Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vladna novela zakona o RTVS potrjena

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 15. 07. 2022 / 07:54
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2022 / 08:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vladna novela zakona o RTVS potrjena
FOTO: RTVS

Vladna novela zakona o RTVS potrjena

Poslanci državnega zbora so 53 glasovi za in 26 proti sprejeli novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki so jo obravnavali po nujnem postopku, je glasovalo 53 poslancev, proti pa jih je bilo 26. Obenem so zavrnili predlog dopolnitve zakona o medijih, ki so ga vložili v SDS, ki da ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Po mnenju kulturne ministrice Aste Vrečko je namen novele zakona spremeniti zdajšnji način upravljanja in vodenja zavoda tako, da se politika umakne iz zavoda, da se onemogoči politično podrejanje in vmešavanje v kadrovske in uredniške odločitve in da se zavod vrne javnosti in zaposlenim. V SDS pa med drugim menijo, da novela zakona pri imenovanju članov Programskega sveta RTV popolnoma izključuje gledalce in poslušalce. Prav tako jih moti, da se pri imenovanju članov »izključuje Državni zbor z obrazložitvijo depolitizacije«.

Število članov programskega sveta se niža

Novela zakona o RTVS zmanjšuje število članov programskega sveta z 29 na 17, nobenega od njih pa ne bo imenoval državni zbor. Šest članov bodo izbrali zaposleni iz svojih vrst, preostalih 11 pa bodo na podlagi izvedenih javnih pozivov imenovali italijanska in madžarska narodna skupnost, predsednik države na podlagi javnega poziva registriranim verskim skupnostim, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, nacionalni svet za kulturo, Olimpijski komite Slovenije, informacijski pooblaščenec, Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja, varuh človekovih pravic in nacionalni svet invalidskih organizacij.

SDS: Izključen pomemben del možnih predlagateljev

Alenka Jeraj je v stališču poslanske skupine SDS opozorila, da po vladni noveli člane programskega sveta lahko predlagajo samo določene organizacije civilne družbe, izključujejo pa se mnoge druge. »Tako se izključuje pomemben del možnih predlagateljev. Za nas je problematično, da se izključuje Državni zbor z obrazložitvijo depolitizacije, ampak Državni zbor potrjuje tudi sodnike in mnoge druge funkcionarje, saj je ravno Državni zbor predstavnik ljudstva,« je poudarila Jerajeva in dodala: »Z novim načinom imenovanja programskega sveta zakon popolnoma izključuje gledalce in poslušalce, ki so plačniki storitev javnega zavoda.«

V NSi pa so poudarili, da obravnava predloga po nujnem postopku ni upravičena, saj v Sloveniji ni izrednih razmer. Prav tako menijo, da novela RTVS spreminja v politični organ.

Na čelu javnega zavoda štiričlanska uprava

Novela zakona predvideva, da bi RTVS vodila uprava s štirimi člani na čelu s predsednikom, kot posvetovalno telo pa včeraj potrjeni predlog uvaja petčlanski finančni odbor. Z dnem uveljavitve novele bi prenehal mandat članov zdajšnjega programskega in nadzornega sveta, svoje delo pa bi nadaljevali do ustanovitve sveta. Ta bi se v skladu s predlogom oblikoval najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele.

Zdajšnji generalni direktor bi do imenovanja uprave opravljal svojo funkcijo kot vršilec dolžnosti, enako bi veljalo za direktorja radia in televizije.

Zavrnjeno dopolnilo

Poslanci so v okviru razprave zavrnili predlog SDS, da bi zakon stopil v veljavo decembra 2023. To so predlagali, ker se naslednje leto izteče mandat nekaterim članom sedanjega programskega sveta.

Pri glasovanju o predlogu dopolnitve zakona o medijih pa je po poročanju STA 53 poslancev menilo, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo, medtem ko jih je bilo 26 nasprotnega mnenja. V SDS so želeli z njim določiti, da je čas v okviru predvolilnih oddaj, namenjen predstavitvi kandidatov in političnih strank, zastopanih v DZ oziroma Evropskem parlamentu, za vse enak.

Nalaganje
Nazaj na vrh