Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ruske sile še naprej krepijo napade

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 12. 05. 2022 / 15:31
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2022 / 19:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ruske sile še naprej krepijo napade
Vojna v Ukrajini se ne umirja. FOTO: Pexels

Ruske sile še naprej krepijo napade

Ruske sile so po navedbah ukrajinske strani okrepile napade na vzhodu Ukrajine in pri tem osvojile nekatera območja v Donbasu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo sicer zagotovil, da se bo za Ukrajino vojna končala šele, ko bo znova zavzela vsa okupirana območja. Ukrajinski generalštab pa je danes sporočil, da ruski vojaki nadaljujejo ofenzivo na vzhodu države z namenom prevzetja nadzora nad območji Doneck, Lugansk in Herson, da bi tako vzpostavili kopenski koridor s polotokom Krim. 

O napadih poročajo predvsem iz mest Severodoneck, Liman, Bahmut, Avijivka in Kurahove. Ruski vojaki so dosegli delni uspeh na območju Severodonecka.

Zunanji ministri G7 predvsem o Ukrajini

Zunanji ministri skupine sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7) bodo začeli tridnevno zasedanje v nemškem kraju Wangels. V ospredju bodo pogovori o posledicah vojne v Ukrajini, predvsem na oskrbo z energijo in hrano, ter o usklajevanju ukrepov proti Rusiji.

Države G7 so se sicer že v nedeljo dogovorile za nove ukrepe na področju energetike, ki velja za glavni vir financiranja vojne v Ukrajini. Zavezale so se, da bodo omejile uvoz ruske nafte oz. ga prepovedale, a pogajanja glede tega še potekajo. 

Von der Leynova posvarila pred neposredno grožnjo Rusije svetovnemu redu

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Tokiu na vrhu EU-Japonska posvarila pred neposredno grožnjo, ki jo Rusija predstavlja svetovnemu redu, ter pozvala Kitajsko k bolj konstruktivni drži. Na vrhu so v skupni izjavi obsodili rusko agresijo proti Ukrajini ter obljubili nadaljnjo pomoč Kijevu.

»Rusija danes predstavlja največjo grožnjo svetovnemu redu s svojo barbarsko vojno proti Ukrajini in zaskrbljujočim paktom s Kitajsko,« je dejala Ursula von der Leyen po pogovoru z japonskim premierjem Fumiom Kishido.

Proruski hekerji napadli spletne strani italijanske vlade

Proruski hekerji so napadli spletne strani italijanskih institucij, med drugim sta bili več ur nedosegljivi spletni strani ministrstva za obrambo in senata. Odgovornost za napad je prevzela proruska skupina Killnet. Hekerji pa pri tem niso napadli same infrastrukture spletnih strani, ampak so predvsem otežili dostop do njih. 

Italijanska tiskovna agencija AGI je poročala, da so hekerji skušali vdreti tudi v spletno stran tekmovanja za pesem Evrovizije, a niso bili uspešni. Prejšnji mesec si je Killnet sicer za tarčo izbral romunske vladne strani, zaradi podpore Ukrajini. Romunske obveščevalne službe so sporočile, da je skupina napadla tudi spletne strani uradnih institucij ZDA, Poljske, Češke, Estonije in Nata.

V Ukrajini bo potekalo prvo sojenje za vojne zločine v ruski invaziji

Ukrajinske oblasti nameravajo začeti prvo sojenje za vojne zločine, storjene med rusko invazijo, pri čemer bodo na zatožno klop postavile 21-letnega ruskega vojaka Vadima Šišimarina, je v sredo napovedal urad generalne državne tožilke Irine Venediktove. Obtožencu, ki je že v priporu, grozi dosmrtna zaporna kazen zaradi naklepnega umora.

Tožilstvo je sicer registriralo že več kot 10.700 domnevnih vojnih zločinov, v katere je bilo vpletenih 622 osumljencev. Kijev in Washington pa sta od invazije večkrat obtožila ruske vojake, da so zagrešili vojne zločine.

Velika Britanija in Nizozemska sta nedavno v Ukrajino poslali preiskovalce vojnih zločinov, da bi pomagali lokalnim ekipam in ekipam Mednarodnega kazenskega sodišča, ki preiskujejo morebitna množična grozodejstva storjena v predmestju Buča v Kijevu, kjer so 2. aprila odkrili najmanj 20 trupel.

Ukrajina želi imeti rezervirano mesto v EU

Ukrajina želi imeti rezervirano mesto v Evropski uniji, četudi bi bilo za polnopravno članstvo potrebno čakati dlje časa, je danes v Berlinu dejal zunanji minister Dmitro Kuleba, ki se je v Nemčiji udeležil srečanja tako z nemškimi političnimi voditelji kot skupine sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7). »Ne gre za čim hitrejše članstvo Ukrajine v EU, vseeno pa je zelo pomembno, da je za nas to mesto rezervirano,« je dejal za nemško televizijo. 

Voditelji Zahodnega Balkana z Borrellom o razmerah v Ukrajini

Šest voditeljev držav Zahodnega Balkana se je v sredo zvečer v Bruslju srečalo z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom. Med drugim so govorili o možnih posledicah vojne v Ukrajini za Zahodni Balkan. Iz evropske službe za zunanje zadeve so sporočili, da so potrdili zavezo integraciji v EU in podporo regionalnemu sodelovanju.

Borrell je na srečanju pozdravil polno podporo partnerjev Zahodnega Balkana v Generalni skupščini Združenih narodov glede resolucij v povezavi z rusko agresijo na Ukrajino. Poudaril je tudi pomen usklajene zunanje in varnostne politike kot osrednjega elementa na evropski poti. 

Nalaganje
Nazaj na vrh