Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: EU obtožila Rusijo kibernetskega napada na Ukrajino

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 10. 05. 2022 / 10:04
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2022 / 18:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: EU obtožila Rusijo kibernetskega napada na Ukrajino
Razmere v Ukrajini se ne umirjajo. FOTO: arhiv Slovenske karitas

Vojna v Ukrajini: EU obtožila Rusijo kibernetskega napada na Ukrajino

Evropska unija je ruske oblasti danes obtožila, da so uro pred invazijo na Ukrajino 24. februarja izvedle kibernetski napad na satelitsko omrežje KA-SAT. Napad naj bi povzročil motnje in izpade komunikacij v več javnih organih, podjetjih in uporabnikih v Ukrajini ter prizadel tudi nekatere države članice EU.

To je bilo prvič, da je EU uradno obtožila ruske oblasti za izvedbo kibernetskega napada, je na tiskovni konferenci po navedbah STA dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in pri tem dodal, da je povezava v preteklosti navajala le, da so kibernetski napadi prihajali iz Rusije, sedaj pa ima dovolj dokazov, da lahko ta vdor pripiše ruskim oblastem.

Ruski kibernetski napad na Ukrajino je še en primer vzorca ravnanja Rusije v kibernetskem prostoru, ki je bil tudi sestavni del njene nezakonite in neupravičene invazije na Ukrajino. Takšno ravnanje je v nasprotju s pričakovanji vseh držav članic ZN glede odgovornega ravnanja držav in njihovih namenov v kibernetskem prostoru, je sedemindvajseterica navedla v skupni izjavi.

Članice unije so se v izjavi tudi zavzele, da bo EU v tesnem sodelovanju s partnerji premislila o nadaljnjih ukrepih za preprečevanje, odvračanje in odzivanje na takšno zlonamerno ravnanje v kibernetskem prostoru, Ukrajini pa bodo še naprej zagotavljali usklajeno politično, finančno in materialno podporo za krepitev njene kibernetske odpornosti.

Napadi na Ukrajino se nadaljujejo

Predsednik vlade Janez Janša je včeraj skupaj s še nekaj evropskimi voditelji z nagovorom sodeloval na spletni paradi, imenovani Solidarnost za zmago, ki je bila predvajana na ukrajinski nacionalni televiziji. Dogodek, na katerem so demokratični evropski voditelji izrazili solidarnost z Ukrajino, je potekala kot odgovor na rusko vojaško agresijo. Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, so s spletno parado po besedah organizatorjev želeli izpostaviti, da »brutalna ravnanja ruske agresorske vojske v 21. stoletju niso sprejemljiva in da demokratični svet izraža absolutno nestrinjanje z množičnimi pomori, genocidom in trpljenjem nedolžnih otrok, žensk, moških oziroma celotnega ukrajinskega naroda«. 

Janez Janša: Ukrajinci ste na pravi strani zgodovine. 

Von der Leynova in Orban o naftnem embargu

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in madžarski premier Viktor Orban sta na včerajšnjih pogovorih v Budimpešti dosegla napredek glede embarga na uvoz ruske nafte v EU, je sporočila predsednica komisije, a končnega dogovora vendarle še ni.

»Pogovor s premierjem Viktorjem Orbanom je bil koristen pri razjasnitvi vprašanj, povezanih s sankcijami in energetsko varnostjo. Naredili smo napredek, a nas še čaka delo,« je na Twitterju zapisala Ursula von der Leyen. Dodala je, da bo sklicala videokonferenco z regionalnimi akterji, da bi okrepili regionalno sodelovanje na področju naftne infrastrukture.

Ameriški predsednik podpisal nov program pomoči Ukrajini

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek podpisal zakon, ki oživlja program pomoči evropskim zaveznikom v času druge svetovne vojne. Zakon oživlja strategijo predsednika Franklina Roosevelta iz leta 1941, s katero so ZDA v Evropo pošiljale orožje in drugo opremo v zameno za najem vojaških oporišč. Bidnov program bo pomagal Ukrajini in evropskim zaveznikom z dodatnimi milijardami dolarjev sredstev za boj proti Rusiji.

Putin ob dnevu zmage: Invazija je bila nujen in pravilen ukrep.

»Ko predsednik Putin in Rusi slavijo dan zmage, ruske sile izvajajo vojne zločine in grozodejstva v Ukrajini in povzročajo nepotrebna trpljenje ter uničenje. Putin izkrivlja zgodovino s tem, ko skuša opravičiti neizzvano in neupravičeno vojno,« je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki.

Odesa tarča več ruskih raketnih napadov

Ukrajinsko priobalno mesto Odesa je bilo v ponedeljek zvečer tarča ruskih raketnih napadov, sporočajo ukrajinske oblasti. V napadih sta bila uničena dva hotela in nakupovalno središče, število žrtev še ni znano. Predstavnik za odnose z javnostmi regionalne vojaške uprave Sergej Bratčuk je dejal, da so ruske sile v letalskem napadu na hotela uporabile hipersonične rakete.

Raketni napad med Michelovim obiskom Odese.

V jeklarni Azovstal ostaja ujetih vsaj še 100 civilistov

Okoli 100 civilistov naj bi bilo še vedno ujetih v jeklarni Azovstal v Mauripolju, je danes dejal vodja regionalnih vojaških oblasti Pavlo Kirilenko, obenem pa opozoril, da je v celotnem mestu še vedno 100.000 civilistov. »Težko je reči, kdo od njih želi zapustiti mesto,« je dodal v komentarju, ki ga je povzel časnik Ukrajinska pravda.

Namestnica ukrajinskega predsednika vlade Irina Vereščuk je sicer v soboto dejala, da so jeklarno že zapustili vsi civilisti, med njimi tudi otroci in starejši ljudje. Ukrajinske enote so se ob ruskem obleganju Mauripolja vkopale v jeklarni Azovstal, saj jim je kompleks omogočil obrambo pred ruskimi napadi. 

Nemška zunanja ministrica nenapovedano obiskala Ukrajino

Nemška ministrica za zunanje zadeve Annalena Baerbock je danes med nenapovedanim obiskom Ukrajine odpotovala v Bučo, kjer naj bi ruske sile po trditvah ukrajinskih oblasti izvedle poboje civilistov. Gre za zadnjega v nizu visokih obiskov predstavnikov tujih vlad v Kijevu.

Ministrica Baerbock se je v Buči srečala s tamkajšnjimi prebivalci. Buča je bila pod nadzorom ruske vojske do pred enim mesecem, ko so se ruske sile umaknile s severa Ukrajine. Ob vrnitvi kraja pod nadzor Ukrajine, je bilo najdeno več trupel civilistov, za kar ukrajinske oblasti krivijo rusko vojsko. Annalena Baerbock iz vrst nemških Zelenih je sicer najvišja predstavnica nemških oblasti, ki je obiskala Ukrajino od začetka vojne. 


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh