Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: Rusi Ukrajince obtožujejo vojnih zločinov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 07. 2022 / 09:29
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2022 / 16:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: Rusi Ukrajince obtožujejo vojnih zločinov
82-letna prebivalka Čugujeva, ki leži vzhodno od Harkova, si ogleduje škodo, povzročeno z ruskim napadom sredi letošnjega julija. FOTO: Vatican Media

Vojna v Ukrajini: Rusi Ukrajince obtožujejo vojnih zločinov

Moskva je 92 pripadnikov ukrajinskih oboroženih sil obtožila zločinov proti človeštvu, je v izjavi za medije pojasnil vodja ruskega preiskovalnega odbora.

Aleksander Bastrikin je za vladno spletno stran Rossiiskaya Gazeta (Ruska gazeta) povedal, da je odbor sprožil prek 1.300 preiskav, poroča britanski BBC. Bastrikin,  nekdanji prvi namestnik generalnega tožilca Rusije in nekdanji predsednik preiskovalnega odbora urada generalnega tožilstva, od januarja 2011 pa vodja Preiskovalnega odbora Rusije, je predlagal tudi ustanovitev mednarodnega sodišča, ki bi ga podprle države, kot so Bolivija, Iran in Sirija. 

Po njegovih besedah iščejo okoli 96 oseb, med njimi 51 poveljnikov oboroženih sil. Ukrajinci naj bi bili vpleteni v »zločine proti miru in varnosti človeštva«, je vodja ruskega preiskovalnega odbora izjavil za omenjeno spletno stran.  BBC ob tem poroča, da trditev iz pogovora z Bastrikinom niso mogli preveriti, Kijev pa ruskih izjav ni komentiral.

Begunci na poti proti slovaško-ukrajinski meji. FOTO: Vatican Media

Preiskave tudi v Ukrajini

Svoje preiskave izvaja tudi Ukrajina. Kot so po navedbah BBC-ja sporočili ta mesec, preučujejo več kot 21.000 vojnih zločinov in zločinov agresije, ki naj bi jih ruske sile zagrešile od začetka invazije v letošnjem februarju. Mednarodno kazensko sodišče (International Criminal Court/ICC), ki je Ukrajino označilo za »kraj zločina«, je tja poslalo skupino preiskovalcev in forenzičnih izvedencev.

Kremelj zanika vse vojne zločine in odločno zavrača obtožbe, da bi bili njegovi napadi usmerjeni proti civilistom.

Kremelj vse vojne zločine zanika, odločno pa zavrača tudi obtožbe, da bi bili njegovi napadi usmerjeni proti civilistom. Redno obtožuje Ukrajino, da obstreljuje lastno infrastrukturo in ubija lastne civiliste – mednarodni voditelji pa te obtožbe na splošno zavračajo.

Uničenje po ruskih napadih. FOTO: Vatican Media

Rusko upravičevanje »posebne vojaške operacije«

Bastrikin Zahod obtožuje, da odkrito sponzorira »ukrajinski nacionalizem«, zato bi bilo sojenje pod okriljem Združenih narodov po njegovih besedah »izjemno vprašljivo«. Moskva je že večkrat lažno zatrjevala, da so Ukrajino preplavili neonacisti, s čimer utemeljuje svojo »posebno vojaško operacijo«, kakor imenujejo vojno v Ukrajini.

Bastrikin je zato predlagal ustanovitev mednarodnega sodišča z državami, ki imajo »neodvisno stališče do ukrajinskega vprašanja« - mednje po njegovih navedbah izrecno sodijo Sirija, Iran in Bolivija.

V letošnjem maju so v Ukrajini opravili prvo sojenje za vojne zločine od začetka invazije, ko je sodišče prisodilo dosmrtno kazen ruskemu poveljniku tanka za uboj civilista.

Poleg več sto ukrajinskih vojaških in političnih tarč, tako Bastrikin, so predmet preiskav tudi zaposleni na ukrajinskem ministrstvu za zdravje, ki jih ruski uradnik brez predloženih dokazov obtožuje, da razvijajo orožje za množično uničevanje. Preiskujejo tudi domnevne plačance iz Združenega kraljestva, Združenih držav Amerike, Kanade, Nizozemske in Gruzije, je povedal za rusko spletno stran.

V letošnjem maju so v Ukrajini opravili prvo sojenje za vojne zločine od začetka invazije, ko je sodišče prisodilo dosmrtno kazen ruskemu poveljniku tanka za uboj civilista.

Napad ruskih položajev v regiji Herson            

Ukrajinske sile so po navedbah tujih medijev bombardirale ruske položaje v južni regiji Herson, kjer je Kijev začel protinapad za ponovno osvojitev ozemlja, ki so ga zasedle ruske sile, so sporočili iz poveljstva ukrajinskih sil v tej regiji. Iz Kijeva medtem poročajo tudi o nadaljevanju spopadov v Donbasu, kjer naj bi ukrajinske sile odbile večino ruskih napadov.

Ukrajinske sile so uničile rusko opazovalno postajo na jugu države, kjer so sovražnikove čete načrtovale napad v smeri Hersona, je v televizijskem nagovoru povedala tiskovna predstavnica obrambnih sil na jugu Ukrajine Natalija Gumenjuk, poročanje tujih medijev povzema STA. »Ne stojimo na mestu, ampak napredujemo.«

Nalaganje
Nazaj na vrh