Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Preživela iz jeklarne Azovstal: Dva meseca nismo uzrli sončne svetlobe

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 02. 05. 2022 / 08:04
Oznake: Nemiri, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.05.2022 / 15:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Preživela iz jeklarne Azovstal: Dva meseca nismo uzrli sončne svetlobe
68. dan vojne v Ukrajini. Iz jeklarne Azovstal rešili prvih sto civilistov. FOTO: Zajem zaslona

Preživela iz jeklarne Azovstal: Dva meseca nismo uzrli sončne svetlobe

Potem ko je včeraj stekla dolgo pričakovana evakuacija civilistov iz jeklarne Azovstal v pristaniškem mestu Mariupol je na varno prispelo prvih sto ukrajinskih civilistov. Ti pričajo, da dva meseca niso uzrli sončne svetlobe. Številni ostajajo ujeti v podzemlju obkoljene tovarne.

»Končno je prišlo do premirja,« je po poročanju Sky News dejal namestnik poveljnika polka Azov Sviatoslav Palamar. Po njegovih navedbah je tovarna dobesedno posuta z minami, raketami, topniškimi granatami in neeksplodiranimi kasetnimi ubojnimi sredstvi. V času reševanja civilistov je sicer po poročanju CNN prišlo tudi do streljanja. 

K zagotovitvi »varnih humanitarnih koridorjev« za evakuacijo ujetih v jeklarni v Mariupolu je včeraj znova pozval papež Frančišek. Dejal je, da so njegove misli ves čas pri »barbarsko bombardiranem in uničenem Marijinem mestu.«

Iz ruševin tovarne so uspešno odpeljali prvo skupino približno sto civilistov, je sinoči potrdil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Prepeljali so jih v Zaporožje. 

Ena od evakuiranih je za britanski medij BBC povedala, da dva meseca ni videla sončne svetlobe in ni verjela, da bo preživela. Ena od evakuiranih je za britanski medij BBC povedala, da dva meseca ni videla sončne svetlobe in ni verjela, da bo preživela. »Ne morem verjeti. Dva meseca teme. Ko smo bili na evakuacijskem avtobusu, sem možu dejala: Vasja, ne bo nam treba več s svetilko na stranišče,« je bila presrečna 37-letna Natalija Usmanova.

»Nismo videli sonca. Bili smo prestrašeni,« je nadaljevala in opisala strahovite razmere. Dejala je, da so se v tovarno zatekli pred bližajočimi se ruskimi silami. Strah je bil prevelik, da bi si drznili pogledati ven in vdihnili svež zrak. »Bilo me je strah, da se bo moje srce ustavilo, da ne bom preživela,« je še dejala v pogovoru za BBC.

V podzemnih rovih ujetih še tisoč ljudi

Zelenski je napovedal nadaljevanje evakuacije, kot je dejal, da organizacija takšnih humanitarnih koridorjev »eden od elementov tekočega pogajalskega procesa. To je zelo zapleteno. Toda ne glede na to, kako težko je bilo, smo z območij sovražnosti rešili več kot 350 tisoč ljudi.«

Pri evakuaciji civilistov iz omenjene jeklarne sodelujejo tudi Združeni narodi in Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC).

Po navedbah ukrajinske strani je v podzemnih tunelih velikega tovarniškega kompleksa ujetih še približno tisoč civilistov. Ruska stran medtem trdi, da je med njimi tudi približno 2500 pripadnikov ukrajinske vojske in »tujih plačancev«.

V obstreljevanju Donetska in Hrakova nove žrtve

Ukrajinske oblasti so medtem sporočile, da je v ruskem obstreljevanju na območju Donetska in Harkova v nedeljo umrlo osem civilistov.

»1. maja so bili v ruskem obstreljevanju v regiji Donetsk ubiti štirje civilisti, vsi v Limanu. Ranjenih je bilo še enajst ljudi,« je na Telegramu sporočil tamkajšnji guverner Pavlo Kirilenko, nemška dopa povzema STA. Kot je dodal, je še ena oseba zaradi poškodb ob obstreljevanju umrla v mestu blizu Limana.

V obstreljevanju stanovanjskih območij v mestu Harkov in njegovi okolici so bili ubiti še trije ljudje, je na Telegramu sporočil regionalni guverner Oleg Sinegubov.

Nalaganje
Nazaj na vrh