Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vlomi v župnišča in druge cerkvene objekte

Objava: 18. 10. 2016 / 11:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vlomi v župnišča in druge cerkvene objekte

Na novice o vlomih v župnišča sta se odzvala Tadej Strehovec in predsednik SŠK Andrej Glavan.
Na novice o vlomih v župnišča sta se odzvala tiskovni predstavnik SŠK Tadej Strehovec in predsednik SŠK škof Andrej Glavan.

Poziv k zaščiti cerkvenih objektov in večji previdnosti

V zadnjem času opažamo večje število vlomov v župnišča in druge cerkvene objekte. Na omenjeno temo potekajo redni pogovori med policijo in cerkvenimi ustanovami. Tako je ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore 10. februarja 2016 v prostorih Nadškofije Ljubljana s sodelavci sprejel na delovno srečanje predstavnike Policijske uprave Ljubljana. Predstavniki policijske uprave so nadškofa obvestili o njihovem delu pri odkrivanju kriminalnih dejanj in poudarili pomembnost preventivnih ukrepov pri varovanju oseb in premoženja. Udeleženci pogovora so izrazili upanje, da bodo kriminalna dejanja raziskana, in nujnost medsebojnega sodelovanja; sodelovanja tudi med župniki in vodji policijskih okolišev, ki so lahko v pomoč pri vidikih varovanja. Duhovniki so bili v ta namen že obveščeni, da naj poskrbijo za ustrezno varnost cerkvenih objektov. Na Slovenski škofovski konferenci pozivamo pristojne državne organe k ukrepanju in zaščiti cerkvenih objektov, duhovnike in vernike pa k večji previdnosti.

dr. Tadej Strehovec

Največja preventiva so prazne župnijske blagajne

Dragi duhovniki!

Zaskrbljen ob zadnjih novicah o vlomih v župnišča in celo o ogrožanju življenj župnikov, se obračam na vas z nekaterimi napotki. Ti vlomi so posledica vedno večje osamljenosti in izoliranosti duhovnikov. Glavno krivdo nosijo mediji, ki objavljajo iracionalne članke o odškodninah, ki lahko dajejo napačen vtis, da so vsa župnišča polna denarja. Nekateri članki vzbujajo versko nestrpnost, kot na primer ena od izjav iz zadnjega časa, da je Cerkev največja grožnja, sovražnica človeštva, ki tako rekoč terorizira ves svet. Tako sovražno govorjenje vzbuja odpor in sprošča sovražne nagone v nekaterih, da jim služi kot izgovor za taka zločinska dejanja. Samo upamo lahko, da ti napadi niso tudi dirigirani.

O tem se bomo v prihodnjih tednih pogovarjali na ustreznih državnih forumih. Nič nam ne koristijo razni državniški obiski, če smo pa duhovniki ne le drugorazredni, ampak celo tretjerazredni in najbolj ogroženi državljani.

Ponavljam pa sledeče, največja preventiva bodo prazne župnijske blagajne. Če ne bo v njih nobenega denarja, se bodo morda zločinci le streznili. Od organov pregona pri tako rigorozni zakonodaji, ko praktično ob živih dokazih in sledeh ni mogoče uspešno dokazati zločina, ne moremo pričakovati pravne zaščite.

škof Andrej Glavan

Foto: Tatjana Splichal

Preberite tudi:
Kaj ukreniti ob krajah in kako jih preprečiti?
»Življenje je več vredno kot premoženje«
Zavarujte se pred ropom

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh