Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: »Otroci se rojevajo v zakloniščih«

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 06. 03. 2022 / 09:39
Oznake: Družba, Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2022 / 18:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: »Otroci se rojevajo v zakloniščih«
Irpin, mesto severozahodno od Kijeva, po včerajšnjem celodnevnem obstreljevanju. FOTO: Vatican Media

Vojna v Ukrajini: »Otroci se rojevajo v zakloniščih«

Ruska invazija na Ukrajino predstavlja nepričakovane izzive za tamkajšnjo Karitas, o čemer je poročala Olena Noha iz kijevske Karitas.

»Delam ves dan, brez premora,« po navedbah spletnega portala Vatican News poroča Nohova. »In vsak dan se srečujemo z novimi zahtevami. V mestih moramo organizirati zaklonišča in jih opremiti z najnujnejšim. To so pomembna zatočišča za prebivalce mesta. Trenutno smo tudi v postopku evakuacije naših sirotišnic. Otroke moramo spraviti od tam!«

Pomoč so nujno potrebovale tudi župnije, poroča Nohova. Pobeg zanjo ne pride v poštev, opraviti je treba preveč pomembnih stvari. »Tu se otroci rojevajo v zakloniščih, tukaj se otroci borijo. Zanje moramo ostati v Ukrajini. Nimamo veliko časa, reševati moramo ljudi.«

Mariupol: propadel tudi drugi poskus evakuacije civilistov

Že drugi dan zapored je bil ustavljen varen prehod za civiliste iz obleganega ukrajinskega mesta Mariupol. Za danes je bil namreč predviden drugi poskus vzpostavitve humanitarnega koridorja za evakuacijo civilistov, sprti strani pa za propad dogovora znova krivita ena drugo, poroča STA. Zaradi prekršitve prekinitve ognja je bil prekinjen že včerajšnji prvi poskus.

Ruski predsednik Vladimir Putin krivdo za neuspeh izvedbe evakuacije pripisuje Ukrajini, ki naj se ne bi držala dogovorjene prekinitve ognja, območne ukrajinske oblasti pa zatrjujejo, da konvoj civilistov ni mogel zapustiti obkoljenega mesta, ker so ruske sile kljub dogovoru o prekinitvi ognja nadaljevale z obstreljevanjem.

V Rusiji na protestih prijeli okoli 3.500 ljudi

V Moskvi, Sankt Peterburgu in drugih ruskih mestih je bilo prijetih okoli 3.500 ljudi, ki so se udeležili »neodobrenih shodov«, ruska policija pa je danes po navedbah tiskovne predstavnice ruskega notranjega ministrstva Irine Volk »zagotovila spoštovanje reda in miru«, poroča STA.

V Moskvi se je na shodu proti vojni v Ukrajini zbralo okoli 2.500 ljudi, od tega so jih prijeli okoli 1.700. V Sankt Peterburgu se je zbralo okoli 1.500 ljudi, aretirali pa so jih okoli 750. Po drugih mestih je protestiralo še okoli 1.200 ljudi in prijeli so jih 1.061, je še povedala Volkova. Preprečili so tudi pozive k shodom proti »ruski specialni vojaški operaciji v Ukrajini«, ki so krožili po spletnih omrežjih.

Med aretiranimi v Moskvi je tudi Oleg Orlov, vodja organizacije Memorial, ki se bori za človekove pravice, prijeli pa so tudi veteranko ruskih borcev za človekove pravice Svetlano Ganuškino, ki danes obhaja 80. rojstni dan.

Skupno naj bi bilo v Rusiji od začetka vojne v Ukrajini 24. februarja prijetih že več kot 10.000 ljudi. Ljudje kljub temu hodijo na proteste praktično vsak dan, čeprav jim grozijo nasilje, kazni in zapor. K protestom iz zapora poziva tudi vodilni ruski opozicijski aktivist Aleksej Navalni, ki trdi, da Rusi ne smejo postati »narod prestrašenih strahopetcev«.

Mariupol: nov poskus evakuacije civilistov

V Mariupolu na jugu Ukrajine, ki ga oblegajo ruske sile, se pripravljajo na nov poskus vzpostavitve humanitarnega koridorja za evakuacijo civilistov, poroča STA. Včerajšnji prvi poskus je bil prekinjen zaradi kršitev prekinitve ognja. Ukrajinci za to obtožujejo Ruse, ti pa Ukrajince.

