Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Višji nadškof Ševčuk: »Čutimo, da nismo sami« [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 03. 2022 / 08:53
Oznake: Cerkev, Škof, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2022 / 08:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Višji nadškof Ševčuk: »Čutimo, da nismo sami« [VIDEO]
Višji nadškof Svjatoslav Ševčuk iz Kijeva. FOTO: arhiv Družine

Višji nadškof Ševčuk: »Čutimo, da nismo sami« [VIDEO]

Voditelj Grško-katoliške cerkve v Ukrajini Svjatoslav Ševčuk se je odločil, da bo ukrajinskim vernikom vsak dan vojne v državi namenil video sporočilo, in je na pepelnično sredo opozoril na izjemen pomen molitve in posta za Ukrajino po vsem svetu.

Papež Frančišek je vse katoličane pozval, naj začetek postnega časa namenijo molitvi in postu za mir v Ukrajini in ukrajinski višji nadškof v Kijevu je v video sporočilu tisti dan povedal: »Današnji dan je za nas nekaj posebnega, saj čutimo, da v svoji stiski nismo sami.« Ukrajino krepi misel na solidarnost z molitvijo in postom po vsem svetu: »Naj skupna molitev prinese mir Ukrajini,« je dejal višji nadškof Ševčuk.

Naj skupna molitev prinese mir Ukrajini.

Kot je poudaril, svoje pozdrave svetu namenja »iz svobodne Ukrajine«, obenem pa opozoril na vojno, ki divja v njegovi državi in v prestolnici Kijev, od koder je govoril. Mesto Žitomir je bilo bombardirano v noči na pepelnično sredo, tudi druga večja mesta v državi pa so tarče nenehnih močnih ruskih napadov, zlasti Harkov, Sumi, Černihiv in Herson. Pod obleganjem so tudi številna druga mesta, tam že primanjkuje hrane in zdravil.

Nujno si je treba prizadevati za reševanje življenj ukrajinskega prebivalstva, je še poudaril višji nadškof. K temu lahko prispeva vsak posameznik s postom in molitvijo, kot solidarnost s trpečim ljudstvom Ukrajine.

Nujno si je treba prizadevati za reševanje življenj ukrajinskega prebivalstva.

Po Ševčukovih besedah se s pomočjo molitve ljudje povezujemo med seboj, Ukrajina pa potrebuje enotnost predvsem, da se zoperstavi vojni. O tem govori tudi ukrajinska himna, ki pravi: »Moč vašega ljudstva je v enotnosti. O Bog, podari nam enotnost!« Vendarle pa je enotnost v molitvi globlja: »Združiti življenje v molitvi pomeni deliti svojo življenjsko moč z drugimi in prejemati moč od drugih, združenih v molitvi.«

K miru odločilno prispeva tudi post, saj »odpravi vse, kar nas ločuje, in nam onemogoča, da bi delili z drugimi,« je dejal višji nadškof. Tudi v Ukrajini so mnogi verniki zelo zavestno obhajali dan posta in molitve na pepelnično sredo.

»Bog, končaj vojno«

V včerajšnjem sporočilu je višji nadškof opozoril na pomen ukrajinske prestolnice v trenutnih razmerah in spregovoril o »grozotah vojne«: »Videli smo strašno bombardiranje Kijeva in drugih ukrajinskih mest.« Ukrajinci so bili tudi v zadnji noči priče grozotam smrti, Ševčuk pa je ob tem spomnil, da vojna v Ukrajini traja že osem dni.

V teh dneh čutimo, da Kijev – zaradi svetovnega dneva molitve na pepelnično sredo – postaja duhovna prestolnica sveta.

Po mnenju ustanoviteljev t.i. »Kijevske države« je prestolnica Kijev novi Jeruzalem. »V teh dneh čutimo, da Kijev – zaradi svetovnega dneva molitve na pepelnično sredo – postaja duhovna prestolnica sveta,« tako višji nadškof Ševčuk v sporočilu svojim vernikom. Spomnil je še, da je po podatkih mednarodnih organizacij Ukrajino zapustilo že skoraj milijon beguncev, ter izpostavil številne smrtne žrtve na obeh straneh, ta seznam pa je vsak dan daljši. »Molimo: Bog, po svoji modrosti, končaj vojno!« je včerajšnji nagovor vernikom sklenil kijevski nadškof.

Jedrska elektrarna v Zaporožju. FOTO: Vatican Media

Zaskrbljenost zaradi požara v jedrski elektrarni

V današnjem nagovoru se je višji nadškof dotaknil zdaj sicer že pogašenega požara v jedrski elektrarni v Zaporožju, ki je zagorela zaradi obstreljevanja ruskih sil, te pa so jo pozneje tudi zavzele. Nočni dogodki mu povzročajo veliko zaskrbljenost, tako Ševčuk: »Ukrajina je preživela černobilsko katastrofo. Zdaj smo na robu nove jedrske grožnje, ki bi bila lahko desetkrat hujša.«

Ukrajina je preživela černobilsko katastrofo. Zdaj smo na robu nove jedrske grožnje, ki bi bila lahko desetkrat hujša.

Ob tem je nadškof pozval predvsem okoljske aktiviste, naj storijo vse, da se ta vojna ustavi: »Ne samo zato, ker se pred našimi očmi odvija človeška in humanitarna katastrofa, temveč tudi zato, ker lahko naredimo tako krivično škodo Božjemu stvarstvu, ki je ne bo mogoče rešiti še desetletja.«


Poziv beguncem, naj se po koncu vojne vrnejo v domovino

Višji nadškof Ševčuk je danes znova poročal o ruskem bombardiranju ukrajinskih mest: »Danes lahko rečemo o Ukrajini: po njej tečejo reke krvi in solza.« Voditelja ukrajinske Grško-katoliške cerkve tudi boli, da je Ukrajino v devetih dneh vojne zapustilo skoraj milijon beguncev. Višji nadškof vsem sporoča: »Čakamo vas doma, želimo si, da se vrnete domov, ko bo mirno nebo nad Ukrajino. Vaša mati Cerkev vas bo spremljala, da vam bo pomagala tam, kamor so vas odvedle grozote vojne.«

Danes čutimo, da se nadangel Mihael in vsa nebeška vojska borita za Ukrajino.

Poleg tega se je višji nadškof zahvalil vsem grškokatoliškim vernikom zunaj Ukrajine za njihova znamenja solidarnosti. Posebej je izpostavil občestva v Kanadi, Srednji Ameriki in Zahodni Evropi, ki sprejemajo begunce in zagotavljajo humanitarno pomoč: »Počnejo vse, kar je v njihovi moči, da z dejavno krščansko ljubeznijo pomagajo bližnjim.«

Ukrajina se bo še naprej branila, je nadaljeval Ševčuk. Zahvalil se je državni vojski in blagoslovil vojake: »Zahvaljujoč vam bo Ukrajina zmagala, preživela in se uprla.« Molitve se bodo nadaljevale po vsej državi: »Danes čutimo, da se nadangel Mihael in vsa nebeška vojska borita za Ukrajino,« je današnji nagovor sklenil Ševčuk in znova pozval k miru.

Nalaganje
Nazaj na vrh