Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vrba žalujka v spomin na umrle

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 14. 03. 2021 / 14:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vrba žalujka v spomin na umrle

Vrba žalujka v spomin na umrle

Na Žalah je bila žalna slovesnost v spomin na umrle in sočutje sorodnikom v času epidemije.

Nagovor nadškofa Stanislav Zoreta. FOTO: Ivo Žajdela



V nedeljo, 14. marca, je bila v parku Mihe Potočnika na ljubljanskih Žalah žalna slovesnost v spomin na umrle v času epidemije covida-19. V imenu Katoliške cerkve v Sloveniji se je komemoracije udeležil ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Stanislav Zore, ki je nagovoril prisotne in blagoslovil vrbo, zasajeno kot simbol žalovanja in sočutja do sorodnikov umrlih v času epidemije covida-19, leto dni po prvi smrtni žrtvi v Sloveniji.

Žale, žalna slovesnost, govora Stanislav Zore in Borut Pahor.docŽale, žalna slovesnost, govora Stanislav Zore in Borut Pahor.doc

Vrba bo mogočno drevo tisočerih spominov

Na žalni slovesnosti so zbrani, prisoten je bil tudi predsednik vlade Janez Janša, najprej prisluhnili slovenski himni v izvedbi trobilnega sestava Policijskega orkestra, nato je zbrane nagovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je dejal, da so v tem spokojnem parku posadili vrbo, ki bo rasla »kvišku in segala k tlom in s svojim otožnim videzom jokala skupno bolečino teh odhodov«.

»Čez leta, ko se bomo časa epidemije spominjali z vednostjo, ki bo drugačna od današnje, bo ta vrba mogočno drevo tisočerih spominov. Takrat bo govorila o negotovosti spopadanja z neznanim, ki ji je bilo v zgodovini malo enakih.

O tem, kako je hudournik bolezni, ki ne prizna meja, ljudem pokazal, kaj je v življenju v resnici pomembno: sočutje in človečnost.«


Nagovor predsednika republike Boruta Pahorja. FOTO: Ivo Žajdela


Njihova bolečina je največja, saj ostaja živa in skeli

Nadškof Stanislav Zore je dejal, da so se zbrali v imenu vseh prebivalcev naše države, ki se s pieteto spominjajo vseh, ki so v minulem letu umrli za posledicami okužbe z virusom.

»V srcu nosimo njihov boj z boleznijo in boli nas njihovo osamljeno umiranje. V srcu nosimo tudi vse tiste, ki žalujejo za svojimi pokojnimi. Njihova bolečina je največja, saj ostaja živa in skeli, povečuje pa jo žalost in občutek prikrajšanosti, ker niso mogli biti s svojimi v času njihovega poslavljanja, pa tudi pogrebi so bili zaradi omejitev okrnjeni.

V srcu nosimo tudi vse zdravstvene delavce, ki so se usposabljali, da bi reševali življenja in vračali zdravje, pa so morali v minulem letu tolikokrat doživeti svojo nemoč. Tolikokrat so bili oni tisti, ki so umrlim zatisnili oči. Hvala jim za to.«


Nagovor nadškofa Stanislav Zoreta, spominska vrba je na levi. FOTO: Ivo Žajdela


Pomembno je, da stopimo skupaj in se spoprimemo z virusom

Spomnil je, da pokojnim ne moremo vrniti življenja, žalujočim ne moremo odvzeti bolečine, zdravstveni delavci ne potrebujejo plitvih besed.

»Lahko pa smo z njimi, lahko iskreno živimo zavest istega čolna in pokojnim poklonimo spomin, verni pa tudi molitev zanje, žalujočim lahko pokažemo bližino in sočutje, zdravstvenim delavcem lahko izrazimo hvaležnost.«

Vse je povabil, da stopimo skupaj. »Ne glede na vse bomo ostali v istem čolnu, in zato je pomembno, da stopimo skupaj in se spoprimemo z virusom, ki še ni premagan.

Stopimo skupaj s spoznanjem, na katerega nas je spomnil papež: 'da ne moremo iti dalje vsak zase, ampak samo skupaj'.«


Napis ob spominski vrbi žalujki. FOTO: Ivo Žajdela


Zasajena kot simbol žalovanja in sočutja do svojcev preminulih

Sledila je molitev Geze Fila, duhovnika Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Sloveniji, in minuta molka v spomin preminulim v času epidemije covida-19. V tem času je predstavnik Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Nevzet Porić opravil tiho molitev z dvignjenimi rokami.

Nato je nadškof Zore blagoslovil vrbo. Zapis na spominski ploščici ob vrbi se glasi: Vrba (Salix x sepulcralis Simk). Zasajena kot simbol žalovanja in sočutja do svojcev preminulih v času epidemije covida-19, leto dni po prvi smrtni žrtvi v Sloveniji. Republika Slovenija. 14. marec 2021.

Nagovora predsednika Pahorja in nadškofa Zoreta sta v priponki.

Žale, žalna slovesnost, govora Stanislav Zore in Borut Pahor.docŽale, žalna slovesnost, govora Stanislav Zore in Borut Pahor.doc


Spominska slovesnost je potekala ob ledenem dežju. FOTO: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh