Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vpliv religije na politiko in javno življenje na Bližnjem vzhodu

Za vas piše:
J. P.
Objava: 18. 10. 2023 / 08:25
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2023 / 11:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vpliv religije na politiko in javno življenje na Bližnjem vzhodu
Mednarodni znanstveni simpozij bo posvečen vprašanju vpliva religije na politiko in javno življenje nekoč in danes, s posebnim poudarkom na Bližnjem vzhodu. FOTO: Vatican Media

Vpliv religije na politiko in javno življenje na Bližnjem vzhodu

Uredništvo revije Edinost in dialog v sodelovanju s Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor danes, v sredo, 18. oktobra 2023, organizira enodnevni mednarodni znanstveni simpozij »Vpliv religije na politiko in javno življenje na Bližnjem vzhodu« v virtualni/spletni obliki.

Revija Edinost in dialog se je v dveh številkah, v prvi letnika 77 (2022) in v drugi letnika 78 (2023), dotaknila vprašanja vpliva religije na politiko in javno življenje. V tematskih številkah so avtorji iz Slovenije in tujine (Aleš Maver, Igor Bahovec, Ivan Štuhec, Jože Ramovš, Jan Dominik Bogataj, Mari Osredkar, Simon Malmenvall, Nejc Krevs) predstavili primere sobivanja politike in religije v nekaterih državah sveta in ponudili vpogled v pomembnost in pestrost problematike razmerja med religijo in politiko v sodobnem svetu.

Izjemna relevantnost tematike

Zaradi izjemne relevantnosti tematike ob aktualnem perečem dogajanju v Izraelu in Gazi, o resoluciji na to temo bodo v četrtek glasovali tudi poslanci Evropskega parlamenta, bodo torej danes izpeljali mednarodni znanstveni simpozij, posvečen vprašanju vpliva religije na politiko in javno življenje nekoč in danes, s posebnim poudarkom na Bližnjem vzhodu. Simpozij bo potekal v spletni aplikaciji Zoom in bo na povezavi TUKAJ dostopen za sprotno spremljanje vsakomur, ki ga obravnavana tematika zanima.

Aleš Maver: V senci Konstantinopla

Po pozdravnih nagovorih prodekana za znanstveno-raziskovalno dejavnost Teološke fakultete UL in predstojnika Enote v Mariboru dr. Stanislava Slatineka, izraelskega veleposlanika za Slovenijo Ze'eva Bokerja, slovenske veleposlanice v Tel Avivu Andreje Purkart Martinez, rabina Judovskega združenja Slovenije Ariela Haddada, predsednika Slovenske škofovske konference in novomeškega škofa msgr. dr. Andreja Sajeta in muftija Islamske skupnosti v Sloveniji mag. Nevzeta Porića bo pred prvim delom še plenarno predavanje dr. Aleša Mavra z naslovom »V senci Konstantinopla: zapleteno razmerje med politiko in religijo na vzhodnorimskem Bližnjem vzhodu med Teodozijem in Heraklejem«.

Razpravljavci

V prvem delu bodo med 10.50 in 13.30 poleg Mavra z razpravami sodelovali direktor Sinagoge Maribor Boris Hajdinjak, mag. Jan Dominik Bogataj, dr. Samo Skralovnik, Benjamin Lülik, Nejc Krevs in dr. Renato Podbersič, v drugem delu od 14.10 do 16.50 pa moderator dr. Nedžad Grabus, dr. Samo Skralovnik, dr. Dragan Potočnik, dr. Hikmet Karčić, mag. Kasra Akhavan Azari, dr. Mari Jože Osredkar, dr. Ahmed Türkan, dr. Urška Jeglič in mag. Aljaž Krajnc. Sklepne misli bodo prispevali Hajdinjak, Skralovnik, Maver in Grabus. Program simpozija v slovenskem in angleškem jeziku bo povezovala Marjetka Bedrač.

Kupi v trgovini

Stari Izrael
Monografije
49,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh