Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: »verjetno prvi« koncert v jedrski elektrarni v Černobilu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 05. 2022 / 19:42
Oznake: Nemiri, Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.05.2022 / 20:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: »verjetno prvi« koncert v jedrski elektrarni v Černobilu
Slava Vakarčuk med nastopom v jedrski elektrarni v Černobilu. FOTO: zajem zaslona

Vojna v Ukrajini: »verjetno prvi« koncert v jedrski elektrarni v Černobilu

Slava Vakarčuk, vokalist priljubljene ukrajinske glasbene zasedbe Okean Elzy, je želel na svojevrsten način opogumiti rojake v preizkušnji.

V jedrski elektrarni v Černobilu je namreč nastopil s koncertom za vse »branitelje domovine, prostovoljce in zdravnike«. Delavcem v jedrski elektrarni, ki je bila 26. aprila 1986 prizorišče ene najhujših nesreč v zgodovini, izvedel uspešnico »Vse bo še dobro«. O svojem nastopu je Slava Vakarčuk povedal: »To je bil verjetno prvi glasbeni nastop v černobilski elektrarni. Delavci so neverjetni, pogumni in predani.«

Fregata Admiral Makarov na čelu ruske črnomorske flote

Po navedbah ukrajinskega novinarja Romana Cimbaluka bo uničeno križarko Moskva kot nova vodilna ladja ruske črnomorske flote po odločitvi poveljstva nadomestila fregata Admiral Makarov. »Poveljstvo je sprejelo tudi rezervni scenarij, če se Admiralu Makarovu ponovi usoda križarke Moskva. V tem primeru bo na čelo flote prišla fregata Admiral Essen,« je še zapisal Cimbaluk.

120 ukrajinskih učiteljev in vzgojiteljev želi delati v Krakovu

Med več kot 177.500 begunci iz Ukrajine, ki so od začetka ruske agresije začasno zatočišče našli v poljskem Krakovu, je glavnina žensk in otrok. Tudi zato v tamkajšnjih šolah zaposlujejo pedagoške asistente, ki pomagajo učiteljem pri delu z otroki, ki ne govorijo poljsko. »140 ukrajinsko govorečih učiteljev poučuje v 82 krakovskih šolah, hkrati smo prejeli še 120 vlog učiteljev iz Ukrajine, ki želijo delati v šolah in vrtcih v Krakovu,« so sporočili iz mesta. Mestne oblasti zagotavljajo izobraževanja za učitelje, vzgojitelje in psihologe, ki bodo delali z otroki, ki so utrpeli vojne travme.

Ruske sile naj bi se umikale iz okolice Harkova

Po navedbah ukrajinske vojske je Rusija začela umik svojih enot iz okolice Harkova, od začetka invazije enega ruskih ključnih strateških ciljev, z namenom doseči popoln nadzor nad regijami Doneck, Lugansk in Herson ter zagotoviti stabilnost kopenskega koridorja s Krimom. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nagovoru državljanom sporočil, da nadaljujejo osvobajanje na območju Harkova: »Osvobodili smo že 1015 krajev, šest v zadnjih 24 urah.« Tudi ameriški ISW je v svoji oceni navedel, da so ukrajinske sile Rusiji preprečile, da bi obkolila drugo največje ukrajinsko mesto, in Moskva se mu je zdaj očitno odpovedala. Po oceni ISW sicer ne gre za popoln umik ruskih sil kot v primeru Kijeva, zato je to zlasti pomemben trenutek v vojni, ne pa preobrat.

Putin finsko odpoved nevtralnosti označil za napako

Glede možnosti vstopa Finske v Nato se je predsednik Sauli Niinistö po telefonu »neposredno, jasno in brez obtožb« pogovarjal z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom, ki je finsko odločitev za odpoved nevtralnosti označil za napako. Do telefonskega klica je prišlo na pobudo Finske, ki si želi, tako Niinistö, korektno in strokovno reševati praktična vprašanja, povezana s sosedstvom z Rusijo. Iz Kremlja pa so sporočili, da je Putin »poudaril, da bi bila ukinitev tradicionalne politike vojaške nevtralnosti napaka, saj finska varnost ni ogrožena.«

Nalaganje
Nazaj na vrh