Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: Nov poskus evakuacije civilistov iz Mariupolja

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 03. 05. 2022 / 09:33
Oznake: Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.05.2022 / 10:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: Nov poskus evakuacije civilistov iz Mariupolja
69. dan vojne v Ukrajini. Jeklarna Azovstal. FOTO: Twitter

Vojna v Ukrajini: Nov poskus evakuacije civilistov iz Mariupolja

Potem, ko so v nedeljo rešili več kot sto ukrajinskih civilistov iz jeklarne Azovstal v pristaniškem mestu Mariupol, se je včeraj ob podpori Združenih narodov in Rdečega križa ponovno zgodil poskus evakuacije.

V preteklih tednih je propadla večina poskusov za evakuacijo civilistov iz obleganega pristaniškega mesta, saj je Rusija z blokiranjem in obstreljevanjem evakuacijskih poti kršila obljubljeno začasno prekinitev ognja. Številni prebivalci Mariupolja so iz mesta pobegnili peš ali z avtomobili, ko so propadla prizadevanja za organizacijo množične evakuacije z avtobusi, navaja STA.

Ukrajinske oblasti tudi danes nadaljujejo s prizadevanji za evakuacijo civilistov iz obleganega Mariupolja.

Mesto že skoraj v celoti uničeno

Še zadnji del pod nadzorom ukrajinskih sil je velik industrijski kompleks Azovstal, ki se razteza na več kot enajstih kvadratnih kilometrih površine. Glede na navedbe ukrajinskih oblasti je tam še več sto civilistov in vojakov, med katerimi številni potrebujejo zdravniško oskrbo. Rusija trdi, da je v jeklarni tudi približno 2500 pripadnikov ukrajinske vojske in tujih plačancev.

Ubit 15–letni najstnik

V novem ruskem napadu pa je bil v včeraj ubit najstnik. »Zaradi raketnega napada v Odesi je bila poškodovana stanovanjska stavba, v kateri je bilo v času napada pet ljudi. Umrl je 15-letni fant,« je na Telegramu sporočil mestni svet Odese.

EU proti plačevanju plina v rubljih

Včeraj so se na izrednem zasedanju v Bruslju sestali Ministri držav članic EU pristojni za energetiko, ki so se glede plačevanja ruskega plina v rubljih na današnjem izrednem zasedanju v Bruslju strinjali, da je treba spoštovati sankcije proti Rusiji in obstoječe pogodbe. Pri tem so bili enotno proti plačevanju plina v rubljih.

»Lahko potrdim, da so vse članice povedale, da je treba izvajati sankcije in spoštovati pogodbe, ki določajo plačilo v evrih,« je po srečanju povedala francoska ministrica za ekološki prehod Barbara Pompili.


Nalaganje
Nazaj na vrh