Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Voditelji članic EU tudi o razmerah v Ukrajini

Za vas piše:
T. M.
Objava: 17. 02. 2022 / 18:18
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.02.2022 / 08:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Voditelji članic EU tudi o razmerah v Ukrajini
FOTO: Pexels

Voditelji članic EU tudi o razmerah v Ukrajini

Voditelji članic EU so danes v Bruslju na neformalnem zasedanju govorili o zaostrenih varnostnih razmerah zaradi kopičenja ruskih sil ob meji z Ukrajino.

Poudarili so, da se je EU pripravljena odzvati s sankcijami v primeru nadaljnje ruske vojaške akcije proti Ukrajini. EU ostaja enotna in upa na diplomatsko rešitev. 

Neformalnega zasedanje Evropskega sveta v Bruslju se je udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša, kjer je skupaj z evropskimi voditelji in voditeljicami razpravljal o trenutnem stanju v Ukrajini in odnosih z Rusijo ter o zaostrenih varnostnih razmerah zaradi kopičenja ruskih sil ob in v Ukrajini.

Po srečanju je dejal, da je na današnjem zasedanju šlo predvsem za izmenjavo informacij, predvsem tistih, ki so bili bolj aktivni v diplomaciji pomiritve v zadnjih tednih.

»Varnost je pomembna tema in o varnosti govorimo ves čas, kar pa res potrebujemo, pa je več dejanj. V preteklih tednih smo videli veliko dejanj in naporov in zdi se mi, da tokrat prvič prihaja na površje prava moč Evropske unije. Vseh 27 držav članic okoli reševanje tega vprašanja ni povsem enotnih, vendar pa smo enotni bolj kot kdaj koli prej v nedavni zgodovini,« je dejal predsednik vlade.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v luči zaostrenih razmer Rusijo pozval k deeskalaciji. Pomembno je izkoristiti vse diplomatske možnosti, je poudaril. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je glede morebitne uvedbe sankcij znova poudarila, da je EU pripravljena hitro ukrepati, če bi Rusija napadla Ukrajino.


Nalaganje
Nazaj na vrh