Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Visoka pričakovanja nemških evangeličanov ob papeževem obisku

Objava: 20. 07. 2011 / 07:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Visoka pričakovanja nemških evangeličanov ob papeževem obisku

Evangeličanski škof Johannes Friedrich pričakuje, da bo Benedikt XVI. počastil tudi Martina Luthra, saj je 'v obdobju reformacije tudi katoliška Cerkev doživela pozitivne spremembe'.

Dobra dva meseca pred obiskom papeža Benedikta XVI. v njegovi domovini Nemčiji se dvigajo pričakovanja o tem, koga vse bo sveti oče nagovoril in kakšne bodo ob tej priložnosti njegove besede. Tako denimo evangeličanski deželni škof na Bavarskem, Johannes Friedrich, ki se sicer jeseni s položaja poslavlja, od papeža Benedikta XVI. med njegovim septembrskim obiskom v Erfurtu pričakuje, da bo sveti oče 'kritično-konstruktivno počastil delovanje Martina Luthra'. 'Konstruktivno v smislu, da je tudi katoliška Cerkev v luči vsega, kar se je zgodilo v obdobju reformacije, doživela številne pozitivne spremembe', je škof Friedrich pojasnil v pogovoru za bavarski časnik 'Münchner Merkur'.

V danes evangeličanskem avguštinskem samostanu v Erfurtu se bo papež Benedikt XVI. 23. septembra letos sestal s predstavniki evangeličanske Cerkve v Nemčiji. Srečanje bo potekalo na kraju, kjer je Martin Luther, tedaj še katoličan, pred petsto leti deloval kot avguštinski menih.

Ob tem pa je potrebno kritično pripomniti, je še pojasnil škof Friedrich, da so tako katoličani kot protestanti precej trpeli, ker je bila porušena edinost Cerkve. Papežev izkaz časti Martinu Luthru bi tako pripomogel k temu, da bi slovesnosti ob praznovanju Luthrovega jubileja leta 2017 lahko načrtovali v še bolj ekumenskem duhu. Obenem je škof poudaril, da je potrebno razlike med obema veroizpovedima sprejeti: 'Papeža nimam namena spreobrniti v evangeličana.'

Triinšestdesetletni škof bo po dvanajstih letih na čelu deželne škofije 30. oktobra letos v Nürnbergu odstopil s svojega položaja. Za njegovega naslednika je bil v začetku letošnjega aprila imenovan bamberški profesor teologije, enainpetdesetletni Heinrich Bedford-Strohm.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh