Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vlada: novo opredeljene dejavnosti, katerih stroške testiranja bo kril proračun

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 20. 08. 2021 / 15:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.08.2021 / 16:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vlada: novo opredeljene dejavnosti, katerih stroške testiranja bo kril proračun
Sredstva za samotestiranje učencev 7., 8. in 9. razreda osnovnih šol ter dijake bodo zagotovljena iz državnega proračuna FOTO: Pixabay

Vlada: novo opredeljene dejavnosti, katerih stroške testiranja bo kril proračun

Vlada je danes spremenila uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom in s tem na novo določila dejavnosti, za katere bo tudi v prihodnje stroške hitrega antigenskega testiranja kril državni proračun, je danes sporočil minister za zdravje Janez Poklukar.

Državni proračun bo tudi v prihodnje kril stroške hitrega testiranja za zaposlene v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, v vzgoji in izobraževanju, vključno z visokim šolstvom, in osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga, organizirajo prireditve in izvajajo vzgojo in izobraževanje na področju verske svobode, Poklukarjeve napovedi povzemajo pri STA.

Uredba še določa, da se sredstva za samotestiranje učencev 7., 8. in 9. razreda osnovnih šol ter dijake zagotovi iz državnega proračuna.

Predviden tretji, poživitveni odmerek cepiva proti koronavirusni bolezni

Vlada je spremenila tudi nacionalno strategijo cepljenja: po novem je predviden tretji, poživitveni odmerek cepiva proti koronavirusni bolezni. Ta bo v prvi vrsti namenjen imunsko oslabljenim osebam, nato bo sledilo še cepljenje najbolj ranljivih skupin: starostnikov v domovih za starejše, zaposlenih v zdravstvu, sociali in socialnem varstvu, šolstvu in vseh starejši od 60 let.

V strategijo je bilo po priporočilih stroke dodano tudi, da cepljenim osebam ob tveganem stiku ne bo treba v karanteno, če od polnega cepljenja ni preteklo več kot devet mesecev.

Prvi teden pouka v šolah po modelu B

Kot še poroča STA, je vlada danes tudi za en teden podaljšala odlok o začasni omejitvi zbiranja, o določitvah pogojev vstopa v državo in odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom. Sprejela je odlok o začasnih omejitvah, ki za zaposlene v storitvenih dejavnostih še naprej določa tedensko testiranje s hitrimi oz. PCR-testi, veljal pa bo od 23. avgusta do 29. avgusta.

Šolanje po modelu B pomeni dosledno upoštevanje uporabe zaščitnih mask, redno prezračevanje, razkuževanje rok in izvajanje pogoja PCT.

Na današnji tiskovni konferenci so še ponovili, da bodo šole prvi teden pouka delale po t. i. modelu B, kar pomeni dosledno upoštevanje uporabe zaščitnih mask, redno prezračevanje, razkuževanje rok in izvajanje pogoja PCT. Vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki niso prebolevniki ali cepljeni, bodo morali enkrat tedensko opraviti hitri test na koronavirusno bolezen. 

Učenci zadnjega triletja osnovnih šol in srednješolci bodo tako kot konec lanskega leta morali nositi maske pri pouku, izvajalo pa se bo tudi prostovoljno samotestiranje. Otroci in mladostniki se bodo še naprej testirali doma, mesto samotestiranja za zaposlene pa bo določil delodajalec.

Kupi v trgovini

Kje je Bog v času koronavirusa?
Družbena vprašanja
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh