Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojne razmere v Ukrajini se ne umirjajo

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 30. 04. 2022 / 10:28
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.04.2022 / 18:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojne razmere v Ukrajini se ne umirjajo
Tragične razmere se še nadaljujejo. FOTO: Pexels

Vojne razmere v Ukrajini se ne umirjajo

Vojna v Ukrajini traja že več kot dva meseca, rešitve ni na vidiku.

Madžarski zunanji minister potrdil, da podjetja plačujejo plin v rubljih

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je v petek dejal, da »večina podjetij iz Zahodne Evrope, ki uvažajo plin iz Rusije, plačujejo v skladu z zahtevami Rusije in dobavitelja,« torej v rubljih. 

Ob tem je minister med petkovim obiskom v Lendavi zavrnil, da bi Madžarska kršila dogovorjene sankcije EU, ker je pristala na ruske zahteve, da bo plin plačevala v rubljih. »Ni res, da so drugi to zavrnili, so le manj odprti glede tega,« je dejal, odgovornost za zmedo pa pripisal »prevladujočim mednarodnim medijem, ki načrtno izkrivljajo resnico«. 

»Lahko imamo politične razprave glede tega, da potrebujemo druge energetske vire ali kako pomembna je neodvisnost od ruskega plina, vendar pa ne moremo kupovati plina na ideoloških ali filozofskih osnovah, saj gre za fizični proces,« je še dejal.

»Naše smernice so zelo jasne. Plačevanje v rubljih, če to ni predvideno v pogodbi, predstavlja kršenje naših sankcij,« pa je v sredo jasno poudarila Ursula von der Leyen

Se bosta Putin in Zelenski srečala na Baliju?

Slovaška po dogovoru s Poljsko pošilja mige Ukrajini

Slovaška bo poslala svoje stare mige-29 iz sovjetskih časov Ukrajini, Poljska pa bo zagotavljala varnost zračnega prostora tudi nad Slovaško, sta se v petek v Bratislavi dogovorila obrambna ministra obeh držav, slovaški minister Jaroslav Nad in njegov poljski kolega Mariusz Blaszcak.

Poljska bo tako s svojimi lovci F-16 varovala tudi slovaški zračni prostor. Kot je dejal Blaszcak, »bo povsem naravno« za poljsko letalstvo, da bodo povečali svoje območje nadzora tudi nad južno sosedo. Slovaška je manjša od Poljske, obe sta članici zveze Nato in obe mejita na Ukrajino, ki jo v boju proti Rusiji tudi intenzivno podpirata z vojaško in humanitarno pomoč.

Slovaška vlada se sicer zaradi vojaške pomoči Ukrajini sooča tudi s kritikami opozicije, ki trdi, da vlada zavaja lastne državljane in ogroža nacionalno varnost, ker je država brez primerne vojaške obrambe. 

Raketni napad na Kijev v času obiska Guterresa.

Ukrajinska in ruska vojska različno poročata o vojaških »uspehih« 

Ukrajinska vojska je v svojem poročilu o poteku spopadov poročala o novih ruskih napadih, s poudarkom na vzhodu Ukrajine, pri čemer navaja, da Rusija ni zabeležila vojaških uspehov. Ruska stran medtem poroča, da so njihove sile zadele na stotine vojaških objektov v Ukrajini.

Še naprej ostaja nejasna tudi situacija okoli jeklarne Azovstal v južnem mestu Mariupol. Po ruskih informacijah naj bi se v bunkerjih industrijskega območja skrivalo okoli 2500 ukrajinskih borcev in tujih plačancev. Po podatkih Kijeva pa tam na evakuacijo čaka tisoč civilistov, tudi otroci.

Zelenski je prepričan, da hočejo Rusi uničiti vsakršno življenje v Donbasu

»Ruski okupatorji skušajo v Donbasu narediti vse, da bi popolnoma uničili vsakršno življenje na tem območju,« je danes zatrdil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Popolno uničenje, ki ga z bombardiranjem izvajajo Rusi, nakazuje, da si želijo, da bi bilo to območje povsem zapuščeno.

»Nenehno brutalno bombardiranje, stalni ruski napadi na infrastrukturo in stanovanjska naselja pričajo o tem, da si Rusija želi, da bi bilo to območje zapuščeno,« je dejal Zelenski v videosporočilu glede dogodkov v regijah Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine.

Ukrajinski otroci spoznavajo slovenščino.

Macron zagotovil, da bo Francija okrepila pomoč Ukrajini

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ukrajinskemu kolegu Volodimirju Zelenskemu zagotovil dodatno pomoč za soočanje z rusko vojaško invazijo. Kot je dejal, bo Francija okrepila vojaško in humanitarno pomoč Ukrajini, so danes sporočili iz Elizejske palače. Zelenski se je Macronu zahvalil za podporo.

Zelenski se je Franciji zahvalil tudi za »obsežne vojaške pošiljke, ki prispevajo k ukrajinskemu odporu,« je po telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom povedal Macron in dodal, da se bo ta pomoč kot tudi humanitarna podpora Francije še krepila.

Prav tako se je Zelenski zahvalil še ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu in ameriškemu kongresu za pospešitev pomoči Ukrajini v boju proti ruskim napadalcem. To jim bo po njegovih besedah pomagalo v boju z »ideološkimi nasledniki nacistov, ki so začeli vojno proti nam in naši državi«. 

Rusija je morala združiti izčrpane enote

Ruska vojska se v Ukrajini sooča z velikimi težavami in je morala združiti in okrepiti številne izčrpane enote, potem ko je na severovzhodu doživela poraz, so danes ocenili na britanskem obrambnem ministrstvu. Britanski analitiki tudi ocenjujejo, da med ruskimi vojaki nizka morala in vlada velika izčrpanost. 

Rusija zdaj upa, da bo rešila težave »z geografsko koncentracijo bojne moči, skrajšanjem oskrbovalnih poti in poenostavitvijo verige poveljevanja«, ocenjujejo v Londonu. A čeprav je na posameznih območjih prišlo do večje učinkovitosti, pa se še vedno soočajo »s prenizko izurjenostjo sil in nezadostno zračno podporo, zaradi česar ruska vojska ne zmore povsem izkoristiti svoje bojne moči«, navaja poročilo britanskega obrambnega ministrstva.


Nalaganje
Nazaj na vrh