora omogočili varen prehod na območje brez spopadov, humanitarnim ustanovam pa možnost, da dosežejo tiste, ki jih je kriza prizadela.

Ne molčimo. Naredimo vse, da bi se vsaj humanitarni konvoji prebili v tista mesta, ki so v pesti nesrečnega sovražnika.

»Posebej bi se rad obrnil na mednarodno skupnost. Ne molčimo. Naredimo vse, da bi se vsaj humanitarni konvoji prebili v tista mesta, ki so v pesti nesrečnega sovražnika,« je v pozivu zapisal višji nadškof. »Ko sovražnik bombardira mesta,« je dejal Ševčuk, »se mnoge zgradbe zelo hitro spremenijo v hladne pasti brez toplote, brez svetlobe, brez vode. Na nek način jim moramo pomagati, toda sovražnik ne pusti, da bi naša pomoč prišla do tistih, ki jo potrebujejo.«

Opozoril je na razmere v mestih na severu, vzhodu in jugu Ukrajine, kjer se soočajo z navalom ruske invazije, ki se je začela v noči na 24. februar. Pojasnil je, da se je sinoči Harkov, drugo največje mesto v državi, soočil z zračnimi napadi in granatiranjem ob 20 cm snežnih padavin. Opozoril je tudi na obupne razmere v Sumiju, Mariupolu in Volnovahi.

Poziv k humanitarnim koridorjem in zaključku vojne

»Naj se ustvarijo humanitarni koridorji!« je znova pozval višji nadškof Ševčuk. se je pritožil. »Naj nastanejo zeleni koridorji življenja, da bi mirno prebivalstvo lahko prešlo na varno in da bi humanitarni konvoji ljudem prinesli hrano, toplino in človeško solidarnost.« Poudaril je, da Ukrajinci, medtem ko branijo svojo deželo, molijo tudi za druge in jim služijo.

Višji nadškof se je v včerajšnjem nagovoru posebej zahvalil prostovoljcem in različnim občestvenim organizacijam, ki so priskočili na pomoč ljudem v stiski. Vsaka posamezna župnija v središču, na vzhodu in jugu države, tako višji nadškof, se spreminja v »center socialnih služb za naše prostovoljce«.

Storimo vse, kar je v naših močeh, da ustavimo to vojno!

Ob koncu je med vnovičnim pozivom mednarodni skupnosti dejal: »Storimo vse, kar je v naših močeh, da ustavimo to vojno!«

Višji nadškof Svjatoslav Ševčuk ukrajinskim vernikom vsak dan vojne v državi nameni video sporočilo, v nagovorih pa vztrajno izpostavlja tudi izjemen pomen molitve in posta za Ukrajino po vsem svetu.

Nalaganje
Nazaj na vrh