Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: Biden in Scholz ne bosta priznala ozemeljskih osvojitev Rusije v Ukrajini

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 06. 05. 2022 / 09:22
Oznake: Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2022 / 14:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: Biden in Scholz ne bosta priznala ozemeljskih osvojitev Rusije v Ukrajini
Danes poteka že 72. dan vojne v Ukrajini. FOTO: Unsplash

Vojna v Ukrajini: Biden in Scholz ne bosta priznala ozemeljskih osvojitev Rusije v Ukrajini

Ameriški predsednik Joe Biden in nemški kancler Olaf Scholz sta se v včerajšnjem telefonskem pogovoru strinjala, da ne bosta priznala nobenih ozemeljskih osvojitev Rusije v Ukrajini in potrdila zavezo, da bo Rusija plačala za surovo ravnanje v Ukrajini.

Državi bosta še naprej nudili pomoč Ukrajini, Biden pa je pozdravil tudi nemško varnostno in humanitarno pomoč Ukrajini kot tudi partnerstvo obeh držav med to krizo.

Nemška vlada pa je sporočila, da sta voditelja zavrnila nedavne izjave ruskega vodstva za diskreditacijo ukrajinskega vodstva, ki ima demokratično legitimnost, navaja STA.

Napad na Azovstal do 9. maja

Rusija si do dneva zmage, 9. maja, želi zavzeti oblegano jeklarno Azovstal v mestu Mariupol. Opozorili so tudi na možnost ruskega desanta v bližini pristaniškega mesta Odesa, hkrati pa je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavil, da so od začetka vojne zabeležili 2682 ruskih zračnih napadov.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Zelenskega Oleksij Arestovič je v četrtek opozoril, da si ruske sile prizadevajo 9. maja, ob 77. obletnici zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni, zavzeti tovarno Azovstal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Najlepše darilo vladarju je glava njegovega nasprotnika. Jasno vidim, da si prizadevajo osvojiti Azovstal in Putinu zagotoviti zmago, vendar bomo videli, ali jim bo to do 9. maja dejansko uspelo," je dejal.

Antonio Guterres pozval svet, naj se združi za konec nesmiselne, neusmiljene vojne

Generaleni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres se je nedavno srečal s predsednikoma Putinom in Zelenskim. V okviru obiskov mu je uspelo urediti evakuacijo civilistov iz obleganega ukrajinskega mesta Mariupol.

Generalni podsekretar ZN za humanitarne zadeve Martin Griffiths je poročal, da je v četrtek proti Mariupolu krenil še tretji konvoj za evakuacijo civilistov iz oblegane jeklarne Azovstal v Mariupolu, kjer se ukrajinske sile še vedno upirajo Rusom.

Na pogovoru Guterres s Putinom ni mencal, ampak mu je naravnost povedal, da je invazija na Ukrajino kršitev ozemeljske celovitosti države in Ustanovne listine ZN, zato se mora nemudoma nehati v dobro Ukrajincev, Rusije in vsega sveta.

Madžarska ne namerava podpreti novih sankcij           

Madžarska ne namerava podpreti novega svežnja sankcij Evropske unije, ki vključuje embargo na uvoz nafte, je dejal predsednik vlade Viktor Orban in dodal, da bi sedanji predlog Evropske komisije pomenil "atomsko bombo" za madžarsko gospodarstvo, ki je odvisno od ruske nafte, poročanje tujih agencij povzema STA. Opozoril je, da bo Madžarska potrebovala pet let in ogromno količino naložb v rafinerije in naftovode, da bo lahko preoblikovala svoj sedanji sistem, ki je približno 65-odstotno odvisen od ruske nafte.

Nalaganje
Nazaj na vrh