Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Simbolični trenutek: ukrajinske sile dosegle rusko mejo

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 16. 05. 2022 / 11:36
Oznake: Nemiri, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.05.2022 / 12:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Simbolični trenutek: ukrajinske sile dosegle rusko mejo
Zelenski je opozoril na premike ruskih sil proti jugu. FOTO: Pexels

Simbolični trenutek: ukrajinske sile dosegle rusko mejo

Ukrajinske sile, ki so izvajale proti napad blizu mesta Harkov na severovzhodu države, so po navedbah ukrajinske strani, dosegle rusko mejo.

Vojaki, ki so dosegli mejno točko, so kraj označili s črko »V«, ki simbolizira zmago. Od tam so prek Telegrama nagovorili predsednika Volodimirja Zelenskega: »Tukaj smo! Smo na meji!« Kot poroča BBC, je to simbolni trenutek in znamenje za dvig morale.

 Skupina ukrajinskih vojakov, ki naj bi dosegla rusko mejo. FOTO: Telegram/ Oleh Sinegubov 

Kljub njihovemu uspehu samo mesto Harkov ni izven nevarnosti. Sirene pred napadi se še oglašajo, rusko obstreljevanje se nadaljuje, ponoči je bilo ranjenih več oseb. Napadi se nadaljujejo tudi v Donbasu in Lugansku.

Zelenski pa je v nočnem nagovoru opozoril na premike ruskih sil proti jugu, kjer bi Rusija lahko sprožila novo ofenzivo. »Pripravljamo se na nove poskuse Rusov, da napadejo Donbas, da nekako okrepijo svoje premike na jugu Ukrajine.« Dodal je še, da okupator še vedno noče »priznati, da so se znašli v slepi ulici.«

Poraz ruske vojske?

Da ruska vojska ni uspela zavzeti Harkova, drugega največjega ukrajinskega mesta, lahko razumemo kot poraz za Rusijo, pa je ocenil upokojeni britanski general Richard Barrons. »To je bil prevelik cilj za rusko vojsko,« je dejal za BBC. Rusija »nima številk, volje ali spretnosti, da bi zavzela velika mesta,« je še ocenil.

Renault rusko premoženje prodal Moskvi

Francoski proizvajalec avtomobilov Renault je svoje rusko premoženje prodal ruski vladi, sta sporočili obe strani. Gre za prvo večjo nacionalizacijo po uvedbi sankcij proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino. Renault je imel v lasti 68 odstotkov družbe Avtovaz, ki izdeluje avtomobile znamke Lada. Renault bo obdržal možnost odkupa deleža v družbi Avtovaz v obdobju šestih let.

Finančne podrobnosti dogovora niso predstavili, je pa ruski minister za industrijo in trgovino Denis Manturov aprila dejal, da namerava Renault prodati svoja ruska sredstva za simboličen »en rubelj«. Renault cene za AFP ni želel potrditi, poroča STA.

Nalaganje
Nazaj na vrh