V Mariupolu, strateško pomembnem mestu ob Azovskem morju, živi približno 440.000 ljudi, za evakuacijo civilistov z območij spopadov pa so se pogajalci obeh strani dogovorili v četrtek.

Evakuacija naj bi se začela natančno opoldne po lokalnem času (ob 11. uri po srednjeevropskem času) in v ta namen naj bi se ob 10. uri po lokalnem času (ob 9. po srednjeevropskem) začela prekinitev ognja, ki naj bi trajala najmanj do 21. ure po lokalnem času (do 20. ure po srednjeevropskem).

Avtobusi naj bi civiliste vozili iz mesta s treh zbirnih postaj, izhod naj bi bil mogoč tudi z zasebnimi avtomobili. Zaenkrat ni povsem jasno, koliko ljudem je že včeraj uspelo zapustiti mesto.

Rusi še naprej oblegajo Kijev in Harkov

Ruska vojska še naprej oblega največji ukrajinski mesti Kijev in Harkov, po navedbah ukrajinske vojske tam potekajo srditi boji. Do silovitih spopadov prihaja tudi za mesto Mikolajiv na jugu in Černihiv na severu države. Kot navaja STA, naj bi ruske sile poskušale zavzeti tudi veliko hidroelektrarno Kaniv na Dnepru južno od Kijeva.

Ruske sile poskušajo vdreti v predmestja Kijeva, boji so potekali tudi v bližini kijevskega mednarodnega letališča. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva ruske sile »dobro napredujejo« in so zavzele že več manjših mest in naselij.

Cilj napadov ruskih letal je tudi mesto Sumi na severovzhodu Ukrajine: med drugim je ruska vojska uničila skladišče hrane, že v petek pa tudi toplarno in elektrarno. V okolici mesta tako ni elektrike, ponekod tudi ne oskrbe z vodo, in ukrajinske sile poročajo o precejšnjih izgubah.

Poljska sprejela že skoraj milijon beguncev iz Ukrajine

Na Poljsko je prispelo že skoraj milijon beguncev iz Ukrajine: po podatkih poljske mejne policije je od začetka ruskega napada 24. februarja mejo med Ukrajino in Poljsko prečkalo 922.400 beguncev. Samo včeraj jih je prišlo 129.000, danes do sredine dopoldneva pa že 39.800.

Velika večina prišlekov je ukrajinskih državljanov, poroča STA, poljsko zunanje ministrstvo pa beleži tudi državljane Uzbekistana, Belorusije, Indije, Nigerije, Alžirije, Maroka, ZDA in drugih držav.

Poljski predsednik v svojih vilah nastanil ukrajinske begunce

Poljski predsednik Andrzej Duda je beguncem iz Ukrajine dal na voljo tudi svoje uradne prostore. Po navedbah STA na pobudo poljske prve dame Agate Kornhauser-Duda v dveh predsednikovih uradnih vilah že nekaj dni bivajo begunci iz Ukrajine, predsednikova žena pa naj bi jih v prihodnjih dneh tudi obiskala.

Predsednik Duda ima ob predsedniški palači Belvedere v Varšavi na voljo še štiri vile, med drugim na polotoku Hel ob Baltskem morju in v zimskem športnem letovišču Wisla.

Zelenski: Rusija se pripravlja na bombardiranje Odese

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes opozoril, da naj bi se ruske sile pripravljale na bombardiranje in obstreljevanje Odese, zgodovinsko pomembnega mesta na obali Črnega morja, poroča STA. Po besedah Zelenskega bo to »vojni zločin, zločin proti zgodovin«.

Ruske sile v svojem vojaškem pohodu v Ukrajini počasi napredujejo in zavzemajo črnomorsko obalo. Zavzele so že strateško pomembno mesto Herson ob ustju Dnepra, vztrajno oblegajo tudi mesto Mariupol, Odese pa zaenkrat še niso napadli.

V tem kozmopolitskem mestu na obali Črnega morja živi okoli milijon ljudi, večinoma ukrajinske in ruske narodnosti, močni pa sta tudi bolgarska in judovska skupnost. Mesto je tudi v neposredni bližini Pridnestrja v Moldaviji, kjer so proruski uporniki že v 90. letih razglasili samoupravo.

Nalaganje
Nazaj na vrh