Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Vojna« v Franciji: žrtve napadov tudi duhovniki in cerkve

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 07. 2023 / 10:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.07.2023 / 13:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Vojna« v Franciji: žrtve napadov tudi duhovniki in cerkve
Žrtve napadov radikalizirane muslimanske mladine v Franciji so tudi katoličani. FOTO: Twitter/Wall Street Silver

»Vojna« v Franciji: žrtve napadov tudi duhovniki in cerkve

V Franciji se že več dni soočajo z nasilnimi nemiri, v katerih sodelujejo večinoma mladi muslimani, ki med drugim napadajo tudi katoliške duhovnike in cerkve.

Do nemirov prihaja v različnih francoskih mestih, žrtve napadov radikalizirane muslimanske mladine pa so tudi katoličani, poroča spletni portal kath.net. Med drugim so v Puteauxu napadli duhovnika, ki je poskušal zavarovati tamkajšnjo cerkev. Francosko cerkev v kraju Seine-et-Marne so oskrunili z grafiti »Naj živi islam«. V izgredih po vsej državi je bilo aretiranih že več tisoč ljudi, več deset policistov je bilo ranjenih.

Razmere so posebej napete v večjih mestih, kot so Pariz, Marseille in Lyon. Na posnetkih nemirov, ki krožijo po družbenih omrežjih, je pogosto videti zamaskirane mladeniče, ki mečejo kamenje in kričijo »Allahu Akbar« ter uničujejo trgovine. Oskrunjen je bil tudi spomenik holokavsta in napovedan nov »šoa«.

Nemire je sprožila smrt 17-letnega Nahela M., ki se je skušal izogniti policijskemu nadzoru prometa in je med poznejšim pregonom ogrožal mimoidoče, nato pa ga je ustrelil policist.

Francoska policijska sindikata po večdnevnih nemirih že govorita o »vojni« v Franciji. »Danes je policija v bojni pripravljenosti, ker smo v vojni,« sta po navedbah nemškega časnika Bild v sporočilu za javnost izjavila francoska policijska sindikata Alliance Police Nationale in Unsa Police. »Spričo teh podivjanih hord ni več dovolj zgolj prositi za mir, temveč ga je treba uveljaviti. Naši kolegi so tako kot večina državljanov naveličani trpljenja pod diktatom teh nasilnih manjšin,« so zapisali francoski policisti.

Nemire je sprožila smrt 17-letnega Nahela M., ki se je skušal izogniti policijskemu nadzoru prometa in je med poznejšim pregonom ogrožal mimoidoče. Mladeniča severnoafriškega porekla je ustavil policist in izstrelil usodni strel. Po navedbah STA je minula noč minila razmeroma mirno, k čemur naj bi pripomogel tudi poziv babice ubitega 17-letnika, ki je sinoči na televiziji pozvala h koncu nemirov.

V Franciji policisti vsakih dvajset minut v okviru rednega nadzora ustavijo voznika, ki se s pobegom poskuša izogniti kontroli.

Po poročanju medijev v Franciji policisti vsakih dvajset minut v okviru rednega nadzora ustavijo voznika, ki se s pobegom poskuša izogniti kontroli. V letu 2022 je bilo takšnih primerov 22.200, zaradi česar je življenje izgubilo 13 oseb, tudi kot posledica streljanja s strani policistov.

Nalaganje
Nazaj na vrh