Zapri
Iskanje

»Vrat, ki ne obstajajo, se ne da odpreti«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 08. 12. 2015 / 12:09
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

»Vrat, ki ne obstajajo, se ne da odpreti«

Ne sinoda ne papež ne moreta ugovarjati resnici o evharistiji in zakonski zvezi.
Ne sinoda ne papež ne moreta »odpreti vrat«, ki ne obstajajo in ne morejo obstajati. Izobražen razum ne more ugovarjati resnici o evharistiji in neločljivosti zakramenta svetega zakona, je zapisal kardinal Raymond Burke v odgovoru na razlago družinske sinode jezuita Antonia Spadara, direktorja jezuitske revije Civilta Cattolica.


P. Spadaro je v novembrski številki revije zapisal, da je sinoda želela »v procesu vključevanja in sprave brez ovir« spremljati in zdraviti »ranjene posameznike in pare«. Glede vprašanja podeljevanja zakramenta svetega obhajila znova civilno poročenim zakoncem naj bi sinoda oblikovala »pot razlikovanja in notranjega foruma, ki je odprl vrata, zaprta v vseh dosedanjih sinodah«.

Kardinal Burke se s takšno razlago ne strinja. Krščanska ljubezen ne pomeni »vključevanja in sprave brez ovir«, ker temelji na nespremenljivih resnicah o naravi in milosti. Usklajena je z moralnim redom za posameznika in skupnost. Vsakogar spremlja na poti kesanja in sprave, piše kardinal.

Naloga duhovnikov v »notranjem forumu« je vest spokornika usmeriti k resnici o evharistiji in zakonski zvezi. To pomeni, da je potrebno v čistosti in zvestobi živeti v obstoječi zakonski zvezi.

Razlaga p. Spadara duhovnike spravlja v nemogoč položaj. Od njih ne moremo pričakovati, da bodo za spokornike odpirali vrata, ki ne obstajajo, je odločno zapisal kardinal Burke.

Vir: kath.net / ww.ncregister.com
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh