Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vložena še interpelacija zoper ministra Vizjaka [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 27. 10. 2021 / 19:17
Oznake: Politika, Stranke, Vlada
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.10.2021 / 19:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vložena še interpelacija zoper ministra Vizjaka [VIDEO]
Minister Andrej Vizjak očitke zavrača in se veseli interpelacije. FOTO: Jasmina Spahalić

Vložena še interpelacija zoper ministra Vizjaka [VIDEO]

Opozicijske stranke vlagajo interpelacije zoper ministre vlade Janeza Janše kot po tekočem traku. Zadnji se je na tnalu znašel minister za okolje in prostor Andrej Vizjak.

Vlagatelji interpelacije na čelu z Branetom Golubovićem (LMŠ) ministru očitajo netransparentno in nezakonito delovanje v škodo države, kar se nanaša na nedavno razkritje posnetka (lepljenke) domnevnega Vizjakovega pogovora z direktorjem DZS Bojanom Petanom, nadalje odobritev povečanja črpanja termalne vode v Termah Čatež, pa neposredno odgovornost za sprejem novele zakona o vodah, načrtno omejevanje možnosti stroke in nevladnih organizacij pri pripravi zakonodaje ter favoriziranje dobičkarskih parcialnih interesov na račun javnega interesa.

Očitki ministru

Vizjak bi moral biti, tako Golubović, »varuh okolja, narave, javnega interesa, a tega enostavno ne zna, morda niti ne razume,« po njegovem je namesto tega »varuh parcialnih interesov.« Soniboj Knežak (SD) je ministru očital, da je »v bistvu sam največja grožnja boju proti podnebnim spremembam, zeleni prehod pa razume bolj kot priložnost za osebno okoriščanje.« Pod interpelacijo so se podpisali še v poslanskih skupinah Levice, SAB in NeP.


Nadaljevanje političnega boja

Andrej Vizjak se je na vložitev interpelacije že odzval z besedami, da gre za nadaljevanje političnega boja opozicije zoper delo vlade v zoprnih časih, ko hudo narašča število okuženih in se polnijo bolnišnice, sam pa bo denimo ves prihodnji teden preživel na podnebni konferenci v Glasgowu. Vseeno se, po lastnih besedah, veseli interpelacije, saj bo lahko jasno pojasnil zlasti zadnje očitke glede lepljenke.

Namensko izčrpavanje podjetja

»Vseskozi sem se zavzemal za prosperiteto državne lastnine v gospodarstvu, ki so jo nekateri namenoma izčrpavali. Tudi v tem konkretnem primeru je šlo za izčrpavanje podjetja, kar sem želel kot takratni minister preprečiti. Verjetno bi mi, če ne bi posredoval, očitali malomarno ravnanje, da nisem naredil dolžnega ravnanja. V okviru interpelacije bom zelo podrobno pojasnil poslovne poteze v Termah Čatež Bojana Petana in z njim povezanih oseb, kam smo danes prišli v družbi in kako se je tudi zato zelo zmanjšala vrednost državnega premoženja,« je poudaril Vizjak.


Vizjak verjame v moč argumentov

In dodal: »Interpelacija bo primerna priložnost, da pojasnim, da sem se zavzemal za državno lastnino, za davkoplačevalce. Če bi bilo po takratnem načrtu države, danes ne bi imeli takšnega razsula, kot ga imamo. Upam sicer, da bodo na koncu šteli argumenti, da bom skozi odgovor na interpelacijo pojasnil, da gre za celo vrsto konstruktov zoper mene in delovanje te vlade. Gre za politični boj in za orodje zoper ministra in vlado. Verjamem, da bodo argumenti prepričali večino poslank in poslancev.«

Ugrabljena in zlorabljena tema

O ostalih očitkih iz interpelacije pa: »Spoštujem referendumsko odločitev. Sestavni del pravnega reda je, da če je zakon na referendumu zavrnjen, ne velja. To na ministrstvu spoštujemo. Še vedno pa verjamem, da je bil zakon o vodah dober in da so nasprotniki to temo ugrabili in zlorabili za politične cilje, to bom vedno znova ponovil in podčrtal, imam vse argumente za to.«

Nalaganje
Nazaj na vrh