Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: Iz jeklarne Azovstal evakuirali 250 borcev

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 17. 05. 2022 / 08:09
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2022 / 17:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: Iz jeklarne Azovstal evakuirali 250 borcev
Dim nad jeklarno Azovstal v Mariupolu. FOTO: Vatican Media

Vojna v Ukrajini: Iz jeklarne Azovstal evakuirali 250 borcev

Iz Ukrajine sporočajo, da so iz jeklarne Azovstal v Mariupolu evakuirali več kot 250 ukrajinskih borcev, ki so bili tam ujeti več kot dva meseca.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

53 huje ranjenih vojakov so prepeljali v mesto Novoazovsk, ki ga nadzorujejo proruski uporniki, 211 pa v mesto Olenivka, prav tako pod nadzorom proruskih upornikov in jih bodo pozneje v okviru izmenjave ujetnikov vrnili Ukrajini, poroča STA. Sinoči je Mariupol zapustilo več kot deset avtobusov, posnetke domnevne evakuacije ukrajinskih borcev so predvajale tudi ruske televizije.

Zelenski:  obstaja možnost, da ukrajinski vojaki ne bodo takoj izpuščeni in da lahko pogajanja o tem trajajo dlje časa.

Moskva je sinoči sporočila, da je bil dosežen dogovor o evakuaciji ranjenih ukrajinskih vojakov iz jeklarne, evakuacijo pa je pozneje potrdila tudi ukrajinska stran. Ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski je v večernem nagovoru na družbenih omrežjih povedal, da so pri evakuaciji poleg ukrajinske vojske in pogajalcev sodelovali tudi predstavniki Združenih narodov in Rdečega križa, opozoril pa je na možnost, da ukrajinski vojaki ne bodo takoj izpuščeni in da lahko pogajanja o tem trajajo dlje časa.

Ukrajinske oblasti so obenem oznanile, da se prizadevanja za evakuacijo preostalih borcev v tovarni nadaljujejo.

Telefonski pogovor Scholza in Zelenskega    

Nemški kancler Olaf Scholz in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sta v telefonskem pogovoru izmenjala mnenja o trenutnih razmerah v vojni z Rusijo ter poudarila potrebo po diplomatski rešitvi konflikta. Svetovalec Zelenskega Mihajlo Podoljak pa je poudaril, da so "pogajanja ustavljena zaradi nerazumevanja Moskve."

Tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit je medtem za nemško tiskovno agencijo dpa povedal, da sta se Scholz in Zelenski strinjala, "da je za končanje konflikta potrebna diplomatska rešitev s pogajanji med Ukrajino in Rusijo."

Obrambni ministri EU o nadaljnji vojaški pomoči Ukrajini

Obrambni ministri držav članic Evropske unije, med njimi tudi slovenski minister Matej Tonin, danes v Bruslju razpravljajo o ruski invaziji na Ukrajino in nadaljnji vojaški pomoči tej državi.

V razpravi o ruski agresiji na Ukrajino se bodo ministri po navedbah STA osredinili na razmere na terenu ter nadaljnjo vojaško pomoč državi, pri pogovorih pa se jim bosta pridružila tudi glavni tajnik zveze Nato Jens Stoltenberg in ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov, ki bo sodeloval na daljavo.

Ukrajinska vojska naj bi dobila še dodatnih 500 milijonov evrov za dobavo orožja in druge vojaške opreme.

Evropska unija je konec letošnjega februarja odobrila prvi sveženj vojaške pomoči Ukrajini v višini 500 milijonov evrov, ki sta mu v naslednjih mesecih sledila še dva, s čimer se je vrednost evropske vojaške pomoči povečala na 1,5 milijarde evrov. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je pretekli teden napovedal še dodatnih 500 milijonov evrov za dobavo orožja in druge vojaške opreme ukrajinski vojski.

Siloviti spopadi na vzhodu, raketni napad na železnico v Lvovu

Ruska vojska je svoje sile usmerila v zavzetje regije Doneck, kjer trenutno potekajo hudi spopadi, je danes zapisal generalštab ukrajinske vojske. Ruska mornarica pa je izstrelila manevrirno raketo, ki je zadela železniško infrastrukturo v okolici zahodnega mesta Lvov. 

Generalštab ukrajinske vojske je sporočil, da je v zadnjih 24 urah njihovim enotam uspelo odbiti 11 ruskih napadov na območju Donecka in Luganska, pri čemer so zadeli rusko letalo Su-25 in manevrirno raketo. Prav tako so uničili pet ruskih tankov, en protiletalski raketni sistem tor, šest artilerijskih sistemov in 12 oklepnikov, še navajajo v generalštabu. 

Napad na železniško infrastrukturo 

V okolici Lvova na zahodu Ukrajine je po navedbah ukrajinskih letalskih sil ruska mornarica z manevrirno raketo ponoči napadla železniško infrastrukturo. Ukrajinska zračna obramba je tri manevrirne rakete sestrelila. 

Ruska vojska prav tako še napada prometna vozlišča in skladišča goriva v okolici Lvova, s čimer poskuša prekiniti dobavo orožja iz držav EU.


Nalaganje
Nazaj na vrh