Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vonj po življenju [RAZLAGA BOŽJE BESEDE]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 14. 01. 2024 / 05:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.01.2024 / 18:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vonj po življenju [RAZLAGA BOŽJE BESEDE]
Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

Vonj po življenju [RAZLAGA BOŽJE BESEDE]

Na drugo nedeljo med letom ali nedeljo verskega tiska smo priča dogodku, ko prva dva učenca (Andrej in Simon) govorita z Jezusom. O Božji besedi razmišlja župnik Simon Potnik, video razlago evangelija za najmlajše pa je tokrat pripravil duhovnik Primož Jakop.

Prvo berilo: Govori, Gospod, tvoj hlapec posluša!, 1 Sam 3,3–10.19; Ps 40;

Drugo berilo: Naša telesa so Kristusovi udje, 1 Kor 6,13c–15a.17–20

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 1,35-42)

Tisti čas je Janez Krstnik spet stal tam in še dva izmed njegovih učencev. Ozrl se je na Jezusa, ki je šel mimo, in rekel: »Glej, Božje Jagnje!« Učenca sta slišala, kar je rekel, in odšla za Jezusom. Jezus pa se je obrnil, in ko je videl, da gresta za njim, jima je dejal: »Kaj iščeta?« Rekla sta mu: »Rabi (kar pomeni učitelj), kje stanuješ?« Rekel jima je: »Pridita in bosta videla.« Šla sta torej in videla, kje stanuje, ter ostala pri njem tisti dan. Bilo je okrog desete ure. Eden od teh, ki sta slišala Janezove besede in šla za Jezusom, je bil Andrej, brat Simona Petra. Ta je najprej našel svojega brata Simona in mu je rekel: »Našli smo Mesija« (kar pomeni Maziljenec). Privedel ga je k Jezusu. Jezus je uprl pogled vanj in rekel: »Ti si Simon, Janezov sin. Imenoval se boš Kefa« (kar pomeni Peter).

Video razlaga za otroke

Vonj po življenju

Piše: Simon Potnik

Samuel spi in doživi klic. Enkrat, dvakrat, trikrat; vsakič se prebudi, prvič celo steče … Zdaj pa nastopi veličina majhnih: Samuel ima nekoga, h kateremu lahko gre. Ima nekoga, ki ga lahko zbudi in mu zaupa. Eli sprva ni vedel, za kaj gre. A ni negodoval, ni se zaklenil, ni kaznoval dečka. Razbral je, prepoznal je, da Gospod kliče.

Brez veroučne ure

In navodilo, ki mu ga da? Nista imele veroučne ure, kako se obnašati v navzočnosti Boga. Najprej se primerno obleci, v pižami se ne spodobi, potem se umij, kaj pojej, da ti ne bo krulilo v želodcu, pa kaj zmoli, da ti misli ne bodo begale, ko pride Gospod … Ne, Eli mu svetuje: »Ti samo reci: 'Govori, Gospod, tvoj hlapec posluša.'« Povej stavek, potem umolkni in poslušaj. Kako preprosto in kako lepo.

Berilo se kar prelije v psalm: tvojo Besedo, tvojo voljo nosim v svojem srcu in živeti po tvoji volji, po tvoji želji me veseli. Če je v srcu mir, ne bo prostora za razdor, če je svetloba, ni prostora za temo, če toplina, ni prostora za mržnjo. Če imamo radi Gospoda, bomo prehitevali njegov »hočem«. Ne bo mu treba ponavljati, kot ponavlja mama pubertetniku. Vem, kaj hoče, vem, kaj želi – in uresničevati njegovo željo mi je v radost življenja. Zato Marija ni trpinka in uboga; pokončna, sijoča, srčna je. Dekla je – ki pa jo častijo vsi rodovi. Kakšen paradoks Božje veličine … Ko poklekneš pred Bogom, ti ni več treba klečati pred nikomer.

Sledilci nagovorijo nove

Zato pred nas spet stopa Janez, ki ne želi, da njegovi učenci ždijo v njegovi senci. Prišel je na rob puščave, vse do Jordana, v Življenje pa nima dostopa, zato tja čez pošilja svoje učence – naj gredo z Jagnjetom. In sledilci nagovorijo nove sledilce. Andrej privede brata Simona. Ni mu samo omenil, kje je preživel dan. Bil je navdušen in močno prepričan. Odrasel človek, ki zastavi svoj čas, svoj ugled – to nekaj pomeni!

To me močno spominja na srečanja Alfa. Res, res priporočam! Ker ne gre za Alfo in ne gre za to, da te pripeljem do Jordana ali do nedeljske maše ali do duhovnih vaj, ampak do Njega. Tu sem se ponovno ogrel, znova prisluhnil in se znova navdušil. Kaj se sedaj dogaja med menoj in Gospodom, je druga zgodba, vendar si želim še koga privesti do tega srečanja. Da tudi ti zaslišiš: »Koga iščeš? Kaj si pravzaprav želiš? Kaj so tvoje sanje? Kaj te ohranja pri življenju?« To vprašanje Jezus zastavi učencem, zastavi ga Magdaleni na velikonočno jutro in zastavlja ga meni sedaj. Zato, da moje srce spet oživi in se vname nad Življenjem. Kajti že samo Jezusova vprašanja dišijo po svobodi, po življenju.

Nalaganje
Nazaj na vrh