Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vprašanje Kosova prednostna naloga novega srbskega patriarha?

Objava: 26. 01. 2010 / 09:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vprašanje Kosova prednostna naloga novega srbskega patriarha?

V avstrijskih medijij ugibajo o smernicah dela patriarha Irineja

Po oceni avstrijskega cerkvenega zgodovinarja in izvedenca za vzhodne Cerkve prof. Dietmarja Winklerja bo v ospredju delovanja novega srbskega pravoslavnega patriarha Irineja vprašanje Kosova. Patriarhat Srbske pravoslavne Cerkve je tudi politično telo, saj je srbska duša prežeta s pravoslavjem, Kosovo pa predstavlja pomemben trenutek kulturne istovetnosti za srbsko pravoslavje, v pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress pojasnjuje prof. Winkler.

Kosovo, ki ga je od osamosvojitve leta 2008 priznalo 65 od 192 držav članic Združenih narodov, naj bi tudi novi srbski patriarh obravnaval kot ‘jedro srbskega pravoslavja’. Čeprav nekateri patriarha Irineja ocenjujejo kot ‘prehodnega kandidata’, bo zanimivo spremljati njegovo politično usmerjenost, saj se v mednarodnih krogih poraja vprašanje, ali bo nadaljeval z delom svojega predhodnika. Politika patriarha Pavleta je bila hoja po meji med prizadevanji za mir in ostro kritiko neodvisnosti Kosova.

Winkler je v pogovoru izrazil tudi željo, da bi novi patriarh nadaljeval odprto ekumensko pot svojega predhodnika. Na pobudo pokojnega patriarha so leta 2006 ponovno vzpostavili katoliško-pravoslavni dialog; takrat je patriarh Pavle svoje sogovornike prijazno povabil v Beograd. Prof. Winkler je prepričan, da bo patriarh Irinej v tem pogledu pozitivno nadaljeval pot nekdanjega patriarha.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh